Балога і ВолинЄЦ

12.07.2008

Політолог Володимир Фесенко довго сміється, почувши про анонс, представлений на офіційному сайті партії «Єдиний центр», — на сьогоднішньому з’їзді, мовляв, буде «знято головну інтригу» — хто саме очолить цю структуру. Хто насправді керує «ЄЦ», народ знає і так, а штучними пошуками «почесного» лідера ця партія відчутно вдарила по власному ще ненародженому авторитету, коментує Фесенко, згадуючи, як до участі в цьо­му проекті намагались залучити, зокрема, Віталія Кличка. Нинішній лідер «ЄЦ» депутат Кріль в інтерв’ю журналістам заявив, що на чолі партії стане голова секретаріату Президента Віктор Балога.

Звідси й помпезність партійних зборів («ЄЦ» збереться сьогодні о 16.30 у Палаці «Україна») — по–перше, необхідно нівелювати двоїсте враження від попереднього закритого з’їзду, по–друге, довести громаді, що партія — могутня і сильна, добре репрезентована по регіонах України.

З’їздові «Єдиного центру» передував показовий хід: Борис Загрева, голова волинської обласної організації Української народної партії, увійшов до складу «ЄЦ» із групою УНПістів. Цю інформацію «УМ» повідомив член УНП Степан Хмара. Коментарів із цього приводу УНП поки не дає. Проте ані така «зміна орієнтації» на користь Балоги, ані інші гіпотетичні попутники нічого докорінно не змінять — це вже думка Володимира Фесенка.

Показово, зазначає він, що Президент Ющенко не покинув «Нашої України» і не пішов слідом за керівником свого секретаріату до «ЄЦ». Звісно, що Віктор Балога — батько «Єдиного центру» — намагатиметься всіляко впливати на політичні процеси в країні, але радше з висоти своєї першої посади, а не як менеджер «ЄЦ». «Соціологи зібралися й підрахували, що рейтинг «ЄЦ» коливається в межах 0,3—0,4 відсотка — ситуація не надто приваблива», — каже Фесенко.

Отже, якщо говорити про парламентські вибори, які обов’язково відбудуться достроково, продовжує експерт, то тут із шансами «Єдиного центру» все зрозуміло. До того ж, із кадрами в «ЄЦ» — непросто. «Єдиним особистісним ресурсом партії був і залишається сам Балога», — говорить Фесенко.