Презумпція невинуватості

20.08.2008
Презумпція невинуватості

Юлія Тимошенко (ліворуч) на вчорашньому засіданні РНБО. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Поки сама Юлія Тимошенко відмовчується і збирається з думками після відпочинку на Середземному морі, в українському політикумі активно обговорюють новий етап відносин між двома частинами коаліції. Після того, як секретаріат Президента в особі заступника його голови Андрія Кислинського прямо звинуватив Прем’єр–міністра в домовленостях із Росією і зраді національних інтересів заради підтримки Кремля на наступних президентських виборах в Україні, у стосунках між Банковою й Тимошенко, здається, скинуто останні маски доброзичливості.

Один із керівників фракції Блоку Тимошенко у Верховній Раді Андрій Кожем’якін в інтерв’ю газеті «Дєло» не виключив, що на початку вересня в парламенті може бути поставлено на голосування питання про недовіру Кабміну. За його словами, «деякі фракції працюють у цьому напрямі». «Але я впевнений у тому, що в нашій політичній силі немає людей, які можуть піти на змову зі своєю совістю й вийти з фракції. Хотілося, щоб такі ж були депутати і в «НУНС», — зазначив депутат.

У «НУНС» такі депутати і справді є — принаймні один. Представник «Народної самооборони» Кирило Куликов висловив упевненість у тому, що його фракція не проголосує за відставку уряду Тимошенко. Нагадавши, що «НУНС» уже раз відмовилася підтримати постанову про висловлення недовіри уряду, Куликов наголосив: «Особисто я своєї позиції з цього питання не змінив».

Утім якщо інформація про таємні домовленості Тимошенко з Кремлем буде доведена (а досі автори відповідних заяв не оприлюднили доказів на їхнє підтвердження), ситуація може кардинально змінитися. Поки ж експерти, опитані Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна, зійшлися на думці, що такі бездоказові звинувачення дискредитують українську владу в цілому — як в очах свого народу, так і на міжнародному рівні.

«Якщо будуть надані факти, тоді вже можна буде робити висновки. Але такі інформаційні приводи з’являються вже зараз, тому фактично це можна вважати початком виборчої кампанії в президенти, з якою й пов’язані подібні заяви й подібні підготовки», — констатував голова правління центру «Соціовимір» Сергій Таран. Нардеп від Партії регіонів Михайло Папієв зауважив: «Якщо секретаріат Президента робить такі заяви, я як людина законослухняна можу собі уявити, що в них є підстави, якісь юридичні документи. У мене таких документів немає, тому я не можу робити такі категоричні висновки».

Екс–Президент Леонід Кравчук назвав звинувачення СП на адресу Тимошенко «ознакою катастрофи національної еліти». Однопартієць Медведчука і Суркіса, яких теж «до цього приплели», вважає, що спроби «зробити з Прем’єр–міністра ворога» — це один із кроків боротьби за президентське крісло, причому примітивний. А діяльність Тимошенко Леонід Макарович похвалив, зазначивши, що Кабмін «у нинішніх складних умовах — єдина гілка влади, яка реально ефективно працює».

А тим часом газета «Сегодня» вирвала у неназваного джерела в Кабміні зізнання в тому, що Тимошенко справді має відносини з Росією. «Заяви Кислинського на 70 відсотків неправда. Але діалог із Москвою дійсно є», — сказало джерело. Є й контакти леді Ю з Медведчуком — це вже за даними з оточення колишнього лідера СДПУ(о). Але повний список змовників, де ще фігурують Клюєв, Табачник і Кучма, співрозмовник видання назвав «неправдоподібним».