Політичний пат і деградація

10.07.2008

Перерви, консультації, блокада — цим уже звичним набором обмежилося і вчорашнє «засідання» парламенту. Блок Тимошенко міцно тримав оборону президії, заблокувавши всі входи до неї стільцями зсередини й оточивши трибуну. Спікер, уже також звично пройшовши до мікрофона з протилежних до президії дверей, повідомив усім про початок засідання погоджувальної ради і запропонував усім охочим попрацювати нардепам зайнятися справами в комітетах. Однак «на зовсім» не відпустив — ану ж бо парламентські лідери домовляться і узгодять порядок денний?

Звісно, для цього комусь довелося б піти на компроміс: або Партії регіонів погодитися спершу розглянути й проголосувати зміни до Держбюджету–2008, на чому наполягають БЮТівці, або останнім — дати добро на розгляд питання про відповідальність уряду, що взагалі звучить фантастично.

Привітавши з днем народження вчорашнього іменинника, лідера Партії регіонів Віктора Януковича, Яценюк заінтригував усіх фразою: «Я думаю, що на сьогодні засідання Верховної Ради треба закрити. Завтра зустрінемось із порядком денним». Так і не збагнувши, закрите ж нинішнє засідання чи ні, депутати на всяк випадок блукали кулуарами доти, доки їхні керівники не повернулися з наради у спікера. І повідомили, що й надалі наполягають на своїх позиціях.

Утім пропозиція Голови ВР погодитися спершу розібратися з бюджетом, а вже потім «ставити на килим» Кабмін, таки знайшла певний відгук у «Регіонах». Як заявив один із лідерів ПР Олександр Єфремов, його фракція згодна залишити зал і надати більшості можливість самостійно ухвалювати будь–які законопроекти, які БЮТ і «НУНС» вважають за потрібне. Але, мовляв, якщо коаліція хоче, аби «регіонали» дали за бюджет і свої голоси, то мусить погодитися на першочерговому звіті уряду.

З огляду на те, в якому кількісно крихкому становищі перебуває демократична більшість, особливої радості ця пропозиція у «коаліціонерів» не викликала. Голова фракції БЮТ Іван Кириленко наголосив, що вони й надалі наполягають: спершу — бюджет, потім — усе інше.

«Я не буду зупиняти діалог і буду тепер окремо зустрічатися з кожним керівником фракції і кожним політичним лідером для того, щоб спробувати хоча б у більш–менш достойний спосіб завершити поточну сесію, — сказав зрештою з трибуни стомлений Арсеній Яценюк по завершенні чергової безплідної наради. — Усі перебувають у політичному паті. І доки ми не вийдемо з ситуації політичного пату, ця зала буде порожня, парламент буде деградувати і будуть різного роду спекуляції, демагогії та все інше». На цьому й розійшлися.

 

ОЦІНКИ

Віктор Ющенко: «Ніякої відпустки, поки не внесете зміни в бюджет»

Верховна Рада не має права йти у відпустку, поки парламентарії не ухвалять зміни до Держбюджету на 2008 рік і не проведуть судову реформу, наголошує Президент. Як зазначив глава держави вчора на брифінгу для журналістів, «без змін і доповнень до бюджету нам складно буде говорити про те, що ми вписуємося в графік робіт, які вимагає фінальна частина Євро–2012». «Я не хотів би, щоб у когось склалося враження, що тільки Президент у цій країні відповідає за Євро–2012. Даруйте, але головним виконавцем цієї теми є уряд», — додав Віктор Ющенко. Щодо закону про судоустрій, то, на думку Президента, це питання «не менш важливе, ніж бюджет–2008». «Більшість і опозиція можуть мати різні підходи», але вони повинні діяти за процедурою і вести відкритий діалог так, щоб їхня позиція «була зрозуміла людям».