Сексапільні й літературні

03.09.2008

«Секс і мистецтво — нероздільні», — пригадали брати Капранови стару байку і напередодні чергового Форуму видавців у Львові вирішили креативно попіаритися. Придумали провести всенародні вибори найсексапільніших письменників шляхом народного голосування. Кажуть: на подвір’ї палацу Потоцьких, де стоять десятки книжкових яток, висітимуть скриньки з написом «Секс–символи української літератури».Люди мають вирішити, хто з дев’ятьох кандидаток, вибраних братами на власний смак, може дорівнятися за письмом чи зовнішніми задатками до визнаного світового секс–символу Мерилін Монро. Це може бути довгонога, модельної зовнішності Лариса Денисенко, фантастична Марина Дяченко, «польова дослідниця українського сексу» Оксана Забужко, розкута Ірена Карпа, еротична письменниця Люба Клименко, стриптизерка душі Світлана Поваляєва, сентиментальна і раціональна Ірен Роздобудько, поважна пані Марія Матіос чи активна брюнетка Катерина Хінкулова. Якщо брати Капранови пропустили якусь літературну Венеру, то пропонують вписати ім’я своєї кандидатки.

Чоловічий список секс–символів, укладений Капрановими, відкриває, хто б сумнівався, європейський мачо Юрко Андрухович. За ним іде любитель фліртів у кав’ярнях Юрко Винничук, а далі — наставник усіх підлітків Любко Дереш, задумливий, з рентгенівським поглядом Василь Шкляр. Тричі дивно, але себе Віталій і Дмитро Капранови до списку не внесли. Думаю, зовсім не тому, що вважають себе несексуальними, може, змінили імідж на скромників? Утім в одному вони залізно послідовні: усі прийомчики маскульту, дешеві жовті схеми, які тільки є у світі, вони застосовують для того, щоб привернути увагу українців до своїх письменників.

 

P. S. До речі, вони так і не сказали, що доведеться робити тим, кого оберуть секс–символами суч­укрліту. Як відпрацьовувати почесне звання?