Операція «Міграція»

15.08.2008

Президент Віктор Ющенко відповідним указом знову зупинив дію постанови уряду, якою Державний департамент міграційної служби підпорядковується МВС. Позиція Банкової: Кабмін підпоряд­кував міграційну службу МВС усупереч положенням Конституції. Незважаючи на те, що питання міграції роками належали до компетенції міліцейського відомства, Президент переконаний: «визначення функцій МВС належить до повноважень Верховної Ради» й аж ніяк не Кабміну.

Таку ж саму постанову Кабінету Міністрів щодо міграційної служби глава держави вже зупиняв три тижні тому, направивши до Конституційного Суду відповідне конституційне подання, але уряд повторно підпорядкував Державний департамент міграційної служби Міністерству внутрішніх справ.

Пікантності конфлікту додає той факт, що в останні місяці різко погіршилися стосунки між Президентом та керманичем МВС. Тут тобі й конфлікт Банкової навколо громадянства нардепа Давида Жванії, який є головним спонсором «Народної самооборони» Луценка, і заборона тому ж Луценку паркувати службове авто на Банковій перед самим СП. Останніми днями додалося нової напруги.

Так, позавчора з’ясувалося, що міністра внутрішніх справ навіть не запрошували на останнє засідання Ради нацбезпеки та оборони. Принаймні самого Юрія Луценка здивували слова заступника глави СП Олександра Шлапака, начебто Луценко не голосував за проект рішення щодо умов переміщення Чорноморського флоту Росії територією України на засіданні РНБО. За словами міністра, його не попереджали про проведення засідання РНБО, і хоча він і перебуває у законній відпустці, але телефон не вимикав.

Тепер глава МВС вимагає від Шлапака спростування неправдивої інформації щодо нього. У разі, якщо Шлапак не вибачиться перед Луценком та не спростує неправдиву інформацію, міністр залишає за собою право подати на нього до суду.