За Павла Івановича не замовили слово?

04.10.2008

Тиждень тому РНБО підтвердила інформацію, що під час робочого візиту Президента Віктора Ющенка до США, який тривав 22—25 вересня, у Сполучених Штатах почала працювати міжвідомча група експертів правоохоронних органів України. За словами першого заступника секретаря РНБО Степана Гавриша, з американською стороною були досягнуті попередні домовленості про можливу екстрадицію до України колишнього Прем’єр–міністра Павла Лазаренка. Експерти нібито мали продовжити свою роботу під час іншого візиту глави держави до США 29 вересня. У ЗМІ навіть з’явилися повідомлення, що разом із Президентом до США полетів Генпрокурор Олександр Медведько. Мовляв, кому, як не йому домовлятися про повернення Павла Івановича? Натомість в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко ще в понеділок у Вашингтоні припускав, що Лазаренка таки екстрадують, хоча й пригадав, що «в України і США немає угоди про екстрадицію, однак є міжнародні домовленості».

 

Крім того, що пан Наливайченко також зауважив, що повернення відомого екс–Прем’єра на Батьківщину не є компетенцією СБУ, а вирішити його можуть лише Генеральна прокуратура та Міністерство юстиції. Якщо врахувати, що позавчора Генпрокурор Олександр Медведько із сумом зазначив, що ГПУ не має правових підстав для екстрадиції Лазаренка, можна зробити висновок: перемовини українських експертів із американськими колегами зайшли в «глухий кут».

«Тому говорити про те, що ми зараз вирішуємо питання про екстрадицію — це не відповідає дійсності. Не вирішується це питання, оскільки немає правових підстав, — каже Генпрокурор. — В Україні Лазаренко з’явиться тоді, коли буде завершений судовий процес у США. Генпрокуратура зацікавлена в його поверненні в Україну, оскільки щодо нього тут розслідується кілька кримінальних справ, зокрема, це злочини проти особистості, хабар, розкрадання державного майна».

Звісно, на Різницькій­ сподіваються ще й на процедуру­ депортації, але тільки після оголошення йому вироку в американському суді. Пан Медведько припускає, що «Лазаренко буде зацікавлений приїхати в Україну, щоб слідчі Генпрокуратури провели з ним слідчі дії». І якщо Павла Івановича засудять ще й в Україні, то термін його утримання під домашнім арештом в США враховуватися не буде. Нагадаємо, що Павла Лазаренка ще у серпні 2006 року було засуджено каліфорнійським судом до дев’яти років ув’язнення за відмивання грошей та інші злочини. Але поки тривають слухання по його справі в апеляційних судах, він залишався під домашнім арештом у своїй квартирі в Сан–Франциско.

Тиждень тому — 26 вересня — Апеляційний Суд дев’ятого округу США за поданням адвокатів Лазаренка виніс рішення про перегляд тих пунктів обвинувачення, що залишалися щодо нього. Адвокат Лазаренка Марина Довгопола навіть упевнена, що їм вдасться скасувати усі обвинувачення проти свого підзахисного у суді США. При цьому вона вважає, що Генпрокуратура України має переглянути справу Лазаренка.

Вочевидь, перспектива­ швидкого повернення на Батьківщину не радує навіть самого Павла Івановича. Позавчора від тієї ж пані Довгополої ЗМІ стало відомо, що її підзахисний 1 жовтня вирішив повернутися до пенітенціарної установи США. Тобто з власної квартири у Сан–Франциско до тюрми. Чому б це? Адвокати кажуть, що для того, щоб убезпечити своє життя.

«Це рішення прийнято винятково у зв’язку з останніми політичними подіями в Україні й усвідомленням того, що в результаті гострого політичного протистояння в Україні особа Лазаренка стала надто небезпечною та незручною певним політичним лідерам України», — зазначає Марина Довгопола і додає, що її підзахисному стали відомі факти, що «підтвер­джують існуючу реальну загрозу його життю».

Мовляв, під час президентських виборів 1999 року вже було щось подібне і ФБР наполягло на ізоляції Лазаренка, бо деякі українські політики нібито найняли проти Павла Івановича російських кілерів. За словами пані Довгополої, ситуація повторюється і у 2008 році. Отже, Лазаренко поки що посидить у в’язниці, а коли політична ситуація в Україні нормалізується, за словами його адвокатів, він зможе повернутися додому. Водночас невідомо куди саме: в Україну, чи на американську квартиру?

 

РЕАКЦІЯ

Прем’єр Юлія Тимошенко стверджує, що секретаріат Президента маніпулює темою екстрадиції до України з США колишнього Прем’єра Павла Лазаренка. «Це робиться для того, щоб зруйнувати добрі стосунки країни до нашої політичної сили (БЮТ). У тому числі використовуються такі екзотичні методи, як привезення сюди Павла Лазаренка, — заявила Леді Ю. цієї середи. — Секретаріат Президента і Президент України зможуть ще багато придумати на цю тему.

Нагадаємо, що саме Павло Лазаренко привів Юлію Тимошенко спочатку у великий бізнес, а потім — у велику політику. Леді Ю. тривалий час була соратницею Павла Івановича і була в курсі всіх його справ. Повернення колишнього Прем’єра в Україну не вигідне саме нинішньому Прем’єру.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>