Коаліція є де–юре, роботи немає де–факто

18.06.2008
Коаліція є де–юре, роботи немає де–факто

Безвихідь у суперечці коаліції й опозиції — коник Володимира Литвина. (Фото Ігоря МАТВІЄНКА.)

«Вялотєкущая шизофренія». Це коли роблять вигляд, що відбувається якась робота, а насправді нічого не відбувається», — таку оцінку дав учорашній ситуації в парламенті Володимир Литвин. Характеристика лідера «нейтральної зони» у ВР укотре виявилася влучною. Питання про звільнення голови Фонду держмайна — єдине в порядку денному, яке могло стати справді гострим, — парламентарії знову прогнозовано не розглянули, а те, над чим нібито намагалися працювати, зрештою провалили. Опозиція і Блок Литвина проект закону, покликаного покращити безпеку дорожнього руху, підтримувати відмовилися, а коаліції до необхідних 226 забракло двох голосів. Ніби на підтвердження запевнень «регіоналів» у тому, що парламентської більшості вже не існує, а отже, спікер повинен оголосити про її розпад.

Саме на цьому альтернативні демкоаліції фракції наголошували, починаючи з ранкової погоджувальної ради. «Більшовики» лише плечима знизували: мовляв, який розпад, якщо в Конституції чітко сказано, що коаліцію утворюють не окремі нардепи, а фракції? Отже, нібито вихід нардепів Рибакова й Бута з більшості жодних юридичних наслідків не має. «Всі чутки і розмови про те, що нібито коаліції демократичних сил не існує, є перебільшеними. Всі знають, що для того, щоб коаліція припинила своє існування, потрібно рішення хоча б однієї з фракцій, які її утворили, — нагадав лідер «НУНС» В’ячеслав Кириленко, запевнивши, що «нашоукраїнського» рішення вийти з більшості точно не буде.

А спікер зауважив, що минулого року Рада була розпущена з підстав індивідуального формування більшості. «Зараз відбувається дзеркальна ситуація, коли коаліція шляхом індивідуального виходу зменшує свою чисельність. Такі речі не відповідають вимогам української Конституції», — констатував Яценюк.

Порадивши незгодним нардепам звернутися по роз’яснення з цього приводу до Конституційного Суду (що «Регіони» й самі грозилися зробити), головуючий закликав парламентаріїв до роботи. Мовляв, усе одно більшість законодавчих актів були ухвалені 80 відсотками складу Верховної Ради, а не самою лише коаліцією.

«Якщо Голова ВР тішиться таким співвідношенням, то навіщо тоді взагалі коаліція?» — риторично поцікавився Володимир Литвин. У розмові з кореспондентом «УМ» Володимир Михайлович зауважив, що його не цікавить, існує демократична більшість чи ні. Хоча за бажання «перевірити це легко: замість дискутувати щодо процедури, просто дати коаліції сьогодні–завтра можливість вносити будь–які законопроекти і самостійно за них голосувати. Тоді на практиці буде видно, є більшість чи нема. І не потрібно ніякого Конституційного Суду», — констатував Литвин. Втім визнав, що деякі законопроекти коаліції його фракція теж буде змушена підтримати, оскільки неголосування за них «важко буде пояснити» виборцям.

Підтримуватиме Блок Литвина і зняття з посади голови Фонду держмайна Валентини Семенюк–Самсоненко. Якщо, звісно, парламент узагалі коли–небудь дійде до розгляду цього питання. Учора воно вже навіть стояло першим у порядку денному, але знову не склалося. Хоч фракції де–юре наявної коаліції навіть погодилися піти назустріч вимогам опозиції й перед звільненням Семенюк розглянути програму приватизації.

На запитання «УМ», чи вірить він у те, що у вівторок посада голови ФДМУ стане вакантною, ймовірний кандидат на цю посаду від Блоку Тимошенко Андрій Кожем’якін оптимізму не висловив: «Ну це питання таке... непевне. Я боюся, щоб вона (Семенюк) десь у Греції не виявилася».

Насправді пані Валентина вчора вже нібито повернулася з відпочинку в Туреччині й висловлювала готовність прийти до парламенту, якщо її викличуть. Не викликали. Як з’ясувалося, профільний комітет ВР не встиг розглянути програму приватизації. А оскільки всі зійшлися на тому, що вранці — програма, ввечері — кадрові перестановки в ФДМУ, то відставку Семенюк довелося вкотре перенести на четвер. І принаймні одну з частин коаліції таке рішення, очевидно, потішило, адже «Наша Україна — Народна самооборона» від початку наполягала на тому, що звільнення чинного голови повинне відбуватися в один день із призначенням нового.

Після цього рішення й без того лише позірна робота припинилася зовсім, і головуючому довелося закрити ранкове засідання достроково. Оскільки всі три соціальні законопроекти, які стояли далі на порядку денному, були зняті з розгляду їхніми авторами — представниками Партії регіонів. «Регіонали» були змушені так вчинити після того, як побачили, що не набирають потрібної кількості голосів. Перед тим, як оголосити перерву, Арсеній Яценюк запитав двох Кириленків — лідерів коаліційних фракцій — чи готові вони підтримати соціальні ініціативи ПР. БЮТівець Іван висловився за те, щоб спершу провести нараду фракційних голів, а «НУНСівець» В’ячеслав запропонував «регіоналам», які так наполегливо твердять про смерть коаліції, спробувати проголосувати — перевірити, чи є у них 226 голосів. На тому й розійшлися.

 

ДО РЕЧІ

Член фракції Блоку Тимошенко Ігор Рибаков, який нещодавно разом із «НУНСівцем» Юрієм Бутом вийшов зі складу коаліції демократичних сил, поширив заяву. У цій відозві він «попереджає керівника уряду Юлію Тимошенко, що за його прикладом «можуть піти ще багато депутатів, які не згодні бути співучасниками в схемах прикриття незаконних діянь і тіньових, корупційних схем». Диригує цими схемами, на думку Рибакова, Кабмін. А багато нардепів, у тому числі і з БЮТ, більше «не бажають виконувати роль статистів в абсурдному спектаклі, коли на словах БЮТ веде боротьбу з корупцією, а насправді — є реципієнтом нечесних баришів».

 

ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ
Їдьте швидше, помирайте більше!

Учора Верховна Рада не підтримала в другому читанні законопроект щодо безпеки дорожнього руху, яким передбачалося вдосконалення регулювання стосунків у сфері безпеки дорожнього руху. Ініціатором законопроекту, що передбачав, зокрема, збільшити розмір штрафу за керування автомобілем у нетверезому стані з 15—20 до 80—100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1360—2550 грн.), виступив Президент Віктор Ющенко. Під час голосування член Партії регіонів Михайло Чечетов підвівся і дав знак іншим членам фракції не підтримувати законопроект, який у підсумку набрав 223 голоси.