НОВИНИ ПЛЮС

23.08.2008

«Момент істини» для уряду в питанні нафтопроводу «Одеса—Броди»

Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що в питанні виконання указу Президента від 22 травня ц. р. щодо забезпечення роботи нафтопроводу «Одеса—Броди» у проектному («аверсному») напрямі знято останні штучні перепони. Створена міжвідомча робоча група, «з метою уникнення в подальшому перешкод і необґрунтованих звинувачень із боку керівництва Кабінету Міністрів», на виконання рішення РНБО від 28 липня додатково опрацювала питання залучення до проекту ВАТ «Укрнафта» — замість іноземної компанії, яку раніше планували залучити як фінансового гаранта основні замовники (нафтопереробні заводи «Галичина» і «Нафтохімік Прикарпаття»).

Раніше Юлія Тимошенко заявляла, що Банкова у цьому проекті лобіює певні іноземні фірми у власних фінансових інтересах, і заблокувала «аверсний» проект. Тепер, виходить, привід для нарікань знято, й уряд може міняти реверс, який є зараз і вигідний Росії, на аверс — прокачування нафти в Польщу, що в інтересах України.

«Отже керівництво уряду, приймаючи або не приймаючи (...) рішення упродовж найближчого тижня, має шанс однозначно показати, що у сфері енергобезпеки воно керується національними інтересами України, або ж якимись іншими інтересами», — наголосив Соколовський.

Американські канікули Луценка

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко іде у відпустку на тиждень і має намір у цей час відвідати США на запрошення Демократичної партії Америки. За словами Луценка, він збирається бути присутнім на з’їзді Демпартії, яка має намір висунути свого кандидата в президенти.

Сумчани для Грузії

Сумська делегація у складі дев’яти осіб на чолі з керівником області Миколою Лавриком прибули до Кутаїсі, щоб передати гуманітарний вантаж. Харчові продукти, медобладнання, засоби особистої гігієни допомогли зібрати прості люди практично з усіх куточків Сумщини. Як зазначив Лаврик, мешканці області від щирого серця прагнуть допомогти грузинському народу, тому в кожному мішку зерна чи борошна є «частина душі кожного мешканця Сумщини». Окрім того, каже Лаврик, український та грузинський регіони можна вважати регіонами–побратимами, адже в них народилися президенти двох дружніх держав — Віктор Ющенко і Михаїл Саакашвілі.