Особливості стартового періоду

29.07.2008
Особливості стартового періоду

Володимир Лисенко ( у центрі) відзначився голом у першому ж матчі після повернення до «Арсеналу». (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Проблеми лідерів

Центральним матчем другого туру вважалася дуель у Дніпропетровську. Проте «Дніпро» річної давнини, який за всіма статтями обіграв «Динамо» в Києві (3:1), й «Дніпро» нинішній суттєво відрізняються. Наче й склад команди Олега Протасова суттєво не послабився, але вже немає в діях футболістів «вогника», що раніше дозволяв вигравати.

Наставник киян Юрій Сьомін вважає закономірною впевнену перемогу своєї команди, адже гості створили більше гольових моментів, ніж господарі. Щоправда, знову доводиться нарікати на їх невисоку реалізацію. Гвінеєць Ісмаель Бангура програв два побачення кіперу «Дніпра» В’ячеславу Кернозенку. Добре, що набрав необхідну форму його колега по амплуа Артем Мілевський. Цього разу форвард сам заробив і реалізував 11–метровий (проти нього порушив правила Русол). А в другому таймі розіграв красиву двоходівку з Олександром Алієвим. Порадував тренера «біло–синіх» і румун Гіоане — після невеличкого «затишшя» Тібі знову взявся за поповнення свого гольового доробку, пробивши головою після подачі з кутового.

Олегу Протасову довелося скаржитися на помилки в захисті, констатувати майстерність гравців «Динамо» і висловлювати при цьому припущення, що «рахунок не по грі». Між тим 14–й рядок таблиці — це не те місце, де дніпрян розраховують бачити їхні фанати та власники.

Ще на один щабель нижче розташувався «Шахтар». Таку ціну чемпіони заплатили за два поспіль вояжі до столиці Галичини. Тижнем раніше донеччани сенсаційно поступилися дебютанту еліти — «Львову», тепер же ледве врятувалися від «Карпат». І знову команді Мірчі Луческу довелося відіграватися.

При повній територіальній перевазі гостей «зелено–білі» знайшли свій шанс у контратаці. 19–річний естонський нападаючий Сергій Зеньов, котрий за кілька хвилин до цього замінив Максима Фещука, перекинув м’яч через Андрія П’ятова. Подолати традиційний відчайдушний опір господарів «Шахтареві» вдалося лише за десять хвилин до фінального свистка. Це кращий футболіст чемпіонату України минулого сезону, бразилець Фернандіньйо, замкнув навіс із кутового.

Після матчу румунський наставник «помаранчево–чорних» висловив радість із приводу того, що третьої мандрівки до Львова найближчим часом у його підопічних не передбачається. «Схоже, мої хлопці ще не прокинулися від виграних трофеїв — вони починають грати по–справжньому лише після пропущеного м’яча. Напередодні Ліги чемпіонів тішить лише те, що команда не опускає руки й б’ється до фінального свистка», — так висловився Містер. Він залишився задоволений і діями молодого болівійського форварда Морено, й екс–карпатівця Іщенка — вони вийшли на заміну замість Селезньова й Кучера в другому таймі.

Вискочки на годину?

Натомість на диво впевнено почав чемпіонат інший донецький клуб. Нехай «Металург» болгарина Ніколи Костова здобув другу домашню перемогу поспіль із мінімальним рахунком, набрані очки від цього не стають менш важливими. Цього разу сербський голкіпер Дішленкович уберіг ворота від зазіхань одеського «Чорноморця». А вирішальний м’яч забив кіпріот Константінос Макрідіс, реалізувавши вихід сам на сам із Руденком. Щодо «Чорноморця», то після двох поразок на старті й з урахуванням скромних досягнень команди з Південної Пальміри в минулому сезоні одеські фанати вже почали вимагати від керівництва клубу принести в жертву головного тренера Віталія Шевченка.

Навряд чи хтось очікував побачити серед лідерів «Зорю». Але минулої суботи луганчани несподівано переграли в Полтаві «Ворсклу». Господарі били–били по воротах Андрія Комарицького, та не забили. Натомість пропустили випад Анатолія Діденка. Наставник гостей Анатолій Волобуєв образився на звинувачення журналістів у невидовищній грі й порадив дивитися чемпіонат Іспанії, а про наш сказав: «Як живемо, так і граємо».

