Сльози з метеликами

02.09.2008
Сльози з метеликами

Дідусь Черновецький відправив онуку в перший клас. А на Поділ приїхав об 11-й... (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Початок свята призначено на одинадцяту, однак о 8.30 Олександр Миколайович Кудрейко вже у своєму кабінеті. Він сьомий рік обіймає посаду директора цієї школи на Подолі, але каже, що цього разу прийшов на роботу з особливим настроєм. Адже понад чотири роки школа «квартирувала» на базі інших освітніх закладів, а вчорашній першовересень зустріла в розкішному новому приміщенні. Будівельні роботи тривали два роки, і нині світлі просторі класи виблискують як нова копійка, а за нові парти сядуть 272 учні.

Хоча процес прийому ще не завершено, і Олександр Миколайович прогнозує, що нова школа привабить чимало нових школярів. Адже у зв’язку з тим, що з цього навчального року навчальний заклад отримав статус гімназії, тут відкрили і нову спеціалізацію «Економіка і право». Крім того, залишається і попередній напрям, за яким працювала школа, — іноземна філологія. У 2009 році у Введенській гімназії буде три перших класи — 54 маленьких школярики вперше переступили її поріг. А ось випускників очікують —17. Це якраз наслідок тієї невлаштованості, коли школа не мала власного повноцінного приміщення.

На недавній зустрічі з освітянами ІваноФранківщини Арсеній Яценюк сказав, що варто відновити в школах посаду заступника директора з виховної роботи. Запитую Олександра Миколайовича, що він думає з цього приводу.

«Вочевидь, спікер просто помилився, — каже директор гімназії, — тому що в усіх школах ця посада існує. Я скажу більше — для допомоги заступнику директора з виховної роботи є ще посада педагогаорганізатора, на якого покладається організація позакласної діяльності». Пан Кудрейко каже: робота педагога приваблює його тим, що ти можеш постійно спілкуватися з молодим поколінням, яке є носієм креативних ідей і має своєрідний і цікавий погляд на життя.

Ближче до одинадцятої подвір’я школи заповнюють учні, батьки, вчителі. Першачки нагадують маленьких горобчиків. Мами поправляють дівчаткам банти і спіднички, батьки фільмують усе на відео. Не відомо, хто хвилюється більше — батьки чи діти.

— Моя аж зелена на обличчі, — переживає мама першокласниці.

— Та ні, то букет зелений, — заспокоює її інша. — Моя також бліда, це засмага її рятує.

— А моя у садочку була найвища у групі, а тут якась дрібненька, — схвильовано додає третя жінка.

«Мамо, ну де ти, мамо...», — гірко плаче хлопчик, у якого ранець із тризубом, здається, більший за нього самого. Маму знаходять швидко, вона витирає своєму першокласнику сльози.

Надія Романівна Во­линець майже 40 років працює у школі. Їй важко сказати, який за ліком для неї цей перший клас. Хоча й має дві педагогічні освіти, але, зізнається, працювати їй хочеться лише з маленькими школярами. «Я завжди відкриваю щось нове, наповнююсь із ними такою енергією, що навіть втома, яка часом просто валить із ніг, здається приємною», — каже вона.

Свято починається з привітання від Президен­та України Віктора Ющенка — його зачитує директор школи Олек­сандр Кудрейко. Вітає школярів та вчителів із Днем знань і столичний голова Леонід Черновецький. Особисто. Каже, що в самого онука цього дня вперше пішла до школи. Може, в цьому причина, що лінійка в гімназії починається об 11й? «Однак я прийшов до вас, оскільки ви всі мені рідні, — говорить мер. — І ця нова школа — наш подарунок вам. Сподіваюся, вам буде в ній добре». Мер дарує гімназії сучасний кабінет хімії і мультимедійний комплекс.

 

ДО РЕЧІ

Президент України Віктор Ющенко вчора побував на урочистому відкритті новобудови Хотівського навчально­виховного комплексу «Загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів — гімназія» на Київщині.

У цілому 1 вересня в столиці відкрили рекордну кількість нових шкіл — вісім. У 527 київських школах за парти сіло 226 тисяч учнів. За словами міністра освіти і науки Івана Вакарчука, навчальний 2008—2009 рік в Україні розпочався організовано. Це стосується і шкіл у районах, які постраждали від повені. За його даними, загалом у Західній України у шести областях було підтоплено 317 закладів освіти.

За інформацією Міносвіти, 1 вересня в Україні розпочали роботу майже 20,6 тис. загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форм власності, у тому числі 13,9 тис. у сільській місцевості. Почали навчання понад 4,6 млн. учнів. Уперше за парти сіло 379 тис. дітей (у минулому році їх було 384 тис.). Навчальний процес у загальноосвітніх навчальних закладах забезпечуватимуть майже 500 тис. педагогічних працівників.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>