Васві, ти не правий

19.09.2008

Ідеться про письмове звернення голови цієї кримськотатарської громадської організації Васві Абдураїмова на ім’я президента РФ Медвєдєва, голови уряду Путіна, а також президента Татарстану Шаймієва, передане через генконсула Росії в Криму Ніколаєва. У відозві міститься прохання «від імені Російської Федерації захиститити корінний та інші малочисельні етноси Криму від геноциду, що не припиняється, з боку націоналістично налаш­тованих властей України».

Про реакцію російських очільників на звернення нічого не відомо. Коментарем у ЗМІ «засвітився» лише відомий «захисник Криму», перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД і зв’язків зі співвітчизниками, «нев’їзний» в Україну Костянтин Затулін. Зокрема, він висловив припущення, що реакція Росії на звернення буде «стриманою».

А от 16 інших місцевих громадських організацій кримських репатріантів у спільній заяві засудили вчинок Абудураїмова і назвали його провокацією. Виявляється, скандальна відозва була ініційована, підписана й передана адресатам із порушенням регламентувальних документів «Міллі фірка», тобто одноосібно паном Абудураїмовим, за що йому «світить» дисциплінарне стягнення. Про це на вчорашній прес–конференції повідомили лідери організацій «Койдешлер» («Односельльці»), «Бізім Кирим» («Наш Крим») та «Кримськотатарського молодіжного центру», відповідно, Ібраїм Воєнний, Асан Егіз та Іскандер Берієв.

На їхню думку, алогічність і недоречність кроку Васві Абдураїмова полягає в тому, що саме проросійські налаштовані сили на півострові, отримуючи матеріальну й технічну допомогу з Росії, зокрема, через фонд «Москва–Крим», регулярно виступають з антитатарськими заявами й активно протидіють відновленню прав депортованих. Тому подібні провокативні звернення можуть дестабілізувати громадсько–політичну обстановку в Криму й Україні загалом, що загрожує виникненням конфліктної ситуації. А методи російської держави у вирішенні міжнаціональних проблем, мовляв, «добре відомі своєю жорстокістю, викликають серйозне занепокоєння стосовно безпеки і життя кримських татар».