Іспанська корида і грецькі горіхи

12.06.2008
Іспанська корида і грецькі горіхи

Іспанець Давід Вілья (номер 7) тричі розривав захист росіян. (Фото Рейтер.)

Позавчора ввечері матчі чемпіонату Європи приймали два з восьми міст Австрії та Швейцарії, до яких футбольне свято докотилося в останню чергу. У квартеті D іспанці підтвердили статус одного з фаворитів турніру, розгромивши росіян. А поки що чинні королі Старого світу греки показали гру вчорашнього дня і поступилися посереднім шведам.

 

Футбол — не легка атлетика

Попри регулярні поразки, яких збірна Росії зазнає на престиж­них форумах, уболівальники від Калінінграда до Владивостока продовжують вірити в казку про Попелюшку. А раптом їхні улюбленці перетворяться із гидкого каченяти на чарівну красуню? Мабуть, недаремно класики літератури наших сусідів казали, що Росію не можна збагнути розумом, у неї можна лише вірити. Схоже, цією вірою пройнявся й головний тренер Гус Хіддінк. Після програного збірній Іспанії матчу голландець сказав, що сподівався на приємний підсумок навіть тоді, коли його підопічні «летіли» 0:2. «Я вірив, що нам вдасться перетворити поразку на перемогу, якщо зуміємо забити бодай один м’яч, адже ми грали непогано», — каже тренер збірної Росії.

Утім, відкинувши безпідставний оптимізм Хіддінка, треба визнати, що колектив Луїса Арагонеса довів свій вищий клас як у цілому, так і на прикладі окремих виконавців. Хоча, можливо, рахунок був би не таким розгромним, якби у строю «трикольорових» були ще двоє пітерців — травмований форвард Погребняк та дискваліфікований на дві гри атакувальний півзахисник Аршавін.

Уже перша ж серйозна помилка росіян на мокрому від дощу газоні («обрізка» в середній зоні) обернулася для них пропущеним м’ячем. Піренейці дозволили суперникам на певний час відчути себе господарями ситуації (загалом збірна Росії володіла м’ячем 54 відсотки часу), зате нещадно карали чи не за кожний «ляп». Коли ліверпулець Фернандо Торрес і валенсієць Давід Вілья насувалися на захисні редути наших сусідів, їх (сусідів) ставало відверто шкода. І ніяка майстерність 22–річного армійського голкіпера Ігоря Акінфєєва не могла врятувати ситуацію.

У підсумку Вілья оформив перший хет–трик Євро–2008 і шляхетно подякував своєму партнеру по атаці Торресу, який двічі допомагав йому класними передачами. Більше того, форвард «Валенсії» після третього голу забрав із собою м’яч, хоча австрійський рефері Конрад Плауц спочатку всіляко цьому противився. Посприяв Давіду його партнер по збірній, другий голкіпер Пепе Рейна, який чудовою англійською мовою переконав арбітра зробити футболістові подарунок.

Відіграти один м’яч російській команді вдалося під завісу зустрічі, коли «червоні» дозволили собі розслабитися. Але ще в одній атаці Сеск Фабрегас з «Арсеналу» вдало зіграв на добиванні й поновив розрив у три м’ячі. Пригадується, збірна України на чемпіонаті світу у стартовому матчі з іспанцями починала майже так само...

Попри перемогу з великим рахунком, Луїс Арагонес віддав належне фізичній підготовці росіян, адже бігали вони справді більше за його підопічних. Питання лише в тому, що з цих «забігів» треба вміти витискати користь для команди.

На старому багажі далеко не заїдеш

Останній матч першого туру за участю шведів і греків став чи не найменш цікавим з усіх восьми. Чемпіони Європи грали в той футбол, який приніс їм успіх чотири роки тому. Але їхні суперники вже до цього звикли, та й герої португальських баталій 2004–го помітно «застаріли». Як зізнався потім 69–річний німецький наставник еллінів Отто Рехагель, він сподівався на нульову нічию, бо його підопічні не балували своїх шанувальників великою кількістю голів.

Скандинави ж у захисті виявилися надійнішими — лише двічі дозволили грекам небезпечно атакувати. Ангелос Харістеас завершив своє соло ударом у руки голкіперу Андреасу Ісакссону, а Георгіос Карагуніс у небезпечній контратаці вирішив розв’язувати ситуацію самотужки, а не віддати пас, тож і він успіху не досяг. Зате свої ворота, перериваючи простріл суперника, ледь не вразив швед Петер Ханссон.

