Земля з–під коліс

02.09.2008

У Черкасах розгорається земельний скандал. Майже 300 городян, які мешкають у мікрорайоні Митниця і є членами громадської автостоянки на розі вулиць Гагаріна та Героїв Дніпра, звернулись із заявою до Придніпровської прокуратури міста. Річ у тім, що розташовану поруч із міською каналізацією земельну ділянку площею 30 соток, якою мешканці мікрорайону користувалися з дозволу Придніпровської райради 18 років, передано київському підприємству з іноземними інвестиціями «Білла–Україна».

«За роки, що ми користуємося автостоянкою, ми власним коштом зробили проект цієї земельної ділянки і облаштували її, про що свідчать відповідні документи. Тепер випадково дізнаємося, що ця земля вже не наша. Хоча маємо першочергове право на землекористування. Для цього ще у 2004 році зібрали всі документи й подали у міську раду», — обурюється начальник автостоянки «Митниця» Анатолій Бєлінський.

Він каже, що його як керівника автостоянки навіть не запросили на засідання до міськради, коли вирішували питання про земельну ділянку. А в управлінні земельних відносин досі не можуть знайти тих документів. Більше того, там навіть «загубили» його заяву на ім’я міського голови Сергія Одарича з проханням знайти документи, на якій уже стояла резолюція мера «Посприяти!». Зрештою, знайшли аж в архіві.

«Автостоянка незвична, бо ніхто не заробляє грошей — люди самі чергують, охороняючи свої авто. Серед них — інваліди Другої світової війни та ветерани праці. На мою думку, влада працює непрозоро і не радиться з громадськістю. Там же навпроти стоянки звели висотку, хоча мешканці протестували проти цього, я писав запити, але так нічого й не добилися», — коментує ситуацію депутат Черкаської міськради Віктор Білоусов.

Тим часом, в управлінні земельних ресурсів та землеустрою заявили «УМ», що земля була відведена київській фірмі на законних підставах — нібито є проект відведення земельної ділянки, який містить позитивні висновки державної землевпорядної експертизи, управлінь архітектури та охорони навколишнього природного середовища. На запитання, куди ж поділися документи колективу автостоянки, адже він має першочергове право на землекористування, відповіді в управлінні земельних ресурсів так і не дали.

На загальних зборах користувачі автостоянки «Митниця» вирішили почекати висновку прокуратури. Якщо і вона нічого не змінить, автовласники наполегливо вимагатимуть у влади виділити нову земельну ділянку з обов’язковим облаштуванням її під автостоянку коштом «Білла–Україна». В іншому разі обіцяють вдатися до радикальних дій — акту громадянської непокори: паркуватимуть автомобілі біля Черкаської міськради і київського офісу «Білла–Україна».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>