Дозвіл на повернення

15.08.2008

Тепер кораблі Чорноморського флоту Росії, які повертатимуться в Севастополь із Кавказу, повинні отримати від Генштабу Збройних сил України дозвіл на перетин кордону нашої держави. Про це повідомив на брифінгу посол з особливих доручень МЗС, заступник голови української частини підкомісії з питань ЧФ РФ Українсько–російської міждержавної комісії Віктор Семенов.

 

Як уже писала «УМ», на виконання рішення РНБО Президент підписав указ, яким ускладнив процедуру передислокації базованого на території України ЧФ РФ. Відтак ті військові судна російського флоту, які після початку воєнного конфлікту між Росією та Грузією вирушили до грузинського кордону, зобов’язані не менше, ніж за 72 години до входження у внутрішні води України подати відповідну заявку до Генштабу ЗСУ. Віктор Семенов висловив сподівання, що російська сторона погодиться з такими змінами в українському законодавстві і дотримуватиметься його. Бо якщо ні, то «нестиме міжнародно–правову відповідальність з усіма наслідками».

А звинувачення Міністерства закордонних справ РФ у тому, що Україна зробила «серйозний антиросійський крок», оскільки змінила правила перебування ЧФ Росії на своїй території «в односторонньому порядку» і «не потрудилася хоч би дотриматися елементарної дипломатичної пристойності й обговорити дану проблему в рамках Російсько–української міждержавної комісії», у нашому МЗС вважають безпідставними. За словами Семенова, питання перетину українського кордону російським ЧФ та питання його пересування «неодноразово обговорювалось на засіданнях як робочих груп, так і підкомісії». «Це не нове питання для російської сторони», — наголосив дипломат, додавши, що таке звинувачення «не лізе в жодні рамки».

Той факт, що указ Президента і рішення Радбезу про порядок перетину кордону України військовими ЧФ Росії не є антиросійськими і відповідають національним інтересам нашої держави, підтвердили і в Службі безпеки. Як наголосила начальник прес–служби цього відомства Марина Остапенко, позиція СБУ полягає в тому, що треба чітко знати, яке озброєння ввозиться на територію нашої дер­жави і скільки іноземних військових на ній перебуває. «Якщо міжнародні угоди не врегульовують це питання, то застосовується національне законодавство, як це робиться в усіх країнах світу», — зауважила Остапенко.

А от участь кораблів російського флоту, який базується на території України, у воєнному конфлікті з іншою державою, може призвести до поганих наслідків. За словами Віктора Семенова, «бойове застосування збройних сил Росії проти третьої країни може спричинити небезпечні та непередбачувані теракти проти об’єктів і сил ЧФ, що базуються на території України, й автоматично проти території та населення нашої держави».

А тим часом Україна, як сказано в поширеному з цього приводу коментарі заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісеєва, закликає Росію суворо дотримуватися досягнутих за посередництва ЄС та ОБСЄ домовленостей про припинення воєнних дій на території Грузії, надання і забезпечення безпеки гуманітарних коридорів, повноцінного дотримання норм міжнародного гуманітарного права.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Щойно почнеться чергова сесія, Верховна Рада повинна ухвалити рішення щодо грузино–російського конфлікту — єдине і консолідоване. На цьому вчора по завершенні «тематичного» засідання Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони наголосив його голова Анатолій Гриценко. За словами Гриценка, з огляду на це на засіданні конкретних рішень ухвалено не було — тільки обговорювали певні питання. Також Гриценко повідомив, що ініціюватиме перед Головою ВР Арсенієм Яценюком питання проведення підготовчого засідання для погодження усіх суперечливих питань, пов’язаних із ситуацією на Північному Кавказі.

Участь Чорноморського флоту Росії, базованого в Криму, у вирішенні конфліктів на території Грузії Анатолій Гриценко назвав «недружнім щодо України кроком». «Це спроба втягнути нашу державу в конфлікт і, можливо, дестабілізувати ситуацію в Україні і в Криму», — зауважив народний депутат. За його словами, Україна повинна перейти на ринкові ціни за оренду територій, які займає ЧФ РФ. І зробити з останніх подій «тверезий висновок»: міждержавні відносини не є і ніколи не будуть братерськими. Вони повинні бути чесними, взаємовигідними та рівноправними.