Росія обере своїх «Великих українців»

22.05.2008
Росія обере своїх «Великих українців»

Ще не встигли вщухнути пристрасті довкола результатів голосування в телевізійному проекті «Великі українці» та їх вірогідних фальсифікацій на користь Ярослава Мудрого, як українська історія стала об’єктом політичних маніпуляцій у сусідній Росії. Тут 8 травня в ефірі телеканалу «Россія» стартував проект–аналог українських «Великих...» — «Ім’я Росії». І що цікаво, без жодного повідомлення про оригінальний ліцензований проект BBC.

Список 500 стартових імен, який без врахування думки громадськості обрав телеканал «Росія» разом з Інститутом російської історії, викликає обурення. Серед «російських великих» чомусь опинились Олександр Довженко («один из отцов–основателей советского кино», як повідомляється на офіційному сайті проекту), Нестор Махно (що цікаво, що у статті–характеристиці жодного аргументу на користь того, що це ім’я належить Росії, не зустрічається), Богдан Хмельницький («воссоединил Украину с Россией», «великий русский среди малороссов»), Ольга («великая княгиня Киевская»), Нестор («древнерусский писатель, летописец, монах Киево–Печерского монастыря»), Анна Ярославна («дочь Ярослава Мудрого»). І ще одне привласнення — переможець українського «конкурсу» Ярослав Мудрий. Не виключено, що і в Росії князь стане переможцем, і таким чином якісь хитромудрі голови доведуть «неподільність двох братніх народів і держав».

«Дуже легко цим маніпулювати, адже постать Ярослава відділяє нас на 1000 років, на відміну від популярної сьогодні постаті XX століття Степана Бандери, — каже в коментарі «УМ» доктор історичних наук, заступник директора Інституту історії при НАН України Станіслав Кульчицький. — Глядачам доводять, що єдина держава — Російська імперія. Боюсь, у першу десятку потраплять Сталін і Ярослав Мудрий. Також дуже поширений у Росії зараз культ Миколи ІІ».

Українські експерти переконані — без політизації проекту не обійдеться. «Можна не сумніватися, що всі ці 500 претендентів погоджувались у Кремлі на найвищому державному рівні. Дивно, але не бачимо Володимира Путіна і Дмитра Медведєва, зате бачимо серед 500 великих росіян київських князів і багато інших, — пише для інтернет–видання «Телекритика» політичний аналітик, член ревкому Київської незалежної медіа–профспілки Павло Булгак. — Тобто в нас під носом публічно крадуть нашу ж історію, саме наших історичних родоначальників...»

Список кандидатів проекту викликав скандал і в самій Росії. Представники Інституту російської історії «відхрещуютсья» від складання цього списку. Зокрема, за словами заступника директора інституту Володимира Лаврова, з телеканалом «Росія» він навіть не мав розмови з цього приводу. Як повідомляє радіостанція «Ехо Москви», також обурення істориків викликало те, що персоналії у списку кандидатів наділили найнеочікуванішими характеристиками, які перекручують факти. Наприклад, Олександра III характеризують як «найбільшого пияка серед російських імператорів XIX ст.». Після хвилі критики на сайті проекту www.nameofrussia.ru такі «прикметні риси» поряд з іменами цих російських діячів уже «стерли».

Російський проект планують провести гучно. За наслідками голосування серед 500 кандидатів 12 червня, в День Росії, буде оголошено список 50 переможців. Щодня про цих людей транслюватимуть програми на шести каналах. У результаті визначаться 12 фіналістів для теледебатів, які пройдуть восени.

А вже наприкінці грудня оберуть «найбільшого з великих». Як каже президент РФ Дмитро Медвєдєв у рекламному ролику телепроекту, «ми своє майбутнє вибрали, а тепер нам потрібно вибрати наше минуле». Та чиє минуле виберуть наші сусіди?

 

ДО РЕЧІ

Фракція «НУНС» вимагає від Верховної Ради створити тимчасову слідчу комісію для розслідування маніпуляцій із голосами телеглядачів у телепроекті «Великі українці». Про це заявила вчора депутат «НУНС» Ольга Герасим’юк, виступаючи з трибуни ВР. Вона назвала накрутку голосів за окремих персонажів проекту «поверненням ківаловщини» і заявила, що канал повинен понести відповідальність за обман глядачів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>