«Коаліївщина» в «Нашій Україні»

27.09.2008
«Коаліївщина» в «Нашій Україні»

Укрінформ. (Депутати віддаються роботі три тижні поспіль.)

Сьогодні між Блоком Юлії Тимошенко, «Нашою Україною — Народною самообороною» та Блоком Литвина має відбутися черговий раунд переговорів про створення коаліції. На попередньому рандеву, в четвер, сторони не змогли дійти згоди по ключових питаннях. Була домовленість припинити взаємну інформаційну війну. Але, судячи з того, як учора обмінювалися репліками представники БЮТ та «НУНС», навіть цю вимогу виконати важко.

Чи любите ви вибори так, як люблю їх я?

Учора представники «Нашої України — Народної самооборони» не прийшли на засідання погоджувальної ради парламенту. Водночас згодом голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко знову нарікав на те, що БЮТ відмовився складати з «нашоукраїнцями» спільний порядок денний. «Я не знаю, як ще благати Блок Тимошенко, щоб він перестав голосувати із Партією регіонів, перестав спільно з ПР і комуністами формувати порядок денний», — поскаржився Кириленко. Серед його пропозицій: скасування депутатської недоторканності, два законопроекти щодо місцевого самоврядування, встановлення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору–геноциду. «От вам і вся нова коаліція від БЮТ: п’ять пропозицій від «Нашої України» — і п’ять негативних відповідей БЮТ», — сказав пан В’ячеслав.

«Нашоукраїнці» вимагають від БЮТ відмовитися від подолання вето на низку скандальних законів, ухвалених спільно з ПР, — вони й породили розвал попередньої коаліції. А також ухвалити заяву щодо подій у Грузії. Ці умови висловив під час переговорів у четвер «нашоукраїнець» Роман Зварич. Він очолював переговорну групу від «НУНС», бо Кириленко в цей час був у Президента Віктора Ющенка. БЮТ висловлені умови не прийняв.

Виглядає так, що «Наша Україна» готова до поновлення коаліції лише у випадку повного покаяння БЮТ. Зважаючи на норовливість Тимошенко, повернення до серпневого статус–кво виглядає малореальним. Фактично, БЮТ поставлено в умови: або демократична коаліція на президентських умовах, або дострокові вибори. На Банковій говорять саме про нові перегони, тобто компромісів не передбачається. Що ж до Тимошенко, то міра компромісу, на який вона готова піти, залежить від того, наскільки у БЮТ хочуть дострокових виборів. Якщо не хочуть — то ясно, чому БЮТівці ходять на переговори про відродження демократичної коаліції. Адже вибори принесуть нові результати, а там — хтозна, яка коаліція буде і кого висунуть у прем’єри. Втім для Тимошенко ці домовленості є й способом відмити в очах електорату свої голосування з «регіоналами» та засвідчити відданість «помаранчевій» більшості. Тобто на демократичну коаліцію, очевидно, там насправді й не сподіваються.

Позиція Тимошенко

Учора Юлія Тимошенко сказала, що погодилася б на дострокові вибори, але нехай вони проводяться одночасно з президентськими. Прикметно, що це було сказано в коментарі для іноземних ЗМІ. «Якщо і Президент Віктор Ющенко, і лідер опозиції Віктор Янукович усе ж таки штовхнуть парламент на дострокові вибори, в цьому разі, я вважаю, що логічно було б проводити одночасно і президентські, і парламентські вибори, тому що тоді виникає логіка подолання кризи, у суспільства виникає можливість переформатувати все політичне поле», — цитує Тимошенко УНІАН, посилаючись на британську агенцію Reuters.

Ну, хлопці, до самооборони!

Після четвергових переговорів БЮТівець Андрій Кожем’якін, який раніше висловлював симпатії до коаліції БЮТ і «Регіонів», сказав, що з «нашоукраїнцями» розмовляти важко. «Якщо переговорну групу очолять Кириленко або Зварич, жодної перспективи у формуванні коаліції не буде, і я особисто відмовлюся від ведення переговорів», — сказав заступник голови фракції.

Політичні кризи звично ділять політикум. Ідеться не тільки про фронти на кшталт БЮТ — «НУНС» чи «помаранчеві» — «синьо–білі» (хоча об’єктивно цей поділ дедалі більше стирається; ще кілька виборів і коаліціад — і звинувачувати один одного у співпраці з «регіонами» стане смішно). Лінія поділу пройшла й через фракцію «Наша Україна — Народна самооборона», яка, нагадаємо, 2 вересня вирішила вийти з коаліції, проголосувавши за таке рішення 34 голосами. Власне, ті «нашоукраїнці», які не віддали голосів за розрив стосунків із БЮТ, нині вимагають поновити демократичну коаліцію без виконання умов Ющенка—Кириленка—Зварича.

Учора ті члени «НУНС», які належать до фракційної меншості, почали збір підписів на підтримку «коаліції трьох». Народний депутат Володимир Ар’єв обіцяв, що до вечора п’ятниці цей список буде оприлюднено. «Зараз ідуть консультації всередині фракції, і це робиться через те, що позиція керівництва фракції дуже сильно розходиться з позицією багатьох членів фракції «НУНС», — сказав Ар’єв на брифінгу у ВР. За підписання угоди виступили партії «Вперед, Україно!» Юрія Луценка, Християнсько–демократичний союз Володимира Стретовича, Партія захисників Вітчизни Юрія Кармазіна, Українська республіканська партія «Собор» Анатолія Матвієнка і Європейська партія Миколи Катеринчука, до цього списку відносили також Народний рух України Бориса Тарасюка та «Пору» Владислава Каськіва.

«Розкол очевидний... Мені здається, що є ознаки того, що був організований бунт у нашій фракції», — прокоментував дії колег по фракції Роман Зварич в ефірі «5–го каналу». Зварич також розповів, що народний депутат Микола Катеринчук, який очолює Європейську партію, ініціював проведення політичної ради фракції, на якій запропонував обговорити подальшу позицію «НУНС» щодо формування коаліції. Якщо у фракції незгодних «нашоукраїнців» є меншість, то в політраді — органі, до якого входять керівники партій, — їх більшість.

А ТИМ ЧАСОМ

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до якого керівники Національної телекомпанії та Національної радіокомпанії України призначаються на посаду і звільняються з посади парламентом за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів від конституційного складу ВР. «За» проголосували 352 нардепи — від фракцій БЮТ, Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина.

Раніше керівників НТКУ та НРКУ призначав і звільняв із посади Президент за поданням Верховної Ради. Окрім того, законопроект визначає, що статути НТКУ й НРКУ затверджує відповідними постановами Кабінет Міністрів (раніше компанії самі визначали свої статути). Парламентарії хотіли одразу ухвалити закон у цілому, але в окремих депутатів виникли зауваження, тому його відправили на пришвидшений розгляд у комітет.

ДАЛІ БУДЕ

Верховна Рада вирішила продовжити роботу в пленарному режимі й наступного тижня. Відповідну ініціативу вніс БЮТ, а Партія регіонів її підтримала. За такий графік проголосувало 329 депутатів.