Тиждень, коли вирішиться все

23.09.2008

Учора на погоджувальній раді парламенту говорили не тільки про поточні справи і порядок денний, а й про коаліцію. Відтоді, як у Верховній Раді було оголошено про розпад більшості, минув тиждень. У політиків залишається 23 дні, щоб запропонувати державі нову коаліцію, інакше з’являться підстави для розпуску.

Представники фракції «Наша Україна — Народна самооборона» принесли на засідання політради перелік принципів щодо формування нової коаліції, який був затверджений на політраді. Голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко пояснив, що документ є рамковим і складається з трьох основних розділів: захист державного суверенітету (зокрема, засудження дій Росії в Грузії, прийняття правил перебування ЧФ РФ в Україні), захист демократії (відмова від конституційних змін протягом цього скликання ВР, скасування депутатської недоторканності), захист європейського вибору.

Пакет принципів Кириленко передав своєму однофамільцеві з БЮТ та Шарову з Блоку Литвина. «Регіоналів» і комуністів проігноровано через «глибокі світоглядні розбіжності». А до «тимошенківців» — додаткова вимога: відмовитися від пакету антипрезидентських законів. «Сигналом для нас у цьому напрямку може стати лише припинення спільного голосування по всіх питаннях порядку денного, які зараз формуються винятково Блоком Тимошенко і ПР», — відзначив В’ячеслав Кириленко.

Голова ВР Арсеній Яценюк підтримав крок «нашоукраїнців». «Здається, що крига почала рухатися. Я пропонував би всім фракціям публічно оголосити принципи і засади, на яких вони готові формувати коаліцію», — сказав він.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко сказав, що його блок теж збирається оприлюднити свої принципи. Кириленко вважає, що поточний пленарний тиждень є останнім можливим для формування нової коаліції. «Якщо на цьому тижні не буде принципових домовленостей і отут перед вами не будуть обнародувані базові принципи, які дозволять об’єднатися кільком силам, то буде велика вірогідність, що наступного тижня це взагалі не відбудеться», — сказав Іван Кириленко.

Ще один БЮТівець, Микола Томенко, вважає, що шансів на поновлення демократичної коаліції практично нема: «Це утопія». «Це була третя «помаранчева» коаліція, і, думаю, остання. Але ми повинні винести уроки з цього досвіду. Головний висновок: нам потрібно закінчувати історію з побудовою «помаранчевої» України і будувати Україну «жовто–блакитну», — сказав віце–спікер в інтерв’ю газеті «24». А вчора, коментуючи крок «НУНС», він доповнив: «Нам треба будувати коаліцію у Верховній Раді України, а не в Конгресі США...»

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Партія регіонів пропонує цього тижня замінити Голову Верховної Ради. «Регіонал» Олександр Єфремов пояснив, що це потрібно для того, щоб спікер міг підписати закони, ухвалені 2—5 вересня. Нагадаємо, глава держави ветував ці закони (фактично — повторно) через помилки в реєстраційних номерах. Арсеній Яценюк, який мав би підписати закони у тому випадку, якщо їх не підписав Президент, теж відмовляється ставити свій підпис, бо це буде неконституційно.