Алло, космос, це Донецьк

02.09.2008
Алло, космос, це Донецьк

Учасники змагань перегонів на ванах — до фінішу дістались всі.

Про особливості місцевого відзначення подвійного свята в останню літню неділю колоритно свідчить порівняння з тутешнім фольклором: п’яний, як у День шахтаря. Проте донеччани та гості міста не тільки віддавали належне міцним напоям та пиву, які цього дня тут текли рікою, що вийшла з берегів. Тим більше, що святкування в обласному центрі розпочалося заздалегідь.

Найпершим донецьких гірників та всіх мешканців міста з професійним святом ще в п’ятницю привітав Президент України Віктор Ющенко, який, відвідавши Донецьк, узяв участь в урочистих зборах і вручив шахтарям державні нагороди. Тоді ж глава держави побував і на церемонії відкриття нового суперсучасного планетарію. Про його унікальність засвідчує бодай той факт, що з усіх існуючих у всьому світі понад чотирьох тисяч планетаріїв — подібних, тобто цифрових, — усього дві сотні. Тому й не дивно, що сума, витрачена на його зведення, є астрономічною — понад 25 мільйонів гривень.

Ідея зведення в обласному центрі нового планетарію з’явилася ще навесні минулого року, коли стало очевидно, що подібний заклад буде закрито і знесено. Новобудова почала рости на місці, де донедавна був розташований оптовий напівлегальний ринок, ліквідувати який владі коштувало чималих зусиль. А найголовнішою особливістю тепер уже діючого планетарію стало використання тут найсучасніших цифрових технологій. Зокрема, завдяки системі тримірного зображення з’явилася можливість розглядати Всесвіт із різних ракурсів. А ще можна візуально мандрувати Сонячною системою, наблизитися до планет та зірок і зблизька спостерігати в реальному часі за явищами денного і нічного неба. Тобто завдяки цифровому обладнанню та лазерним проекторам космічні простори опинилися буквально на відстані простягнутої руки.

Унікальність планетарію в ході його відкриття вже оцінив знаний фахівець — льотчик–космонавт, Герой Радянського Союзу, уродженець Горлівки Олександр Волков, який тричі побував у космосі. «Я подивився на зоряне небо в цьому планетарії і немов знову побував у космосі, бо пережив знайомі відчуття та враження, якими супроводжується космічний політ», — зізнався він землякам.

До речі, на всіх донеччан, які прийшли на відкриття планетарію в суботу, очікувала космічна родзинка — прямий зв’язок із сином Олександра Волкова — Сергієм, який нині перебуває на міжнародній космічній станції. Міський голова Донецька зв’язався по мобільному телефону із космонавтом, і той через мікрофон привітав усіх донеччан із подвійним святом та з відкриттям сучасного планетарію. Також командир космічної станції повідомив, що півтори години тому апарат пролітав над територією України, і йому вдалося навіть розгледіти Донецьк.

Певна річ, до Дня міста в Донецьку став до ладу не лише унікальний планетарій, а ще низка новобудов, серед яких і житлові будинки. Крім того, городянам запропонували дозвілля на всі смаки. «Це своєрідна репетиція перед наступним роком, адже в 2009 році Донецьк відзначатиме своє 140–річчя», — запевнив міський голова Олександр Лук’янченко.

Своєрідною прем’єрою цієї «репетиції», мабуть, варто назвати колоритне змагання з найшвидшого поїдання котлет «Жуй по–донбаському». А ще представників Книги рекордів України запросили зафіксувати найбільшу у світі котлету «по–донбаському, довжина якої — більше метра.

У неділю на водоймі того ж Парку імені Щербакова відбулася регата по–донбаськи. Вже другий рік поспіль учасники долають відстань 70 метрів у... пластикових ваннах.

А завершилося подвійне святкування (на жаль, настрій трохи зіпсували футболісти «Шахтаря», від яких знову так і не дочекалися перемоги у вітчизняній першості) концертами відомих виконавців та гучними салютами і феєрверками, які хитали та розмальовували нічне небо. Проте, як це часто буває, не всі активні святкувальники, у яких попередньо почала підозріло хитатися земля під ногами, змогли дочекатися своєрідного знака оклику цьогорічного святкування.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>