Шануймося, бо ми того варті,

23.09.2008

З давніх–давен місія провідництва, збереження і дотримання буттєвого досвіду покладалася на батька роду — народу, який дбає про нього, як про своїх дітей. А діти мали шанувати батьків. Тож віддавна неповага до батьків (навіть попри якісь вади) вважалася великим непростимим гріхом. Ця традиція батьківської шани є великим здобутком гармонізації суспільства. І цей досвід годилося б успадкувати інституту президентства. Проте в Україні відбуваються безперервні маніпуляції з повноваженнями президентського провідництва. Два попередні президенти нарощували повноваження і створювали «те, що маємо». З появою на політичному горизонті Віктора Ющенка такі повноваження стали обмежувати, адже з’явилася патріотична людина з народу, яка піднялася від сільської школи до найкращого фінансиста України, але з набуттям статусу Президента його обливають брудом і зводять наклепи. Чи не знаково, що ініціаторами такого ганьблення стали «любі друзі», які, звинувачуючи Президента в любові до «друзів», тяглися до його корони. Саме вони і є ганьбою України. Це національна зрада, яку вже вкотре в історії продемонструвала «національна еліта», що деморалізує Україну. І саме в цьому трагедія України, якою продовжують керувати ті, хто паразитує на ній.

Які ж кроки «назустріч людям» у діяльності Президента викликають таке обурення, а в українофобів таку ненависть? І чи дійсно дії Президента є антинародними, антидержавними і шкодять Україні?

* Президент наполегливо домагається визнання Голодомору в Україні 1932—1933 р. геноцидом українського народу і це не є образою якогось іншого народу. Чи не в кожній родині зберігається пам’ять про патологічний спалах ненависті до народу, винищуваного штучним голодом. Щоб заперечувати цю масову пам’ять, треба так само ненавидіти цей народ. І такі ненависники є в політиці, у владі, у ЗМІ, і таким українофобством об’єднана вся різномаста зграя опонентів Президента.

* Президент домагається визнання визвольних рухів в Україні не зрадництвом, а боротьбою за незалежність України і належного пошанування зневажених героїв цієї боротьби.

* Патріотична ініціатива Президента у прагненнях до об’єктивної оцінки історичних подій минулого, зокрема трагедія Батурина, Конотопської і Полтавської битв та інших. Давно на часі звільнитися від цієї облуди, і Президент закликає до цього.

* Президент домагається подолання міжконфесійного розбрату і утворення єдиної помісної церкви.

* Президент стоїть на позиції єдиної державної української мови, адже саме мова єднає державу.

* Президент відкидає сепаратистські випади, для нього Україна єдина й неподільна, а сепаратизм — це прагнення знищити державу, невже цього хоче народ?

Не йдуть на шкоду держави й народу культурно–мистецькі інтереси Президента, які так дратують його опонентів. Багато культурних закладів і заходів мають його підтримку. Саме Віктор Ющенко підтримує наш музей і надав йому статус національного (проект пролежав без руху 17 років). А глум над повагою, яку виявляє Президент до народної культурної спадщини, — це глум над святинями народу, так виявляють себе люди, які ненавидять народ. А нескінченні висміювання і заявки про «мізерний» рейтинг Президента — це не реальна оцінка позицій і дій Президента, це свідчення, що такому моноліту політичних сил, об’єднаних антиукраїнськістю, протистоїть Президент, за народними традиціями, він має отримати в цьому захисті одностайну підтримку народу.

Працівники Національного музею народної архітектури та побуту України:
Т. ВАСИЛЕНКО, в. о. директора музею,
Л. ОРЕЛ, заслужений працівник культури України,
Р. КОБАЛЬЧИНСЬКА, заслужений працівник культури України,
С. ВЕРЬОВСЬКИЙ, заслужений працівник культури України,
П. ВОВЧЕНКО, зав. відділом НМНАП України,
О. ДОЛЯ, заслужений працівник культури України,
Р. СВИРИДА, в. о. заст. директора з наукової роботи,
С. ЩЕРБАНЬ, заслужений працівник культури,
І. НЕСЕН, зав. відділом НМНАП України, кандидат історичних наук.