Небезпечна сімка

23.08.2008

Служба безпеки України почала перевіряти матеріали, передані їй секретаріатом Президента після заяви заступника голови СП Андрія Кислинського про нібито антидержавну змову Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко з Росією. Як повідомив у розмові з журналістами в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко, його відомство проводить перевірку «винятково в тій сфері, де законом відведені наші повноваження». Йдеться про обороно­здатність, енергетичну безпеку і «вирішення всіх питань, визна­чених РНБО у сфері безпеки».

За словами Наливайченка, отримані з Банкової матеріали щодо діяльності Кабміну містять сім «досить серйозних позицій» у сфері національної безпеки.

На запитання, як довго триватиме перевірка, в. о. голови СБУ зауважив, що закон не обмежує її в часі. Тому це залежить «від змістовності й часу надання відповідей, у тому числі й самим Кабміном. Окрім цього, від СБУ відповідні запити пішли на Службу зовнішньої розвідки та інші правоохоронні органи України», — каже Наливайченко.

Інформацію, отриману за результатами перевірки, Служба безпеки передасть Генпрокуратурі, оскільки йдеться про найвищих дер­жавних службовців. «Я впевнений і заявляю, що політики [при розгляді цього питання] не буде. А буде нормальна правова робота і належна перевірка. Якщо закон порушувався, значить, далі працюватимуть Генеральна прокуратура і суди», — запевнив керівник СБУ.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Симоненко підтримує Тимошенко

За дивним збігом обставин, після початку перевірки Службою безпеки матеріалів щодо діяльності Кабміну, яка може завдати шкоди державним інтересам, діяльність самої СБУ викликала обурення лідера Комуністичної партії Петра Симоненка. «Нахабне втручання СБУ в політичне життя України, організація стеження та прослуховування політиків, фальсифікація та маніпулювання архівними документами, провокативні заяви керівництва Служби безпеки, які ведуть до загострення міжнаціональних та міждержавних стосунків, — це безперечні ознаки того, що ця структура, яка має відповідати за безпеку держави та громадян, перетворилася на політичну поліцію й інструмент придушення свободи», — заявив Симоненко.

Лідер Компартії наголошує: за відсутності легітимного керівника СБУ є повністю залежною від Президента Ющенка та його секретаріату. «Фактично через Ющенка і секретаріат Президента Білий Дім та спецслужби США здійснюють практичне керівництво Службою безпеки України, використовуючи цю державну установу для розширення та закріплення своєї агентурної мережі, створення різноманітних «центрів впливу» і «точок напруги», — вважає Симоненко, висловлюючи думку, що «за таких обставин діяльність СБУ можна розцінювати як антидержавну».