«Крупець» не боїться СОТ

12.07.2008
«Крупець» не боїться СОТ

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Володимира Варфалюка, директора агрокорпорації «Крупець», що в однойменному селі Радивилівського району Рівненщини, застати в робочому кабінеті не так то й просто — адже й господарство потребує його постійної турботи, й з партнерами по бізнесу необхідно зустрітися, взяти участь у сільськогосподарській виставці, а то справи депутатські та партійні кличуть. Подібний темп життя йому до снаги — хоча в такій круговерті дні пролітають, що й не зоглядітися. Але Володимир Олександрович чітко викладає свої думки і щодо вступу України до СОТ, і стосовно всесвітньої продовольчої кризи та чим вона обернеться для України, і, звичайно, про стан справ у сільському господарсті області.

 

До конкуренції з фермерами всіх країн — будьте готові!

— Володимире Олександровичу, ще зовсім недавно обговорювали перспективи вступу України до Світової організації торгівлі, а сьогодні це вже доконаний факт. Щось змінилося?

— Розпочався лише перший етап цього процесу і ще не визначилися реальні стосунки нашої держави з партнерами по СОТ. Багато підзаконних актів, які регламентуватимуть діяльність України в цій організації, ще не ратифіковані Верховною Радою. Але якщо взяти конкретно наше господарство, то ми до цього кроку держави готувалися вже років 5–6. Адже знали, що так буде, і Україна мусить інтегруватися в європейські структури. І чим раніше це станеться, тим краще буде для нас.

Адже в нас дешевші, ніж в Європі, робоча сила, електроенергія, пальне, ґрунти кращі, а підходи — вже європейські. На нас з острахом дивляться з–за кордону, адже маємо великий потенціал. Я вважаю, що українцям немає чого боятися СОТ, цими проблемами повинні перейматися європейські фермери, бо в них мале виробництво і воно є більш витратним. І як важко буде конкурувати європейському фермеру з нами, який має загалом лише 50—100 гектарів, а у нас навантаження на одного механізатора — 300—500. Але тут варто зазначити, що в Європі аграрні процеси є контрольованими, а сільгоспвиробники отримують дотації для розвитку свого виробництва. Якщо ж вирівняється ринок і дотацій не буде, то ми спокійно зможемо з ними конкурувати.

— І яким чином до конкуренції з фермерами всього світу підготувалася агрокорпорація «Крупець»?

— Для цього розробили комплекс програм, які забезпечуватимуть стабільність нашого господарства. У землеробстві перейшли на нові технології вирощування цукрових буряків, зернових, кукурудзи, в цьому році посіяли також і соняшник. Провели заміну практично всієї сільськогосподарської техніки, зокрема залучена техніка такої відомої компанії як «Джон Дір». Ми користуємося їхніми тракторами, комбайнами, і вся технологія вирощування культур відшліфована під цю техніку, до того ж із мінімальними витратами. Якщо раніше ми орали Т–150 й після цього доводилося поетапно культивувати, сіяти, боронувати, то трактори «Джон Дір» здійснюють оранку, а далі за один прохід виконують усі наступні операції. А яка економія пального! Нині ми вдвічі менше його витрачаємо на один гектар, ніж робили це 3–4 роки тому. Тепер головне — контроль і правильна технологія — й це себе виправдовує. Не забуваємо й про насінництво. Висіваємо лише високоякісні сорти як озимих, так і ярих культур. І, скажу вам, результат відчутний. Якщо кукурудза нашої селекції дає 50 ц із гектарів, то в минулому році, придбавши елітне насіння, ми мали понад 90 центнерів. І тепер можемо конкурувати з виробниками не лише на внутрішньому, а й на зовнішньому ринку. Щоб рослинна галузь працювала стабільно, збудували зерносушильний комплекс, де практично все зерно очищують, сушать і направляють на елеватор. А протягом року згодовуємо його птиці. Лишки зерна, цукрового буряку, ріпаку — продаємо. Таким чином, у галузі рослинництва, якщо буде конкуренція європейських країн на ринку України, то повірте, ми її витримаємо.

Наші яйця в Європі

— Пріоритет вашого господарства — птахівництво. Як складаються справи на «яєчно–бройлерному» фронті?

— Щодо м’яса, то нині є деякі перестороги, якщо буде відкрито кордони для його ввезення з інших держав. Донедавна в нашому господарстві утримувалось понад 1000 голів великої рогатої худоби. Але порахували: якщо займатися тваринництвом, потрібно оновлювати породу, дбати про кормову базу, будувати доїльний цех. Аби все переобладнати, необхідно було б витратити до мільйона доларів. А подумайте, через який час окупляться ці витрати, якщо молоко приймають задешево? Отож ми пішли іншим шляхом: віддали всю худобу людям в оплату майнових паїв. Й таким чином згорнули тваринницьку галузь, а розширили масштаби вирощування бройлера. Для порівняння, якщо тваринництво давало 20 тонн приросту в рік, то на м’ясі бройлера маємо в десять разів більше. Щодо виробництва м’яса бройлера ми можемо тепер конкурувати з поляками, німцями. Зрозуміло, ми не зможемо конкурувати з м’ясом Бразилії, адже там на опалення приміщень для птиці кошти не витрачають, соя там у два рази дешевша. Одначе наша технологія краща за західну, бо не додаємо до кормів жодних добавок, стимуляторів, а користуємося лише комбікормами, які виготовляємо з власноруч вирощеної пшениці, кукурудзи, сою завозимо з Криму, а соняшниковий шрот із Вінниччини. А вже в себе на комбікормовому заводі виробляємо повнораціонні корми для птиці.

