Герої другого фронту

20.08.2008
Герої другого фронту

Українська четвірка парна фінішувала на неприємній четвертій позиції. (Фото Рейтер.)

Після трьох діб без медалей на старті Олімпіади українські спортсмени вже вісім днів поспіль радують своїх прихильників. Утім, віддаючи шану призерам Ігор, ми часто забуваємо про спортсменів, які зупинилися за крок до п’єдесталу, залишившись таким чином за кадром народної уваги.

 

На межі здійснення мрії

Не тільки спортивні причини вплинули на відсутність на п’єдесталі наших веслувальників. Чомусь лише дві збірні з академічного веслування (серед них і українська) мешкали безпосередньо в Олімпійському селищі. Решта ж, аби не втомлювати своїх спортсменів далекими переїздами, розташувалися значно ближче до Шинайського парку, на водному каналі якого й проводили змагання.

Чотири роки тому наша жіноча четвірка парна в складі Олени Морозової, Яни Де­ментьєвої, Тетяни Ко­лес­никової й Олени Олефіренко фінішувала у фіналі Афінської олімпіади третьою. Але бронзові медалі в дівчат відібрали через наявність у допінг–тесті Олефіренко препарату, близького за компонентами до заборонених. У 2008 році миколаївка Колесникова й представниця Херсона Олефіренко приїхали до Пекіна виправити ту несправедливість, але вже разом із Світланою Спірюховою й Наталією Ляльчук із Дніпропетровська. У вирішальному заїзді дівчата показали четвертий час, поступившись «бронзовим» німкеням на дистанції 2 км лише 0,46 секунди.

Харків’янка Дементьєва в Пекіні виступала в дуеті з дніпропетровською спортсменкою Катериною Тарасенко у двійці парній, але слави не зажила — два останні місця в попередньому й у втішному рейсах.

Не менш гіркою виявилася доля нашого чоловічого екіпажу. У квартеті призерів Афін–2004 за чотири роки відбулася одна зміна — замість Леоніда Шапошникова місце в човні зайняв дніпропетровець Володимир Павловський. Разом із досвідченими Сергієм Гринем (Київщина), Олегом Ликовим (Дніпро­петровщина), миколаївцем Сергієм Білоущенком вони не змогли пробитися до фінальної шістки. Перед стартом півфіналу змінився вітер, а в наших хлопців не виявилося під рукою аксесуару, який мав би допомогти боротися з примхами погоди... Як наслідок — участь лише у втішному фіналі В, фініш слідом за росіянами й восьма підсумкова позиція.

Чемпіонка Європи й призерка чемпіонатів світу зі стрибків на батуті Олена Мовчан удруге була дуже близькою до олімпійської медалі. В Афінах спортсменка з Миколаєва посіла п’яте місце, тепер же — четверте. Наступного ранку після свого 32–го дня народження Мовчан змагалася в фіналі, але програла лише 0,3 бала (37,6 проти 37,9) третій призерці — Катерині Хілко з Казахстану. Сама Олена спокійно сприйняла цей результат. «Можливо, трохи завадила травма, тому я виступала обережно. Але життя на цьому не завершується», — з посмішкою на очах сказала досвідчена гімнастка.

Несподівана бронзова медалістка Пекіна–2008 в індивідуальній гонці переслідування Леся Калитовська могла стати першою в нашій збірній мультимедалісткою цих Ігор. Але змагатися в гонці за очками луганчанці зі львівським корінням довелося вже наступного дня після заїзду за третє місце в переслідуванні. 20–річній гонщиці банально забракло сил. Хоча навіть у таких умовах вона примудрилася піднятися на п’ятий рядок протоколу.

Актори другого плану

Двоє наших стрибунів у воду пробували свої сили на триметровому трампліні. Свіжоспечений бронзовий призер у синхронних стрибках Ілля Кваша в попередньому раунді набрав восьму суму балів серед 29 спортсменів і пробився до числа 18 півфіналістів. Проте в учорашніх ранкових стрибках миколаївець не потрапив до фіналу, показавши 15–й результат. Юрій Шляхов із Дніпропетровщини обмежився 23–ю позицією підсумкового протоколу.

Позавчора розпочалися змагання з синхронного плавання. У обов’язковій (технічній) програмі наш дует у складі Дарини Юшко й Ксенії Сидоренко посів восьме місце. Учора ж у довільній програмі харків’янки так само отримали восьму суму балів і забронювали собі квиток до сьогоднішнього фіналу.

