Яценюк не хоче бути нянькою

11.07.2008

І вдень, і вночі контролюють «блокадний парламент» невтомні БЮТівці. Аби підступний ворог у вигляді Партії регіонів, прагнучи відправити у відставку коаліційний уряд Юлії Тимошенко, не захопив контроль над президією зненацька, депутати з Блоку Тимошенко встановили цілодобове чергування. Десятеро «бійців» позмінно залишаються ночувати в сесійній залі, тож принаймні вчора зранку ситуація була незмінною: відкривши засідання в оточенні «блокувальників», Голова ВР Арсеній Яценюк констатував, що працювати за таких обставин неможливо, і пішов.

Для початку, щоправда, спікер оголосив про реєстрацію — «щоб раніше терміну не розпустити парламент». Нагадаємо: у тому разі, якщо засідання не відбуваються 30 днів поспіль, Президент має право оголосити про розпуск Верховної Ради. Зареєструвалися — вважай, позасідали. На кнопки, до речі, натиснув 261 нардеп.

Також Голова повідомив, що, хоч бюджетний комітет і засідав до піз­ньої ночі середи, узгодженого законопроекту про зміни до бюджету на поточний рік «і досі немає». А саме на негайному розгляді цього документа наполягає коаліція, зокрема «блокатори» з БЮТ. «Мені вже дещо набридло переливати з пустого в порожнє, — роздратовано оголосив Яценюк. — Я нянькою не буду». І, попередивши, що не закриває засідання, спікер подався до свого кабінету. Мовляв, якщо домовитеся, то «знаєте, де мене шукати».

Надії на те, що домовитися вдасться бодай про щось, таки були. Бюджетний комітет планував продовжити своє засідання о 16–й (з чого випливало, що Верховна Рада о цій порі не запрацює). Хоча часу для того, аби зробити з украй незадовільного з точки зору всіх фракцій (окрім, звісно, БЮТ) урядового законопроекту прийнятний для всіх варіант змін до бюджету, залишається всього нічого. Парламентарії вже «сидять на валізах» і майже не сумніваються, що продовжувати роботу сесії не будуть. Хоча регламентний комітет рекомендував Голові ВР відкласти канікули ще бодай на тиждень, бо надто вже багато залишилося невирішених питань.

Це не кажучи вже про те, що Президент «заборонив» депутатам розходитися у відпустку доти, доки не ухвалять змін до бюджету. На додачу, вчора Ющенко вніс до ВР власний проект змін до головного фінансового документа. Утім для того, щоб «розтягти» сесію довше належного терміну, треба проголосувати щонайменше 226 голосами за відповідну постанову, а така спроба зі зрозумілих причин приречена на невдачу.

«Спостерігаючи за поведінкою Голови Верховної Ради, я сьогодні можу лише прогнозувати, що вони спробують завтра закрити сесію», — зауважив із цього приводу «регіонал» Нестор Шуфрич. За його словами, якби в коаліції були інші наміри, то «йшов би пошук реального компромісу для нормалізації роботи Верховної Ради».

Однак спробуй знайти компроміс, якщо він нікому не потрібен. Парламентський «миротворець» Володимир Литвин, щоправда, запропонував свій варіант вийходу з «політичного пату»: ухвалити постанову про звіт Кабміну Тимошенко на вересень–жовтень і після цього розглянути всі інші питання, на яких наполягають коаліція й опозиція. «Я думаю, що за такого підходу всім стане зрозуміло, хто і з яких мотивів не хоче, щоб працювала Верховна Рада і щоб були ухвалені ті рішення, про які так голосять скрізь і всюди», — сказав Литвин на брифінгу в кулуарах парламенту.

Але «регіонали», судячи з коментарів окремих представників цієї фракції, на такий розвиток подій не згодні. «Дотягнути до осені — це дуже зручно для Прем’єра Тимошенко», — зауважив Олександр Стоян.

Та й навіщо тягнути, якщо, як запевняє лідер «Регіонів» Віктор Янукович, голосів для відставки уряду вже назбиралося цілком достатньо. «Ми не рахували на сто відсотків голоси, але ми відчуваємо підтримку всіх фракцій опозиції — а це 222 голоси, і ще є три народні депутати, які вийшли з коаліції, — це вже 225, — нагадав Янукович під час розмови з журналістами у рідній Донецькій області. — Я вважаю, що знайдеться 226 народних депутатів як мінімум».

 

ПОЗИЦІЇ
«ЄЦ» іще не знає, чи відставить Юлю

Голова партії «Єдиний центр» Ігор Кріль запевняє, що його група в парламентській фракції блоку «НУНС» іще не ухвалювала рішення щодо голосування за відставку Юлії Тимошенко. Хоча саме «ЄЦівців» і журналісти, і їхні колеги по фракції та коаліції насамперед підозрюють у готовності «допомогти» опозиції відставити Прем’єр–міністра.

«Якщо буде внесено (на розгляд Верховної Ради) це питання, у чому я дуже сумніваюся, то збереться група («ЄЦ») і буде ухвалювати рішення, — зауважив Кріль в ефірі «5–го каналу». І додав: — Звичайно, ми будемо ухвалювати це рішення разом із фракцією. Але ми завжди мали свою позицію і з різних питань ми її відверто і відкрито заявляли».

Лідер «Єдиного центру» розповів, як спілкувався з одним із колег із «Нашої України».

«Він мене запитував: як ви будете голосувати у разі такого розгляду питання? Я сказав, що голосувати чи не голосувати за Прем’єра Тимошенко в грудні я ухвалив рішення за 40 секунд. Я думаю, таким чином ми і будемо визначатися», — припустив Кріль.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Як повідомляє «Українська правда», у Верховній Раді вчора був зареєстрований проект постанови про звільнення Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ. Проект, ініціатором якого є «регіонал» Микола Джига (колишній заступник міністра внутрішніх справ в уряді Віктора Януковича), внесено за результатами роботи тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування висвітлених у ЗМІ фактів щодо можливих порушень законодавства нинішнім керівником МВС.