Так, сьогодні багато говорять про перевиробництво бройлерного мяса, і водночас ціни на нього зростають. Але на даному етапі уряд повинен захистити український ринок, й продукція повинна мати ціну, яка була б прийнятною як для товаровиробника, так і покупця. Якщо ж ми дамо вільний доступ м’яса з–за кордону, то повірте, що всі відходи — кістки, кишки, голови перемелять на фарш, і брикетами їх завозитимуть й продаватимуть нашому споживачеві. А наше господарство ветеринарна та санітарна служби контролюють від маленького курчати до забою птиці. А якщо ми не пустимо конкурентів на ринок м’яса, то за кілька років виросте і твердо стане на ноги вітчизняний виробник. Але держава повинна регулювати ринок і квотувати виробників сільськогосподарської продукції. Виробляємо більше — повинні реалізовувати на світовий ринок. Це ж стосується також і виробництва яйця. Влітку воно не має ціни, й ми працюємо собі на збиток. На зиму ж його потреба зросте, відповідно збільшується й вартість. Даючи споживачеві м’ясо, яйця, постійно чуємо: мовляв, піднімаєте необґрунтовано ціну. Але насправді ми не можемо її коригувати. Все залежить від постачальників, які формують ціну кілограма м’яса, десятка яєць. Із чого ж вона складається? Зокрема з ціни інгредієнтів кормів. Цього року вартість соєвого, соняшникового шротів, олії зросли в 2–3 рази. І від цього дуже потерпають ті господарства, які не мають землі, адже все це потрібно закупити. Ми ж переважно вирощуємо все самі й самі себе годуємо. Вже 60 відсотків своїх виробничих площ переобладнали під європейські технології, отож можемо поставляти яйця в Європу. Й перспектива така є. Думаю, не за горами той час, коли ми експортуватимемо яйця.

— Світ б’є тривогу з приводу продовольчої кризи. Чи не зачепить цей процес Україну?

— Можу запевнити, що голоду в Україні не буде. У нас йде перевиробництво цукру, яєць, зерна, які можемо експортувати. Так, нині ціна на м’ясо, можливо, завищена, але пройде рік–два і ситуація стабілізується — за короткий термін цю нішу заповнять наші товаровиробники і ми будемо з дешевим м’ясом. Зокрема в нашій агрофірмі плануємо довести виробництво яєць до 100 мільйонів штук, м’яса бройлерів — до 3 тисяч тонн на рік. Я дивлюся в майбутнє з оптимізмом.

Виробника потрібно підтримувати, а не штрафувати!

— А щоб додати впевненості, чим може сьогодні держава допомогти сільгоспвиробникам?

— Щоб сільське господарство розвивалося, повинна бути стабільність в усьому. Якщо приступаємо до сівби, то вже тоді повинні знати, кому ми, наприклад, маємо продати ріпак. А що сьогодні? Залишилося кілька тижнів до його збирання, а ми не знаємо, яка буде ціна і хто покупець. Є кілька компаній, які сіли і домовилися, а всі решта мусять їм коритися. Держава мусить контролювати, щоб цього не було. Ще один приклад — якщо два роки тому за тонну цукрового буряку завод платив 220—225 грн., то в минулому році — 175. При теперішніх витратах, щоб бути з прибутком, потрібно мати врожайність 500 центнерів із гектара. Але не всі господарства можуть її досягти. І якщо така тенденція залишиться, зменшуватимуться посівні площі, частина заводів зупиниться, а працюватимуть лише ті, які зароблятимуть не на вирощуванні, а лише на переробці. Якщо не буде втручання держави, згодом настане такий момент, коли доведеться ввозити тростину з–за кордону, переробляти її й наповнювати ринок дешевим цукром. Таким чином галузь буряківництва опиниться у скрутному становищі. А у багатьох країнах Європи і Америки, щоб цього не сталося, держава проводить квотування сільгоспвиробників. Нині ж у нас чіткої системи немає: хто що хоче, те сіє, продає. Але повернемося до нашого господарства. Зараз спостерігається перевиробництво яйця, і держава повинна вже бити на сполох й почати покривати збитки товаровиробника, як це робиться у світі. Я ж звертаюся до державних структур й кажу, що ми працюємо нижче за собівартість, щось потрібно робити, а вони у відповідь: а ми що зробимо? А коли прийде вересень, зросте споживання і вартість яйця, в мене не будуть зачинятися двері: а чому підвищено ціну? І рахуватимуть усе до копійки. Отож потрібно починати з підтримки виробника, а не зі штрафів, як у нас прийнято.

Богдан ДЕМ’ЯНЧУК,
Ольга ДЕМ’ЯНЧУК
  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>