Попри очікування, в змаганнях із триатлону 20–річна Юлія Сапунова виступила краще за досвідченого Володимира Полікарпенка. Дівчина з Житомира після перегонів на велосипеді, бігу й плавання посіла 24–те місце, тоді як київський «залізний чоловік» — 35–те.

Ненадовго затрималися наші спортсмени в залі гімназії Пекінського університету, де атлети змагаються в настільному тенісі. 20–річний натуралізований китаєць Коу Лей, який виступає в чемпіонаті України за донецький клуб «Норд», учора програв у попередньому раунді представникові Конго Сураю Сака (1:4).

Зате кваліфікаційний раунд подолали обидві наші дівчини. У понеділок 17–річна киянка Маргарита Песоцька легко в чотирьох партіях впоралася з Мариною Шумаковою з Казахстану, а Тетяна Сорочинська з Харківщини — з єгиптянкою Нохою Йоссрі. Утім учора в першому колі Песоцька поступилася представниці Іс­панії Фанг Жу (1:4), а 24–річна Сорочинська — іншій натуралізованій китаянці, але вже з Італії — Тан Монфардіні (2:4).

У змаганнях із бадмінтону Владислав Друж­ченко з Дніпропетровщини програв у 1/32 фіналу фіну Вілле Лангу — 12:21, 19:21.

Представник України в кінному спорті Жан–Клод ван Генберге пробився до фінальних змагань із конкуру. 45–річний бельгієць, залучений під синьо–жовтий прапор, у кваліфікації змагань із подолання перешкод показав 23–й результат.

 

ЛЕГКА АТЛЕТИКА
«Королі» не гідні «королев»

Найбільше представництво в українській збірній на Олімпійських іграх у Пекіні має команда легкоатлетів — 73 спортсмени. Уже в перші чотири дні змагань у «королеві спорту» наші атлети здобули повний комплект медалей. Щоправда, дві з них стали несподіванками навіть для самих дівчат. Фантастикою назвала свою «бронзу» 36–річна дискоболка Олена Антонова. «Із таким результатом, який я показала в «Пташиному гнізді», в Афінах посіла б лише восьме місце», — виказала здивування спортсменка з Дніпропетровщини.

Інші наші атлети в цьому виді поки що більше розчаровують. Так, Артем Рубанко (74,47 м), Ігор Тугай (71,89) і Євген Виноградов (74,49) із Київщини не подолали кваліфікацію в метанні молота. У потрійному стрибку лише Віктор Кузнєцов (17,11 м) зміг пробитися до фіналу, тоді як Віктор Ястребов (16,52) і Микола Саволайнен (17,00) обмежилися доволі скромними результатами. Чемпіон світу–2006 Іван Гешко з Чернігівщини взагалі не вийшов на старт дистанції 1500 м через травму спини. Олексій Семенов не пройшов відбір до фіналу в метанні диска (60,18 м). Розчарувала в першому раунді бігу на 100 м із бар’єрами переможниця Кубка Європи харків’янка Євгенія Снігур (13,06). Антоніна Єфремова зі скромними 53,22 сек. фінішувала останньою у своєму попередньому забігу на 400 м. Дмитро Глущенко з часом 10,57 обмежився участю в першому раунді стометрівки.

Провалили кваліфікацію в стрибках у висоту Дмитро Дем’янюк (2,20 м), чемпіон світу–2005 Юрій Кримаренко (2,15) та Олександр Нартов (2,10) — вони завершили змагання на позначках, які не забезпечили б медалей навіть чемпіонату України.

Так само ніхто з українок не подолав відбір до фіналу в метанні списа. Віра Ребрик (59,05), Ольга Іванкова (57,05) та Тетяна Ляхович (55,50) зупинилися далеко від необхідної позначки в 61,50 м

Дві наші спортсменки претендували на участь у фіналі 800–метрівки. Але срібній призерці чемпіонату світу Тетяні Петлюк у півфіналі завадила Марія Мутола. Знаменита атлетка з Мозамбіку вдарила киянку по нозі, збивши таким чином темп. Ледве встоявши на ногах, Петлюк уже не могла показати результат, гідний вирішального забігу (її час — 1.59,27). А от харків’янка Юлія Кревсун з особистим рекордом (1.57,32) у півфіналі була другою, проте в боротьбі за медалі фінішувала сьомою.