РАХУНКОВА ПАЛАТА

10.10.2008

39,5 мільярда гривень
на таку суму надали послуг будівельні компанії України протягом січня–серпня поточного року, що на 2,6 відсотка менше, порівняно з аналогічним періодом 2007 року. За повідомленням Державного комітету статистики, збільшення обсягів будівництва за цей період зафіксовано лише в АР Крим, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях та в місті Севастополь. Решта регіонів суттєво скоротила будівництво.

 

18,7 мільйона тонн картоплі
зібрали українські господарства всіх категорій, що майже відповідає рівню урожаю минулого року. За повідомленням Держкомстату, порівняно з 2007 роком показник виробництва овочів у відкритому ґрунті зріс на 16 відсотків за рахунок зростання середньої врожайності — до 22 центнерів з гектара. А господарствами населення зібрано 99% загального обсягу картоплі і 93% овочів — 18,5 і 5,1 мільйона тонн відповідно.

 

6,2 мільйона гривень
недоотримав Державний бюджет України внаслідок зловживань, завданих посадовими особами регіональної митниці Донеччини. За повідомленням Департаменту Держслужби боротьби з економічною злочинністю МВС України, наразі проти зловмисників, які протягом 2005—2007 років занижували тарифні ставки за зберігання на складах товарів, вилучених за порушення митних правил, вже відкрито карну справу за ст. 367 част. 2 Кримінального кодексу України — службова недбалість.

 

1,5 мільярда доларів
кредитних коштів Світового банку має намір залучити Україна для інвестицій у паливно–енергетичний комплекс. За словами заступника міністра палива та енергетики України Володимира Макухи, іншим джерелом вливання грошей в український ПЕК буде приватизація електрогенеруючих і електророзподільних компаній.

 

400 тисяч людей поважного віку,
які пережили Голодомор, проживають у нашій державі. За словами віце–прем’єр–міністра України Івана Васюника, протягом 2007—2008 років органами виконавчої влади в центрі та регіонах вдалося зробити прорив і зібрати свідчення близько 200 тисяч очевидців Голодомору. Відтак, зазначив Васюник, достеменно відомо, що нині в нашій державі мешкає 400 тисяч літніх людей, які були очевидцями геноциду українців через штучний голод. Віце–прем’єр розповів, що вже до кінця жовтня вийдуть друком 17 обласних, київського міського та збірного українських томів Національної книги пам’яті, презентації яких попередньо заплановані на 21—22 листопада.

 

72–гу позицію
зайняла Україна серед 134 держав світу в рейтингу конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму. За словами старшого економіста незалежної громадської організації «CASE–Україна» Володимира Дубровського, як і раніше, інституційні проблеми залишаються основною перешкодою для покращення конкурентоспроможності нашої держави. Значно погіршилася макроекономічна ситуація і показник розміру ринку. Натомість покращилася технологічна готовність, рейтинги здоров’я й початкової освіти, інноваційної складової, ефективності ринку праці та з вищої освіти й підвищення кваліфікації.

 

50,7 відсотка українців
вважають себе представниками середнього класу. Водночас за даними журналу Центру Разумкова «Національна безпека й оборона», якщо взяти до уваги сукупність таких чинників, як додаткові психологічні та майнові ознаки, то, на думку дослідників, до середнього класу можна зарахувати лише 17,6 відсотка українців. Окрім того, 1,7% наших співвітчизників зарахували себе до представників вищого класу, а 31% — нижчого. Ще 16,6% не змогли відповісти на запитання.

 

33,5 відсотка
— настільки, за повідомленням Держкомстату, в середньому подорожчали продукти харчування та безалкогольні напої у вересні поточного року порівняно з аналогіним періодом 2007 року. Так, ціна на хліб і хлібопродукти зросла на 37,5%, на макаронні вироби та м’ясопродукти — на 30% та 38,8% відповідно. Також подорожчали порівняно з вереснем минулого року молоко (на 26,1%), сир (на 28,4%), масло (на 19,6%), яйця (на 26,3%), олія (на 38,1%) та цукор (на 20,8%).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>