ХРОНІКА

30.05.2008

Футбол

У відборі до Євро–2009 жіноча збірна України продовжила свою переможну серію. Позавчора підопічні Анатолія Куцева здолали на виїзді шотландок — 1:0 (Апанащенко, 9). В іншому матчі нашої групи Данія розгромила Словаччину — 6:1.

Становище команд у групі 5: Данія — 18 (6 матчів), Україна — 15 (5), Шотландія — 7 (7), Словаччина 6 (7), Португалія — 1 (7).

До фінальної частини Євро–2009, яка відбудеться у Фінляндії в серпні–вересні, автоматично потраплять переможці груп, другі та чотири найкращі треті команди зіграють у жовтні цього року в зустрічах «плей–оф».

* * *

Контрольні матчі: Росія — Сербія — 2:1 (Погребняк, 12; Павлюченко, 48 — Пантелич, 40), Молдова — Вірменія — 2:2, Норвегія — Уругвай — 2:2 (Регініуссен, 50; Ріїсе, 85 — Суарес, 43; Егурен, 69), Англія — США — 2:0 (Террі, 38; Джеррард, 59), Ісландія — Уельс — 0:1.

* * *

Марчелло Ліппі, який привів збірну Італії до перемоги на ЧС–2006, відмовився очолювати лондонський «Челсі». Як повідомляє газета «Сан», 60–річний фахівець пояснив це тим, що не знає англійської мови.

Хокей

НХЛ. «Плей–оф». Фінал (серія до чотирьох перемог). «Піттсбург» — «Детройт» — 3:2 (Кросбі, 18, 23 (більш.); Холл, 48 — Францен, 35 (більш.); Самуельссон, 54; серія — 1:2).

* * *

Російський нападник «Вашингтона» Олександр Овечкін отримав свої перші індивідуальні призи за підсумками сезону–2007/08. Учора в Піттсбурзі представникові збірної Росії вручили «Арт Росс трофі» (відзнаку кращому бомбардиру регулярного чемпіонату НХЛ) і «Моріс Рішар трофі» (кращому снайперові регулярного чемпіонату). У минулому регулярному чемпіонаті колишній динамівець Москви закинув 65 шайб і набрав 112 очок за системою «гол+пас». Досі хокеїстам з екс–СРСР не вдавалося ставати найрезультативнішими гравцями в НХЛ.

Приз за видатні лідерські якості «Марк Мессьє лідершип авард» отримав капітан «Торонто» Матс Сундін. «Дженнінгс трофі» — воратарському тандему команди, яка пропустила найменше шайб у регулярному чемпіонаті, — здобули голкіпери «Детройта» Кріс Осгуд і Домінік Гашек. А спеціальний приз НХЛ для гравця, який «уособлює основні хокейні цінності — відданість, завзяття й командний дух», дістався форвардам Венсану Лекавальє з «Тампи» і Тревору Ліндену з «Ванкувера».

Головні індивідуальні призи за підсумками сезону вручать 12 червня в Торонто.

Баскетбол

НБА. «Плей–оф». Півфінал (серія до чотирьох перемог). Східна конференція. «Бостон» — «Детройт» –106:102 (Гарнетт (33) — Біллапс (26); серія — 3:2).

Велоспорт

Багатоденка «Джиро д’Італія». 17–й етап (Сондріо — Локарно, 146 км). 1. Грайпель (Німеччина, «Хай роуд») — 3:27.05. 2. Кавендіш (В. Британія, «Хай роуд»). 3. Беннаті (Італія, «Ліквігас») — час переможця… 40. Кривцов (Україна, «AG2R Ла Мондіале») — +0.4...

Загальний залік: 1. Контадор (Іспанія, «Астана») — 72:14.40. 2. Рікко (Італія, «Соньєр Дюваль») — +0.41. 3. Сімоні (Італія, «Соньєр Дюваль») — +1.21… 112. Кривцов — +2:09.44...

Бокс

Представники першого номера рейтингу WBC у надважкій вазі українця Володимира Вірчіса і кубинця Хуана Карлоса Гомеса, котрий має друге місце, досягли остаточної згоди про проведення 27 вересня відбіркового двобою між цими боксерами. Як інформує сайт Ukrbox.com.ua , позавчора Гомес підписав контракт на цей бій, переможець якого стане обов’язковим претендентом на титул WBC у надважкій вазі, що належить зараз Семюелу Пітеру.

Олімпізм

Кількість членів олімпійської збірної України перевищує попередні прогнози фахівців. Про це повідомив міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, коментуючи відбір до Ігор ХХІХ Олімпіади, які відбудуться в Пекіні. Міністр зазначив, що наразі вже 225 спортсменів виконали кваліфікаційні вимоги, а відбір ще триває. Зокрема, в Угорщині почався чемпіонат світу з сучасного п’ятиборства, в якому беруть участь і українські спортсмени. За попередніми прогнозами фахівців, на Олімпіаду мали поїхати близько 220 українських атлетів.

Нещасливий випадок

Нещастя сталося в родині тренера юнацького складу московського «Торпедо», колишнього гравця київського «Динамо» та збірної України Сергія Скаченка.

22 травня, перебуваючи на відпочинку в Києві, 6–річний син Скаченка був збитий на пішохідному переході іномаркою й у несвідомому стані доставлений у центр нейрохірургії. Також у ДТП постраждала племінниця футболіста, в якої важкий перелом ноги і струс мозку. Хлопчик перебуває в комі. За фактом події порушено кримінальну справу.