Нічна варта нічого не варта

10.06.2008

Сьогодні має відбутися перша «практична» сесія нової Київської міської ради. Таке рішення ухвалили фракції блоків Кличка, Тимошенко, Литвина та Катеринчука, зібравши за це 62 підписи. Як розповів «УМ» один із керівників Блоку Кличка Дмитро Андрієвський, підписанти вимагають від Черновецького негайно розпочати роботу Київради, вирішити питання з обранням її секретаря, формуванням постійних комісій, прийняттям нового регламенту тощо. «Черновецький був змушений погодитися», — каже Андрієвський.

Проте вчора кореспондентові «УМ» довго не вдавалося акредитуватися в прес–службі Київради на вівторкове засідання: там пояснювали, що «згори» іще не надходило відповідних вказівок. Відверто кажучи, можливість проведення позачергової сесії і видається не стовідсотковою, але час покаже — запланована вона на 14.00.

Існує версія, за якою поступливість Черновецького не пов’язана з процесами всередині Київради. Хоча 62 голоси, які зуміли зібрати депутати, мали б суттєво зіпсувати настрій мерові. Адже від цієї ситуативної солідарності зовсім недалеко до створення «античерновецької» більшості (втім джерела «УМ» просять не радіти завчасно, видаючи бажане за дійсне). Справа, можливо, в газових проблемах України в цілому та Києва зокрема. НАК «Нафтогаз України» давно попереджає про можливе скорочення поставок газу до столичного споживача — цю проблему треба розв’язувати рішеннями міськради, причому терміново. Хоча фактор тиску зі сторони чотирьох фракцій, які зуміли домовитись між собою, також не варто скидати з рахунків.

При цьому слід враховувати, що на погоджувальну раду при міському голові, яка відбулася у четвер о восьмій вечора (бо вдень Черновецький, як правило, перебуває не в найкращій фізичній формі), зібралися тільки його власна фракція, сателіти з «Громадянського активу Києва» та «регіонали». Разом це — меншість від 120 місць.

Словом, якщо сьогодні «процес піде», найбільшою інтригою дня стане обрання секретаря Київради. І поки Черновецький думає, прощатися йому чи ні з Олесем Довгим, Віталій Кличко не виключає, що саме він очолить Київраду. Про це Кличко заявив в одному із нещодавніх інтерв’ю, а «Україні молодій» такий намір відомого боксера підтвердила прес–секретар блоку Катерина Кириченко.

 

ТИМ ЧАСОМ...
Суд схвалив дерибан Жукового острова

Столичній громаді у «перехідний період» між старою поганою і «новою» (ще гіршою?) владою живеться несолодко. Ще наприкінці травня Шевченківський районний суд відмовився визнати незаконними й скасувати рішення Київської міської ради, прийняті на сесії 1 жовтня 2007 року (ідеться, як хтось призабув, про гігантський земельний дерибан). А днями Господарський суд Києва відхилив клопотання столичної прокуратури про визнання недійсними рішень Київради стосовно Жукового острова. Втручання в цю справу прокуратури виглядало обнадійливим чинником, проте суд без пояснень причин відхилив позов у повному обсязі. Тож тепер частину ландшафтного заповідника «Жуків острів» для киян втрачено. Якщо тільки у цю справу не втрутиться Київрада. В хорошому розумінні цього слова...