ХРОНІКА

05.09.2008

Хокей

Київський «Сокіл» реабілітувався за поразку в першій зустрічі «Кубка Бєлогор’я», перегравши в Бєлгороді наступного дня «Титан» — 3:2 (1:1, 2:0, 0:1). Дублем за українців відзначився форвард Юрій Д’яченко, ще одну шайбу в більшості закинув захисник Дмитро Толкунов.

* * *

Учора Федерація хокею України офіційно підтвердила, що подала до Міжнародної федерації (ІІХФ) заявку на проведення чемпіонату світу серед команд вищого дивізіону 2014 року. Щоправда, наразі в нас немає жодної арени, яка задовольняла б вимоги ІІХФ, але боси ФХУ обіцяють зведення двох сучасних льодових стадіонів у 2012 (на 12 тисяч глядачів) і 2013 (на 5,5 тисячі) роках. Крім того, проблема полягає в тому, що збірна України нині виступає в першому дивізіоні, куди вилетіла торік, а цієї весни не змогла повернутися до еліти світового хокею.

На право провести світовий форум, крім нашої країни, претендують Чехія, Латвія, Білорусь і Угорщина.

* * *

У другий ігровий день Континентальної хокейної ліги московське «Динамо» переграло в Новосибірську «Сибір» — 3:2 ОТ. Одну з шайб за гостей закинув український захисник Олексій Житник.

Шахи

У Більбао (Іспанія) розпочався престижний турнір за участю шести гросмейстерів екстра–класу. Аби стимулювати прагнення шахістів перемагати, організатори застосували футбольний принцип нарахування очок: три — за виграш, одне — за нічию. У перших двох турах українець Василь Іванчук розійшовся миром білими фігурами з норвежцем Карлсеном і чорними — з індійцем Анандом. Наразі львів’янин, як і Ананд, болгарин Топалов та азербайджанець Раджабов, має в активі два пункти. Лідирує з чотирма очками Карлсен, котрий переміг вірменина Ароняна.

* * *

Обидві українки успішно подолали другий раунд чемпіонату світу, що триває в Нальчику (Росія). Ганна Ушеніна переграла німкеню Елізабет Пец (1,5:0,5), а Інна Гапоненко помстилася представниці США Катерині Рохонян, яка виграла в попередньому колі у нашої Наталії Жукової (2,5:1,5).

Велоспорт

Супербагатоденка «Ву­ель­та». 5–й етап (роздільний старт на 42,5 км). 1. Лейфаймер (США, «Астана») — 50,57 (середня швидкість — 50,05 км/год.). 2. Шаванель (Франція, «Кофідіс») — +0,12. 3. Квінціато (Італія, «Ліквігас») — +0,33... 21. Гривко — +1,59... 26. Дюдя (обидва — «Мілрам») — +2,07... 46. Попович («Сайленс–лотто») — +2,52... 93. Густов (усі — Україна, CSC) — +4,22....

У лідери генеральної класифікації вибилися Лейфаймер, Шаванель (+0,02) й іспанець Вальверде (+0,30). Найвище серед українців розташувався Гривко — на 13–й позиції (+2,19).

Футбол

39–річний воротар Олівер Кан провів свій прощальний матч, в якому на переповненій мюнхенській «Альянц–арені» за присутності 69 тисяч глядачів зустрілися «Баварія» й збірна Німеччини. Гра завершилася з рахунком 1:1, а останній м’яч у ворота уславленого ветерана відправив його молодий партнер по клубу Петр Троховськи. За «бундестім» голом також відзначився мюнхенець — Мирослав Клозе. На 75–й хвилині під шалені овації на останньому рубежі «Баварії» Кана замінив Міхаель Ренсінг.