Вавилон: судний день настане?

24.06.2008

Принаймні в цьому впевнений в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, суд обов’язково дасть належну оцінку діям осіб, які причетні до застосування на виборах мера Києва виборчої технології «Вавилон». Матеріали, які зібрала СБУ щодо самої технології підкупу й окремих «вавилонян», уже передані до Генеральної прокуратури для порушення кримінальної справи.

«Ця справа, на мій погляд, має чітку судову перспективу, — зазначив учора в коментарі журналістам пан Наливайченко. — СБУ продовжує документування, до нас надходить інформація з гуртожитків — від тих, кого залучали як агітаторів. Люди вказують конкретні суми готівки, конкретні транспортні засоби, які під’їжджали, тощо. За нашими відомостями, в більшості районів Києва вдалося цю схему «Вавилон» повалити».

За словами керманича Служби безпеки, Генпрокуратура має дати оцінку політичній силі, яка застосовувала цю схему, на підставі отриманих від СБУ матеріалів. Водночас Валентин Наливайченко не назвав політичну силу, яка купувала голоси киян.

Співробітники СБУ задокументували випадки підкупу виборців за технологією «Вавилон» місяць тому, відзначивши, що ця «піраміда підкупу» із залученням «продавців голосів» на різних рівнях розроблена російськими політтехнологами. Тоді ж пан Наливайченко заявив, що очолюване ним відомство перевіряє причетність до замовлення системи «Вавилон» громадянина України Віктора Медведчука. Мало того, 21 травня колишнього «антикризового менеджера» Кучми і лідера СДПУ(о) допитали слідчі СБУ. Це настільки обурило Медведчука, що він подав до Шевченківського районного суду Києва заяву з проханням визнати недостовірною і непідтвердженою інформацію, озвучену Наливайченком щодо ймовірної причетності Медведчука до порушень виборчого законодавства у Києві.