Дорожче — як купувати, то й транспортувати

10.06.2008

Як уже повідомляла «УМ», після п’ятничної зустрічі президентів Росії й України з’явилася інформація (походженням із російського МЗС), що з 1 січня 2009 року ціна газу, що надходить в Україну через територію Росії, може зрости майже вдвічі.

У відповідь на це МЗС України висловилося за цілісний підхід у питанні встановлення ринкових цін на газ із російською стороною. Як повідомив агентству «Інтерфакс–Україна» керівник прес–служби МЗС Василь Кирилич, Україна готова розраховуватися за російський газ за європейськими ринковими цінами, «однак коли йдеться про європейську ринкову ціну, то, очевидно, потрібно брати до уваги не тільки купівлю газу, а й його транзит, а також зберігання в українських сховищах».

Невдовзі офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов в ефірі радіостанції «Ехо Москви» заявив, що питання про подорожчання російського газу для України удвічі ще не вирішене остаточно. Мовляв, усе буде залежати від того, наскільки піднімуть ціни на газ у Туркменії, Узбекистані й Казахстані, а там переговори ще не завершено. У свою чергу, керівник прес–служби НАК «Нафтогаз–Україна» Валентин Землянський під час «круглого столу» наголосив, що «Нафтогаз» закликає не робити передчасних висновків із заяви глави МЗС Росії Лаврова, оскільки остаточне рішення про ціну на газ буде ухвалено за підсумками переговорів «Нафтогазу» і «Газпрому».

Натомість секретар Ради національної безпеки й оборони Раїса Богатирьова закликала українську владу сприймати підвищення Росією цін на енергоносії як неминучість. Позавчора в інтерв’ю телеканалу ICTV пані Раїса зазначила, що Україна повинна бути готовою до таких кроків Росії й зосередитися на диверсифікованості постачань енергоносіїв, а також на швидкому законодавчому забезпеченні виконання програм енергозбереження.