Чотири зайвих мегавати від братньої держави

12.07.2008

У Сіверськодонецьку запрацювала перша в Україні електростанція, що працює на газі. Не в тому сенсі, що в котлах станції спалюють газ, аби отримати пар, який крутитиме турбіни. Йдеться про принципово іншу схему. Турбіни на Сіверськодонецькій утилізаційній турбодетандерній установці обертаються силою руху самого газу. Газ у них не спалюють, а навпаки — заощаджують.

Річ у тім, що по магістральних трубах природний (у даному випадку — російський) газ подається під величезним тиском у десятки атмосфер. А от підприємствам–споживачам такий тиск не потрібен; він навіть небезпечний. Тому на кожному такому заводі існують спеціальні понижувальні підстанції.

Турбодетандерна установка працює на перепаді тиску в трубі — власне, вона сама цей перепад і забезпечує. Збудовано першу таку установку на сіверськодонецькому «Азоті» — найбільшому на Луганщині споживачеві природного газу. Потужність установки — чотири тисячі кіловат. Для такого «монстра», як «Азот», це не надто багато, проте вистачить на середніх розмірів квартал багатоповерхівок, разом з усією інфраструктурою. Тим більше що енергія практично подарована братами–росіянами, які по всій довжині газогону забезпечували належний тиск у трубі.

За словами заступника міського голови Сіверсько­донецька Юрія Головка, створено утилізаційну установку завдяки київському ЗАТ «Енерготехнології». У ній тиск знижується з 40 атмосфер до 9. Проектна окупність — 7 років.

Є відомості, що ЗАТ «Енерготехнології» за домовленістю з ДК «Укртрансгаз» за три найближчі роки побудує в Україні 22 подібні установки. Завдяки їм буде збережено приблизно 500 млн. кубометрів газу.