Ніяких проблем. Тільки співробітництво

08.10.2008

6 жовтня в Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії відбувся вечір україно–азербайджанської дружби. Напередодні виборів президента Азербайджану, які пройдуть 15 жовтня, і святкування Дня незалежності 18 жовтня, у Києві підписали пакт про дружбу і співробітництво України й Азербайджану. І закріпили це святковим концертом. «Між нами немає ніяких проблем. Цей вечір організовано для того, щоб розширювалися наші зв’язки економічні, бізнесові й культурні», — сказав на вечорі посол Азербайджану в Україні Галят Алієв.

Вечір україно–азербайджанської дружби спільно організували Посольство Азер­байджанку в Україні, Міністерство культури і туризму Азербайджану, Міністерство культури і туризму України, Міжнародний Благодійний Фонд україно–азербайджанської дружби. Солістка Азербайджанського дер­жавного театру опери і балету, заслужена артистка Азербайджану, лауреат міжнародних конкурсів Фідан Гаджиєва із заслуженим діячем мистецтв Азербайджану Джаваном Зайналли артистично виконали «Нічну серенаду» Тофіка Кулієва, «Ревнощі» Джакоба Джаде, «Хабанеру» з опери «Кармен» Жоржа Бізе, «Гранаду» Агустіна Лара та популярні пісні Тофіка Кулієва. Соліст Національної опери України, народний артист України Олександр Гурць потішив публіку українськими піснями. Бурхливі оплески викликала імпровізація Джавана Зайналли на тему «Пісні про рушник» Платона Майбороди.

Артисти виступали почергово, переплітаючи на сцені пісні і голоси двох народів, а в кінці на знак дружби заспівали дуетом «Тихо над річкою» Петра Батюка. З азербайджанського боку Фідан Гаджиєва запропонувала виконати «Лібіамо» з опери «Травіата» Джузеппе Верді. Починати твір мав Олександр Гурць своїм неперевершеним тенором, та, замість опери, пролунали до болю знайомі ноти української народної «Ти ж мене підманула». Фідан Гаджиєва настільки ввійшла у роль української чорнобривої дівчини, яка морочить голову парубку, що зал вибухнув аплодисментами. Як не дивно, цю пісню чудово знали азербайджанці і підспівували артистам чи не голосніше від українців.

 

ДОВІДКА «УМ»

Президентом Міжнародного благодійного Фонду україно–азербайджанської дружби обрано Ільгара Шаміла Огли Аббасова — бізнесмена, мецената і громадського діяча. Благодійна діяльність пана Аббасова відома в Україні і, перш за все, стосується соціальних програм Київщини.

Однією з найважливіших подій стало заснування Фондом щорічної Міжнародної премії імені Нізамі — великого азербайджанського поета і мислителя ХІІ сторіччя, творчість якого ввійшла до золотого фонду світової культури. Першими лауреатами премії Нізамі є народний письменник Азербайджану Анар, народний артист Азербайджану Фуад Поладов, поет і голова Конгресу української інтелігенції Іван Драч та голова Національної спілки письменників України Володимир Яворівський.