Луценка «прорвало»

28.05.2008

Учора міністр внутрішніх справ Юрій Луценко провів украй скандальну прес–конференцію (рівня заяв Олександра Зінченка у вересні 2005 року). У всіх «бідах» України міністр так само обвинуватив оточення Президента, тільки тепер під «роздачу» потрапили не Порошенко і Ко, а керівник Банкової Віктор Балога. Не шкодував критики Юрій Луценко і на адресу Віктора Ющенка. Він вважає позицію Президента щодо посилення конфронтації з Прем’єром згубною для країни.

Не зрозуміло, чи стануть ці гострі заяви початком кінця політичної кар’єри самого міністра (як це сталося з паном Зінченком), чи, навпаки, — кінцем амбіцій того ж Балоги, проти якого сам Луценко вимагає від Генпрокуратури порушити кримінальну справу за перешкоджання органам влади. Мовляв, Балога і його «ЄЦ» роблять усе, щоб зашкодити демократичній коаліції, створити економічні проблеми уряду (не дати провести приватизацію, відмінити окремі податки, обвалити гривню тощо), і сформувати коаліцію з регіонами, за якої той же Балога буде Прем’єром (про що він нібито давно мріє).

До того ж, ці плани Балоги—Колесникова нібито підтримує Президент. Усе це Луценко вважає нічим іншим, як спробою провести державний переворот. Міністр каже, що він програв Балозі дострокові вибори у столиці, бо той не був зацікавлений у тому, щоб «НУНС» пройшла в Київраду і утворила коаліцію з БЮТ та Блоком Кличка, а лише з Блоком Черновецького. Щоправда, багато тверджень міністра поки що бездоказові. За його словами, на Банковій від нього вимагали припинити кримінальне переслідування «донецького клану», але він відповів, що «ніколи не буде стояти поряд з бандитами». «На це Президент Ющенко дослівно сказав мені: Юра, кинь ці ментовські примочки, — каже Луценко і додає, що йому зазначили на Банковій — у разі непоступливості «міністром будеш недовго».

До такої відвертості на рівні фолу міністра Луценка вочевидь довели: у понеділок його викликали до Генпрокуратури на допит у справі про інцидент між ним і мером Києва Черновецьким, до якої приєднано епізод про нецільове використання службового авіатранспорту ще за часів першої каденції Луценка — мовляв, літав разом із сім’єю на відпочинок за бюджетні кошти. Натомість Луценко вважає, що над ним просто вчинили розправу за вказівкою Банкової, тим більше що стару справу про літаки від 2005 року, яку приєднали до бійки з Льонею–Космосом, він уже вигравав у суді. Тобто повісили на нього «старого, ніби вже здохлого собаку».

Луценко звинувачує Банкову в тому, що вона почала реалізовувати план його політичного знищення за непоступливість, нібито ще й керівників підрозділів МВС викликають до СП і питають: «Ти за кого? За Ющенка чи Тимошенко?». Міністр вважає, що його хочуть усунути з посади через надуману кримінальну справу, перекваліфіковану з легких тілесних ушкоджень на службовий злочин. «З таким успіхом мені можна висунути звинувачення у знущанні над тваринами», — каже Луценко, згадуючи про свою бійку з Черновецьким. Після цього на чолі МВС нібито поставлять якогось в. о. — в обхід парламенту, хоча лише ВР може звільняти і призначати міністра. Але Луценко нагадує, що у авантюристів є лише три шляхи: або вбити його, або змусити написати заяву «за власним бажанням», або «викрутити руки» Прем’єру і добитися від Тимошенко подання на звільнення міністра. Але Луценко каже, що працюватиме доти, доки його не звільнять законно, й натякає про плани опонентів захопити владу в МВС силовим шляхом.

«Я маю право на цю критику, бо ніхто не може мені дорікнути, що я був нечесним або не підтримував у найважчих ситуаціях Президента Ющенка, — пояснює міністр Луценко свою позицію. — Але я не для того був польовим командиром Майдану, щоб сьогодні колишній «есдек» Балога повертав руками Ющенка країну в кучмізм зразка 2004 року».

Мало цього, керманич МВС знову вимагає звільнення нині чинного Генпрокурора Олександра Медведька, хоча саме члени БЮТ і «НУНС» у парламенті на рівні профільного комітету відмовилися рекомендувати сесійній залі висловлювати недовіру Генпрокурору. Вочевидь, тоді Медведько виявився потрібним цим фракціям?

 

РЕАКЦІЯ

Глава секретаріату Президента Віктор Балога відкидає звинувачення міністра Юрія Луценка в тому, що Президент Віктор Ющенко має намір зруйнувати коаліцію. Він нагадав, які зусилля Ющенко доклав для об’єднання демократичних сил перед позачерговими парламентськими виборами. Балога вважає: очевидною неправдою є заяви Луценка про наміри Банкової руйнувати ту конфігурацію демократичних сил, яка склалася на сьогодні, повідомляє прес–служба СП. «Це вельми брудний прийом. Використання імені Ющенка для посилення гучності своїх словесних потоків — це звичайне шахрайство», — підкреслив Балога.

Віктор Балога також наголошує, що кримінальні справи проти Луценка та його нинішнього партнера по «Народній самообороні» Жванії не мають ані найменшого політичного підґрунтя. Врешті–решт, менше року тому на кожному мітингу Луценко запевняв людей у тому, що «закон — один для всіх», наводить прес–служба думку Балоги.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Віктор Ющенко скасував свій указ від 25 травня 2007 р. про перепорядкування собі Внутрішніх військ. У відповідному указі Президент доручає Кабінету Міністрів підготувати та подати для внесення Президентом як невідкладного законопроекту про організацію, порядок діяльності та функції ВВ.