ХРОНІКА

02.08.2008

Баскетбол

В українському баскетболі розбурхується неабиякий конфлікт: ще в червня шість клубів — «Будівельник», «Дніпро», «Кривбас–баскет», «Політехніка», «Черкаські мавпи» та «Одеса» — заявили про намір створити окрему баскетбольну лігу (УБЛ), на початку липня ця «корпорація» була зареєстрована, навіть підписано рекламний контракт із титульним спонсором нового чемпіонату («Біолою») на 5 млн. доларів. Решта клубів не підтримують таку ініціативу, і президія Федерації баскетболу після тривалої дискусії вирішила й надалі проводити чемпіонати України під егідою ФБУ. Водночас ФБУ, де президентом — керівник БК «Київ» Олександр Волков, не пристала на вимогу УБЛ затвердити ліміт на легіонерів — норму про обов’язкову присутність на майданчику як мінімум одного українського гравця та не більш як дев’яти легіонерів — загалом у команді.

У відповідь на це клуби з УБЛ відкликали своїх гравців із тренувальних зборів національної збірної. За повідомленням сайту Basket.com.ua, першій команді вже не доводиться розраховувати на допомогу Панченка, Кобзистого, Хижняка, Корнієнка, Вільховецького і Зубрицького.

* * *

На чемпіонаті Європи серед юніорів (U–18) у Греції збірна України програла й заключний матч другого групового раунду — туркам із рахунком 69:85 — залишилася на останній позиції в секстеті F і тепер сперечатиметься за 9—12–те місця.

Хокей

Контрольні матчі. «Сокіл» — «Хім­волокно» (Білорусь) — 3:1 ((Матвійчук, Дяченко, Шафаренко (у порожні ворота)), 4:5 (по ходу зустріяі кияни вигравали 4:1).

* * *

35–річний український захисник Олексій Житник, відомий за виступами впродовж 15 років у НХЛ («Лос–Анджелес», «Баффало», «Філадельфія», «Атланта»), підписав так званий «пробний» контракт із московським «Динамо». Це сталося після того, як співпрацю з ветераном відмовилася продовжувати «Атланта трешерз». Киянин візьме участь і передсезонних тренуваннях і турнірах за участю «Динамо» і, за інформацією газети «Спорт–експрес», швидше за все, залишиться в таборі москвичів на рік.

Легка атлетика

Міжнародна легкоатлетична федерація оголосила про рішення тимчасово усунути від участі в усіх змаганнях під своєю егідою шістьох російських легкоатлеток: Олену Соболєву, Дар’ю Пищальникову, Гульфію Ханафєєву, Тетяну Томашову, Юлію Фоменко і Світлану Черкасову — через проблеми, пов’язані з ДНК спортсменок в аналізі допінг–проб, узятих у 2007 році (є підозри, що шестеро російських спортсменок підмінили матеріали для допінг–проб). Росіяни говорять про заангажоване рішення, спрямоване на те, аби ослабити їхню збірну на Олімпіаді в Пекіні.

Водне поло

У Белграді відбувається чемпіонат Європи з водного поло серед юніорів. У груповому турнірі збірна України програла всі три матчі з розгромними рахунками: італійцям — 5:24, іспанцям — 1:28, господарям–сербам — 5:26. Надалі наші хлопці борються за 13—16–те місця.

Шахи

У Сочі (Краснодарський край) стартував другий етап Гран–прі ФІДЕ. На цьому турнірі з–поміж 14 гросмейстерів виступають і двоє українців. Для початку Сергій Карякін чорними програв росіянину Грищуку, а Василь Іванчук розійшовся миром із чехом Наварою.

* * *

У четвертому турі жіночого «Кубка Північного Уралу» наша Ганна Ушеніна зіграла чорними внічию із француженкою Себаг і, маючи 2,5 очка, йде на другому місці (попереду — болгарка Стефанова з трьома пунктами).