«Чайка» відірвалася

10.06.2008
«Чайка» відірвалася

Головний український Open Air. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

«Чайка» є головним фестивалем під відкритим небом в Україні. Європейське фестивальне суспільство знає, що Росія — це «Нашествие», Угорщина — Sziget, а Україна — це «Чайка Open Air». Цього року «Чайка» повернулася з ВДНГ на однойменний аеродром. Там, де фестиваль народився, там він і відсвяткував свій ювілей», — каже президент фестивалю Ярослав Биструшкін. До круглої дати було відібрано 20 кращих гуртів України, Росії і Європи, із них 10 — так звані хедлайнери. Закуплено нове сценічне обладнання, світлові прибори і сильний 350–кіловатний звук. Комплект цієї суперсучасної техніки відпрацював в останньому європейському турі поп–зірки Шакіри. Так що музикантам гріх було скаржитися на якість звуку. А от претензії відвідувачів були повністю вмотивованими.

 

П’яні, голодні й обгорілі на сонці

Організатори «Чайки» трохи запороли із проханням приходити з одинадцятої ранку на аеродром, щоб не створювати натовп. Молодь, яка поважає рок–музику більше, ніж навчання у школі чи виші, прийшла ще до дев’ятої ранку в суботу. І так бідолахи з великими наплічниками, бо збиралися на два дні з ночівлею, простирчали на сонці аж до обіду. Розчарування почалося відразу на вході. У кожного по кілька разів перетрушували речі і викидали все їстівне. Біля брами назбиралося дві величезні купи недопитого пива, надкушених батонів, бананів, помідорів з огірками, канапок і печива. І натовпу не вдалося уникнути. Тиснулися ще гірше, ніж у метро в час пік.

На фестивалі продавали лише чіпси по 15 грн., пиво по 7 на початку фестивалю, по 10 — під вечір і по 15 грн. — уночі, а ще якісь сухі хот–доги, сухарики і водичку, але за абсолютно космічними цінами. Туалетами на таке збіговисько теж не розщедрилися, а про смітники просто забули. Так що сміття по всьому аеродромі валялося ще до вечора.

Першими виступав український гурт Vexlarsky. Усі дружньо на них забили, бо були зайняті розбиванням наметів, знайомством із сусідами, стоянням у черзі за пивом... Обслуговуючий персонал нічого не знав про організаційні питання. Люди ледве знаходили місця, де можна придбати наклейку–дозвіл для розбивання наметів. Часто вони не витримували пошуків і розкладалися, де їм подобалося. Тоді охоронці майже матюками виганяли їх з обжитого місця. Про кого–кого, а про охорону на «Чайці» подбали — майже тисяча чоловіків у беркутівській і міліцейській формах із дубцями у руках. Стражі порядку набурмосено час від часу повторювали до якогось парубійка з ірокезом: «Куда прьош, скатіна?»

Любителів альтернативи дуже швидко рознесло від пива під сонцем і ще до виступу хедлайнерів декого потягло на пригоди. Їхні очі муляли оголошення на кшталт: «Заходи за ріг будинку. Пірсинг, тату... Дешево, швидко і якісно». Здається, декого після «Чайки» й рідна мама не впізнала.

Заматюкалися, наверещалися і просто наспівалися

Музична програма не завжди є приводом, щоб піти на фестиваль. Багато приходять, щоб потусуватися, себе гарного показати і когось красивого побачити. Так само було і на «Чайці». Так що фотографували здебільшого не музикантів на сцені, а один одного, щоб потім було що дітям показати. Ведучий на початку підмітив, що люди не дуже готові до виступів гуртів, тому дорікнув їм тишею. Після цього всі почали підтягуватися до сцени.

Однією з перших виступала «Крихітка Цахес». Виконували переважно хіти, хоча було й декілька композицій з нового альбому, над яким зараз працюють. «Ми тут єдина поп–група. Якби була моя воля, я б виступала завтра з друзями — «Бумбоксом» і «Естетіками». Але вже сьогодні ввечері у нас потяг до Дніпропетровська. Там завтра теж гратимемо, — каже «УМ» вокалістка Каша Сальцова. — Мені подобаються групи, яких запрошено на «Чайку». Хоча якби я організовувала подібний фестиваль і була олігархом, то запросила б європейських музикантів, гонорар яких перевищує мільйон доларів». Зі сцени Каша кидала полотняні сумки з написом «Торба — природі», які розробила разом із дизайнером Лілією Пустовіт, і закликала всіх ходити в супермаркет лише з ними.

Десь на половині виступу «Крихітки» п’яні панки почали вигукувати: «Пішла звідти!. «Тол», давай!». Хоча та частина, яка не панкувала, була в захваті від вокалу Каші Сальцової.

Після драйвогого поп–концерту почалися ревіння у мікрофон, матюкання, посилання відвідувачів гуртами «Тол» і «Amator’и». Така кількість згущеної альтернативи не вельми тішила. «Якби не «Король і Шут», я б сюди не приїхав», — каже Василь із Запоріжжя. Росіяни викликали більше зацікавлення, ніж британці Napalm Death. Їхній виступ пропустили ті, хто не планував залишатися на ніч на «Чайці». Після хедлайнерів виступали молоді гурти Second Blade of Shinobi, Traffic, Mushmellow, «Оркестр Янки Козир», Vanilin.

На другий день фестивалю багато хто з певних міркувань не пішов, хоча купував квиток на 6 і 7 червня. Неділя була легшою і більш попсовою в порівнянні з першим днем. Прийшла більшість шанувальників «Агати Крісті». «Esthetic Education» і «Бумбокс». Останніми з блоку хедлайнерів виступали «Сплін» і The 69 EYES (Фінляндія). Фіни грали найдовше зі всіх музикантів на «Чайці», майже півтори години. Збирати намети і підтягуватися до виходу на маршрутки, які їздили кожні 15 хвилин, почали під виступи молодих виконавців Monorock Machines, NoraLasso, «Пятый угол», GO baga band.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>