Мародери у краватках

02.09.2008

Незважаючи на активізацію зусиль правоохоронців із притягнення до кримінальної відповідальності посадовців, що не проти підзаробити на людському горі у постраждалих від повені регіонах, останніх досі вистачає. Чергових мародерів у чиновницьких краватках «вирахували» правоохоронці Прикарпаття. Так, на нещодавній нараді в Івано–Франківську, яку особисто провів Генеральний прокурор Олександр Медведько за результатами перевірок в областях, що постраждали внаслідок липневої повені, було оприлюднено цікаві дані.

 

Що й казати, якщо лише за останній тиждень на Прикарпатті органами прокуратури було порушено три кримінальні справи за фактами зловживань органами влади при використанні бюджетних коштів на ліквідацію наслідків стихії. Такі дані навів прокурор Івано–Франківської області Микола Гошовський, тоді як його колеги–прокурори інших п’яти постраждалих від стихії областей нині ще не можуть похвалитися подібними досягненнями у протидії шахраям від місцевої влади.

Утім не прокуратурою єдиною. Адже, як з’ясувалося, до викриття посадовців причетні перш за все співробітники міліції. Зокрема, саме працівники Івано–Франківського обласного управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю та управління боротьби з організованою злочинністю викрили службових осіб Тисменицької міськради та Тисменицької райдержадміністрації, які підробили списки осіб для виплати матеріально–грошової допомоги постраждалих від стихійного лиха громадян. Як повідомили «УМ» у Департаменті зв’язків із громадськістю МВС, унаслідок таких дій із резервного фонду державного бюджету було незаконно виплачено грошові кошти в сумі понад 720 тисяч гривень. І лише після цього прокуратура області порушила кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК (зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення).

Що цікаво, на нараді за участі Генпрокурора правоохоронці дійшли висновку (тим більше що це засвідчують прокурорські перевірки), що голов­ною причиною масштабних руйнувань і пошкоджень житлових будинків та об’єктів комунальної власності є неналежне фінансування державних і регіональних програм. Адже жодна програма не була виконана повністю, а деякі не фінансувалися взагалі. Мало цього, правоохоронці констатували, що на Прикарпатті здійснюється видобуток піщано–гравійної суміші на берегах річок замість того, щоб укріплювати їх.

Не секрет, що стихія отримала таку руйнівну силу і через незаконну вирубку лісу. За словами прокурора Гошовського, унаслідок перевірок на Прикарпатті призупинена діяльність 152 пилорам, які не мали необхідних дозволів або правоустановчих документів на землю, відкрито дві кримінальні справи, опротестовано 25 незаконних рішень органів місцевого самоврядування, внесено 10 приписів і подань. Натомість МВС подає ще більші цифри. За словами керівника Центру зв’язків із громадськістю УМВС в Івано–Франківській області Василя Гультайчука, міліція Прикарпаття припинила незаконну діяльність 193 працюючих пилорам. При цьому у сфері лісового господарства за матеріалами співробітників ДСБЕЗ порушено чотири кримінальні справи, в тому числі дві — економічної спрямованості.

«Зокрема, в одному з гірських районів області до кримінальної відповідальності притягнуто лісничого, який, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, без будь–якої потреби здійснив відвід та рубку лісу, чим завдав державі збитків на суму понад 50 тисяч гривень», — розповідає пан Гультайчук. І додає, що на дорозі в Долинському районі нещодавно стався інший показовий випадок: працівники міліції затримали вантажівку, яка нахабно перевозила лісову продукцію. Відтак порушено кримінальну справу стосовно причетного до цієї оборудки менеджера приватного підприємства, який, не маючи дозволу та відповідних супровідних документів, наказав перевезти деревину в інше «спокійніше» місце.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Останніми днями правоохоронці затримали низку корумпованих посадовців і в інших регіонах держави. Так, на Одещині затримано голову і землевпорядника однієї з селищних рад, які вимагали та отримали 12,5 тисячі доларів хабара від місцевого жителя за виділення земельної ділянки. Прокуратурою області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК (одержання хабара). Натомість у Дніпропетровську співробітниками місцевого відділу ДСБЕЗ було затримано у службовому кабінеті виконувача обов’язків голови однієї з районних рад міста, який отримав п’ять тисяч гривень хабара. Як повідомляє ЦГЗ обласної міліції, цей державний службовець п’ятої категорії за попередньою змовою з іншим посадовцем райради, що відповідають за використання й охорону земель, вимагав та отримав хабара від одного з приватних підприємців за видачу дозволу на розміщення платних місць для паркування автомобілів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>