«Ми не звірі. Звірі вони»

28.05.2008

На першу прес–конференцію в статусі переможця київських виборів Леонід Черновецький прийшов усміхненим, закинувши через плече піджак, — як на рекламних бігбордах. Журналістів знову попросили не фотографувати мера з лівого боку — це йому не подобається. Найперше міський голова висловив задоволення, що «відбулися великі зміни в поглядах киян і в розумінні, що є правда, а що ні». Черновецький поскаржився, що ця кампанія була дуже брудною. «Щодня я прокидався з думкою, що мене заарештують. Це робилося не зовсім, на мою думку, психічно здоровим паном — Луценком. Мені не подобається, коли зловживають своїм становищем. Я навіть відчув себе трохи героєм».

Особлива гордість мера — збільшення електоральної підтримки порівняно з 2006 роком. Він збирається використати цей мандат довіри для посилення своїх повноважень. «Я продовжуватиму централізацію влади і хочу відповідати за життя кожного киянина, за хороше життя, самостійно», — відзначив мер і додав, що не довіряє районним керівникам. «Я зміцню владу настільки, щоб жоден «жулік» не міг вчинити зло моєму виборцю», — підсумував Черновецький.

Він має «надію, що більшість, яка буде в міськраді, допоможе приймати більш різкі рішення». Розповідаючи про можливу конфігурацію більшості, він почав агітувати за єднання України. «Я протестую проти поділу на «помаранчевих» і, — Черновецький запнувся, — партії інших кольорів. Сьогодні їх треба об’єднати, щоб займатися гуманітарними проблемами і стати добрішими».

Єдиний, із ким Черновецький зарікається домовлятися, — це БЮТ: «Їхнє обличчя — звіряче, нечесне, популістське. Це нехороша політична сила, зла. Моя політична сила — не зла, вона має добре обличчя. І ви в цьому переконаєтеся».

Мер Києва вважає, що підкупом виборців найбільше займався саме БЮТ. «Це огидно. Влада, яка називає себе моралістами і каже, що перетворилася на лісоруба–захисника зелених насаджень, — лісоруби, — Черновецький знову запнувся. — Я маю на увазі той час, коли Тимошенко рубала ліс, тобто «зелень», разом із Лазаренком».

А секретарем Київради знову може стати Олесь Довгий. Черновецький каже, що він, тобто мер, не зрадник, тож не поступиться навіть Довгим тоді, коли це загрожуватиме зниженням підтримки депутатського корпусу.

 

РЕЗУЛЬТАТИ

Попередні результати виборів у Києві

— дані ТВК станом на 17.30 учорашнього дня (підраховано 937 із 1026 дільниць)

 

Вибори до Київради

Блок Черновецького — 30,49%

Блок Тимошенко — 22,80%

Блок Кличка — 10,57%

Блок Литвина — 8,18%

«Громадський актив Києва» — 5,94%

Партія регіонів — 3,94%

Блок Катеринчука — 3,45%

Блок Омельченка — 2,29%

ВО «Свобода» — 2,09%

«Наша Україна — Народна самооборона» — 2,02%

 

Вибори мера

Леонід Черновецький — 37,68%

Олександр Турчинов — 19,07%

Віталій Кличко — 17,96%

Віктор Пилипишин — 6,75%

Микола Катеринчук — 4,43%

Олександр Омельченко — 2,54%

Василь Горбаль — 2,40%

Олег Тягнибок — 1,38%