Також нагорі таблиці перебувають «Кривбас» і «Арсенал», які розписали мирову на столичному стадіоні «Динамо». Зустрічі передувала прес–конференція «канонірів», на якій вони звинувачували київську владу в тому, що та не хоче надати їм ділянку для стадіону. У мерії відповіли: «Звертайтеся — й ми вам допоможемо»... Наразі ж «Арсенал» грає в динамівських пенатах лише завдяки добрій волі Ігоря Суркіса.

Міг затесатися в компанію лідерів і «Львів». І привід для цього у галичан був непоганий — зустріч із добрими знайомими по першій лізі з «Іллічівця». У контрольному матчі в міжсезоння колектив Степана Юрчишина розбомбив маріупольців (з рахунком 5:1) і, очевидно, вирішив, що може диктувати суперникові свої умови навіть на його полі. Але грати на контратаках проти «Шахтаря» й вести позиційну облогу володінь навіть азовців — різні справи. Пропустивши два м’ячі від нападників господарів, львів’яни великими силами пішли вперед. Щоправда, відтак вони стали ближчими до поразки з великим рахунком, ніж до того, аби відіграти бодай один м’яч.

За дощової погоди в Запо­ріжжі «металурги» не змогли пробити оборону «Харкова», внаслідок чого обидві команди набрали по першому очку в сезоні.

Останній матч другого туру між «Металістом» і «Таврією» відбудеться завтра через участь сімферопольців у Кубку Інтертото. А вже сьогодні київське «Динамо» в Шеффілді зустрінеться з ірландською «Дрогедою» у другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 2–й тур

«Дніпро» — «Динамо» — 1:3

Голи: Назаренко, 90+2 — Гіоане, 37; Мілевський, 44 (пен.), 82

14 000 глядачів

«Металург» (З) — «Харків» — 0:0

Вилучення: Іванов, 78 («Х»)

8 150 глядачів

«Металург» (Д) — «Чорноморець» — 1:0

Гол: Макрідіс, 41

2 500 глядачів

«Арсенал» — «Кривбас» — 1:1

Голи: Лисенко, 40 — Бюлюкбаши, 48

1 500 глядачів

«Іллічівець» — «Львів» — 2:0

Голи: Беганський, 12; Воробей, 34

8 500 глядачів

«Карпати» — «Шахтар» — 1:1

Голи: Зеньов, 56 — Фернандіньйо, 81

22 800 глядачів

«Ворскла» — «Зоря» — 0:1

Гол: Діденко, 73

5 500 глядачів

Лідери: «Динамо», «Металург» (Д) — 6, «Кривбас», «Арсенал», «Зоря» — 4, «Іллічівець», «Львів», «Ворскла» — 3...

Бомбардир: Мілевський («Динамо») — 3.

* * *

Перша ліга. 2–й тур. «Нафтовик» — «Закарпаття» — 1:0 (Монахов, 4), «Княжа» — «Оболонь» — 1:2 (О. Мандзюк, 34 — Онисько, 44; Куценко, 83), «Дністер» — «Волинь» — 1:3 (Гурка, 51 (у свої ворота) — Кінаш, 33; Піщур, 70, 90), «Енергетик» — «Олександрія» — 0:3 (Шупик, 38; Радченко, 57; Нікітін, 62; вилучення: Хомин, 70 («Е»)), «Геліос» — «Сталь» (А) — 2:0 (Тарасенко, 3; Даудов, 56), «Севастополь» — «Ігросервіс» — 3:1 (Гудзикевич, 52 (пен.); Плєшаков, 86; Ківа, 90+1 — Поліянчук, 3), «Фенікс» — «Динамо–2» — 3:1 (Прокопченко, 11; Голєнков, 17; Данченко, 90+1 — Суарес, 30), «Комунальник» — «Кримтеплиця» — 1:2 (Кудинов, 55 (пен.) — Таран, 32; Візавер, 39). Матч «Прикарпаття» — «Десна» відбудеться сьогодні.

Лідери: «Севастополь», «Кримтеплиця», «Нафтовик» — 6, «Фенікс» — 4...