Михайло Волинець: «Регіони» самі не хотіли відставки

12.07.2008
Михайло Волинець: «Регіони» самі не хотіли відставки

— Пане Михайле, як ви оцінюєте провал голосування за резолюцію недовіри уряду?

— Ми від початку розуміли, що ця резолюція має мало перспектив. Мені здається, що те саме усвідомлювала й Партія регіонів і не дуже цього прагнула. Бо потім опозиція не змогла би сформувати коаліцію та уряд. Вони діяли, швидше, за інерцією. «Регіонали» не мали гарантій, що після оголошення недовіри Тимошенко буде сформовано «широку» коаліцію. Хоча, за нашою інформацією, такі переговори велися. ПР хотіла бачити новим Прем’єр–міністром Віктора Януковича, але інша сторона не могла на це погодитися і пропонувала Єханурова або Балогу.

— Тобто БЮТ погодився, щоб спочатку йшла резолюція, бо був переконаний у провалі голосування?

— Уранці ми очікували, що першим питанням усе–таки буде бюджет. Але Юлія Тимошенко наполягла на тому, щоб спочатку слухалося питання довіри до її уряду. Більше того, Прем’єр–міністр погодилася, аби голосування проводилося картками, а не руками. Ми розуміли, що «регіонали» голосуватимуть чужими картками, адже багато депутатів нині вже відпочивають за кордоном. Їх у Верховній Раді могло бути ще менше. Але частину «регіоналів» «заманили» до Києва тим, що Віктор Янукович напередодні святкував день народження.

— Те, що Тимошенко фактично підтримали комуністи, теж було передбачуваним? Ви з ними вели попередні переговори?

— Я не брав участі у переговорах. Але в комуністів усе одно не було сенсу голосувати за недовіру уряду. Який їм інтерес? З одного боку, це справді нагода покритикувати Кабмін, а з іншого — вони не бачили себе в новій політичній конфігурації, якби відставка відбулася. Їх ніхто не запрошував у «широку» коаліцію.

— Які наслідки матиме для уряду п’ятничне голосування? Зміцнить позиції Тимошенко?

— Якби ще вдалося ухвалити зміни до бюджету, то це, звичайно, зміцнило б позиції Кабінету Міністрів. Відповідальність за всі негаразди, які трапляються в державі, так чи інакше лягають на уряд. У тому числі й проблеми з бюджетом. Тому для БЮТ важливо знайти порозуміння з колегами.

— Чи вдасться прийняти зміни до бюджету на цій сесії ВР (на момент здачі номера голосування ще не було. — Ред.).

— Думаю, опозиція може дати певну кількість голосів. Але нас, чесно кажучи, турбує інша політична сила — «Наша Україна — Народна самооборона». Певно, вони не голосуватимуть за урядовий проект і підтримуватимуть той, який вніс Президент.

— Чи доцільно було продовжити пленарні засідання ВР ще на тиждень? Чому ця ідея так і не була втілена?

— Тому що ми перебуваємо в політичному тупику. Кардинально нічого не міняється. Навряд чи вдалося б прийняти продуктивні рішення. Час, який ми отримаємо до осінньої сесії, дозволить нам обдумати ситуацію, прийняти рішення, провести переговори, переформатувати коаліцію.

— Як переформатувати? Ви допускаєте можливість розвалу демократичної коаліції?

— Я мав на увазі, наприклад, те, що зараз є всі підстави позбавити повноважень БЮТівця Рибакова і замінити його на депутата, який стоїть у списку нашого блоку наступним. А головне — провести переговори всередині коаліції.