Команда Ларса Лагербека теж не надто напружувала захисників суперника, доки у «жовто–синіх» не вистрілила рушниця, яка тривалий час висіла без застосування. Після «стіночки» з Хенріком Ларссоном у дальню «дев’ятку» воріт сивочолого Нікополідіса потужно і влучно вдарив Златан Ібрагімович. Востаннє голом за збірну форвард міланського «Інтера» відзначався аж три роки тому! Од відчаю Отто Рехагель схопився за голову. Добив же греків захисник Петер Ханссон, який після високого рикошету заштовхав снаряд поміж ніг Нікополідісу у боротьбі з двома оборонцями команди–суперниці.

 

ТАБЛО

Група D

Іспанія — Росія — 4:1

Голи: Вілья, 20, 44, 75; Фабрегас, 90+1 — Павлюченко, 86

Іспанія: Касільяс, Пуйоль, Марчена, Рамос, Капдевілья, Іньєста (Касорла, 63), Сенна, Хаві, Сильва (Алонсо, 77), Вілья, Торрес (Фабрегас, 54)

Росія: Акінфєєв, Колодін, Широков, Анюков, Білялетдінов, Зирянов, Жирков, Семшов (Торбинський, 58), Сичов (Бистров, 46; Адамов, 70), Семак, Павлюченко

Суддя — Плауц (Австрія)

Інсбрук, «Тіволі Ной»

 

Греція — Швеція — 0:2

Голи: Ібрагімович, 67; Ханссон, 72

Греція: Нікополідіс, Сейтарідіс, Деллас (Аманатідіс, 70), Анцас, Кіріакос, Торосідіс, Басінас, Кацураніс, Карагуніс, Харістеас, Гекас (Самарас, 46)

Швеція: Ісакссон, Нільссон, Мельберг, Ханссон, Александерссон (Стоор, 74), А. Свенссон, Вільгельмссон (Розенберг, 78), Андерссон, Юнгберг, Ібрагімович (Елмандер, 71), Ларссон

Суддя — Буззака (Швейцарія)

Зальцбург, «Вальц–Зіхенхайм»

 

АНАЛІЗ
Тур перший. Ранні підсумки

Отже, станом на вчорашній ранок свою майстерність нарешті продемонстрували всі учасники Євро–2008. За попередніми враженнями, що склалися після матчів першого туру в усіх групах, приємно вразили тільки голландці та іспанці. На тлі оборонно–тягучого стилю, який сповідує більшість збірних, «автори» перемог із великими рахунками справді виглядають найяскравіше. Щоправда, як доводить практика, це зовсім не означає, що підопічних ван Бастена й Арагонеса одразу варто заносити до числа головних претендентів на участь у фіналі. Адже нині успіх нерідко приходить до тих, хто краще захищається, а не атакує. Саме цей досвід навчив віце–чемпіонів Європи португальців не нестися вперед, а раціонально розподіляти свої сили як у кожному окремому матчі, так і в турнірі загалом.

Лідерство серед бомбардирів зі старту захопив іспанець Вілья — три м’ячі. Дублем у ворота поляків відзначився німець Подольськи. Фаворити букмекерських контор — Торрес, Роналдо, Клозе й Тоні — свій гольовий рахунок наразі не відкрили.

Росіяни, хоч і стали на пару з італійцями тими командами, котрі зазнали поразок із великим рахунком, вразили статистиків своєю працьовитістю. Позавчора аж семеро з них пробігли по полю більше 10 км. А Дмитро Торбинський із «Локомотива» встановив рекорд спринтерської швидкості першого туру Євро, перевищивши на одному з відрізків показник у 31 км/год.

 

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

Оголошення через гучномовець в одному зі швейцарських банків після матчу Росія — Іспанія (1:4): «Пана, який оплатив чемпіонат світу з хокею і «Євробачення», просимо подати форму N повторно з виправленими реквізитами — ваш платіж на Євро–2008 не пройшов».

* * *

Збірній Росії з футболу вочевидь бракувало скрипки й ковзанів...

* * *

Голландці, поділіться з російськими футболістами тим, що ви покурили перед грою з Італією!

* * *

— Ну слава Богу, бодай одна позитивна новина під час кризи, — зауважив Ющенко, коли Балога повідомив йому результат матчу Росія — Іспанія.

* * *

Головне щастя українських уболівальників на Євро–2008 — гра збірної Росії...