«Донецькі» за ціною не постоять

19.09.2008

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підтвердив, що ПР веде переговори з представниками Блоку Юлії Тимошенко щодо створення парламентської коаліції. «Переговори ведуться в різних форматах, конкретного списку переговорників немає. У якихось беру участь я, у якихось — Андрій Клюєв, Борис Колесников і наш лідер Віктор Янукович», — сказав Єфремов у інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Укра­їна». Газета також пише, що БЮТ на переговорах представляють Іван Кириленко, Олександр Турчинов, а також дует Андріїв — Кожем’якіна й Портнова.

Сам Кожем’якін підтверджує, що БЮТівці почали консультації з Партією регіонів, Блоком Литвина та деякими членами «НУНС» (насамперед, ідеться про «Народну самооборону»). Крісла і посади не обговорюються. І «позитивне крило» Партії регіонів, яке очолює Віктор Янукович, наші принципи сприймає», — сказав «Коммєрсанту» Кожем’якін. До «негативного» крила, нагадаємо, належать Ахметов і Колесников. Вони схиляються до потреби проводити дострокові вибори і намагаються схилити до цього партійців.

«Переговорів немає, є консультації, — сказав у коментарі «Українській правді» Колесников. — Але це нічого не означає. Консультуватися можна навіть у аптеці, хоч і щодня, якщо в когось є така потреба».

Тим часом «позитивна група» Партії регіонів учора виїхала на Луганщину, де мала намір «порадитися з народом». На зустрічі з партійними активістами в обласному центрі Янукович сказав: «Для мене особисто об’єднання з БЮТ було б дуже некомфортним. Але це ціна нашої впевненості у виконанні своїх зобов’язань перед нашими виборцями».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Заступник голови фракції «НУНС» Роман Зварич заявив, що в тому випадку, якщо група «Народна самооборона» бачить себе в коаліції з Партією регіонів, вона має вийти з фракції. «Це буде чесно з їхнього боку», — сказав Зварич і нагадав, що суб’єктами коаліції є фракції, а не окремі депутати чи групи.

У свою чергу Юрій Луценко в інтерв’ю «5–му каналу» заявив, що «Народна самооборона» не буде приєднуватися до «неприродного союзу» з Партією регіонів. Він закликав БЮТ і «НУНС» сісти за стіл переговорів із Блоком Литвина.