«Просвіту» з просвіти геть?

23.05.2008

У Дніпропетровську трапився неабиякий скандал у середовищі Всеукраїнського товариства «Просвіта», яке впродовж багатьох років очолює народний депутат України п’ятьох скликань Павло Мовчан. Обласну організацію тоді ще Товариства української мови у 1988 році створили в числі перших в Україні. Отож нині «просвітяни» готуються до свого 20–річчя.

 

Відтоді води спливло чимало, і «Просвіта» на Дніпропетровщині з масової перетворилася на відомство практично однієї людини, яка підпільно оголошувала себе головою обласної організації. Протести «просвітян» із цього приводу стали надходити до Центрального правління Товариства ще з середини 90–х років. Проте в столиці це вперто не помічали.

Крига скресла тільки у 2006 році. Центральне правління «Просвіти», нарешті, спромоглося видати розпорядження про створення у Дніпропетровську міської організації товариства, а затим — і обласної. 5 липня 2006 року відбулася установча конференція міської «Просвіти». Її легітимність офіційно підтвердила контрольно–ревізійна інспекція Центрального правління, яка вивчала ситуацію в Дніпропетровську.

Затим люди стали готуватися до конференції обласної. Навіть встигли обрати 122 делегатів. Однак Павло Мовчан із датою обласної конференції всіляко зволікав, а потім банально обдурив «просвітян» — за старими і зовсім не добрими традиціями знову відбулося зібрання, підпільне і фіктивне. І «Просвіта», якій влада надала приміщення в користування в центрі Дніпропетровська, знову залишилася зачиненою на замок, що відбувалося впродовж не одного року й дотепер. Павло Мовчан пояснював такий стан... тактичними міркуваннями.

Зрештою, «просвітяни» Дніпро­петровщини, представники української еліти краю адресували Центральному правлінню «Просвіти» звернення, в якому вимагали провести масову, легітимну, а не підпільну і не фіктивну конференцію, адже «обраний» із тактичних міркувань голова від людей банально... ховався. Більше того, і половину приміщення товариства банально було «сплавлено».

На початку нинішнього року Павло Мовчан, зрештою, підписав довгоочікуване розпорядження про проведення у Дніпропетровську конференції — ініціативна група в складі 5 осіб мала лише визначитися з датою. Але справа знову загальмувалася. Один із членів ініціативної групи і побратим Павла Мовчана по Верховній Раді ще першого скликання Микола Коробко, який нині очолює криворізьку «Просвіту», раптом став «каламутити воду» — не визнавати інших членів ініціативної групи. Решта членів ініціативної групи визнала такі дії Коробка розкольницькими й прийняла рішення провести довгоочікувану конференцію 31 травня.

Згодом стало відомо, що інспірує центральне правління «Просвіти». Як стверджують «просвітяни», завідуюча організаційним відділом товариства Тетяна Федієнко заявляла, що головою на Дніпропетровщині має бути Коробко.

Більше того, згодом з’яв­ляється нове розпорядження, підписане Павлом Мовчаном, згідно з яким усю організаційну роботу з проведення обласної конференції «Просвіти» доручає провести одноосібно... Миколі Коробку.

І ця конференція, знову підпільна, мала відбутися в середині травня. Близько півсотні «просвітян» кинулися з телеоператором до свого рідного приміщення, куди не можуть потрапити вже протягом багатьох років. Зібрання справді відбувалося за участі... 13 чоловік. Його учасники таким перебігом подій були шоковані. Щоправда, бувалий Коробко став пояснювати, що це було всього–на–всього засідання якоїсь ради. Однак люди не повірили. Бо в 2006 році фіктивного голову, так би мовити, нині діючого, також обирали подібним складом. І теж це спершу подавалося під виглядом засідання якоїсь ради.

Зрештою, присутні явно переважаючою більшістю голосів проголосували за те, щоб висловити Коробкові недовіру і підтримати рішення ініціативної групи про проведення обласної конференції «Просвіти» саме 31 травня. Сам Микола Іванович такому перебігу подій неабияк пручався, прагнучи не допустити будь–якої конференції. Як один із найпереконливіших аргументів навіть почав говорити про існування у Дніпропетровську двох «Просвіт», однак голови цих «Просвіт», зметикувавши, до чого йдеться, потиснули руки і заявили, що організація в обласному центрі одна. Ґрунт з–під ніг колишнього нардепа після цього поплив остаточно...

Обурені люди офіційно звернулися до голови контрольно–ревізійної інспекції Всеукраїнського товариства «Просвіта» Ігоря Голобуцького з вимогою дати принципову оцінку інциденту в Дніпропетровську. «Ми захистили від провокаторів «Просвіту» — організацію масову, демократичну, патріотичну», — заявляють вони.

Люди ставлять конкретну вимогу — звільнити з посад орговиків, які «заварили цю провокаційну кашу». У разі її невиконання вони заявляють про свою готовність провести акцію протесту в Києві й звертаються до всіх «просвітян» України провести Всеукраїнський форум з орієнтовною темою «Центральне правління «Просвіти» повинне служити не власним інтересам, а Україні».

Валентин ПЛУЖНИК