А козачок — засланий?

10.06.2008

Ні персоналії колег, які вийшли зі складу демократичної коаліції, ні час їхнього демаршу голова Української народної партії Юрій Костенко не вважає випадковими. Про це він заявив минулої суботи на звітно–виборчій конференції Полтавської обласної організації УНП. За скандальними метаморфозами в поведінці тих, кого нардеп із фракції «НУНС» назвав «горе–депутатами», Костенко вбачає «руку Москви».

Як з’ясувалося, одного з «відступників», депутата з фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Юрія Бута, провідник УНП знає ще й як свого... сусіда. «Ми живемо на лівому березі Дніпра у розташованих поруч будинках, — каже Костенко. — Два роки поспіль під час ранкової зарядки, коли я намагався відійти від політики, він постійно приставав до мене саме з цього приводу, ставив багато питань. Хоча про свої наміри через «Самооборону» стати народним депутатом не говорив жодного слова. Тож коли побачив його в складі нашої фракції, неабияк здивувався. Адже це саме той Юрій Бут, який з’явився в Україні два роки тому після тривалого перебування в Росії. Там він працював в адміністрації президента Путіна, в їхньому академічном інституті державного управління захистив докторську дисертацію. Минулого року під час виборів до парламенту на сайті «Української правди» про пана Бута можна було прочитати багато цікавого».

За таких умов чільник «УНПістів» порадив особливо уважно придивитися до політичного контексту «грюкання дверима» двох тепер уже нібито колишніх «коаліціянтів». Чому вони це зробили якраз напередодні зустрічі президентів Ющенка і Медведєва, на якій обговорювалися проблемні питання міждержавних відносин? Ця зустріч відбувалася під акомпанемент істерії в російських ЗМІ про розпад пропрезидентської коаліції в українському парламенті та необхідність якнайшвидшої відставки сформованого нею уряду. Яку геополітичну сторону посилює демарш Бута й Рибакова, здогадатися неважко. «Переконаний, що у подібних провокаціях проти України, її політики присутній російський інтерес», — сказав Юрій Костенко в Полтаві.