Побачити на дотик

21.05.2008
Побачити на дотик

Фотографії можна було не тільки побачити, а й почути. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

У понеділок на виставку тактильних фотографій «Доторкнутися і побачити» Юрія Білака прийшли ті люди, чиїми голосами «розмовляють» його фотографії. З київського «Українського дому», де проходила ця виставка, роботи французького гуцула «Українці» поїдуть до Чернігова, Донецька, Харкова, Львова та Івано–Франківська. І хоча сама подія, про яку писала «УМ» минулого тижня, вже отримала гучний розголос, фотохудожник вирішив «укомплектувати» її ще однією складовою. За задумом Юрія Білака, було б непогано доповнити експозицію ще однією роботою — відбитками пальців відомих людей, які начитували текст до фотографій. Перед спікером Верховної Ради Арсенієм Яценюком, головою фонду «Україна–3000» Катериною Ющенко, журналістами Миколою Вереснем і Ольгою Герасим’юк, актрисою й телеведучою Марією Єфросиніною, лідером гурту «Мандри» Сергієм Фоменком, оперним співаком Володимиром Гришком, скульптором Олегом Пінчуком розгорнули плакат, де сірим кольором зображено карту України з містами, куди поїде виставка. «Диктори» фотографій по черзі залишали на ній свої відбитки пальців і автографи. Цей плакат мандруватиме разом із виставкою всією Україною. «А потім ми влаштуємо добродійний аукціон і за виручені кошти купимо щось корисне для незрячих. Може — автобус, а може — апарат для виготовлення тактильних відбитків», — каже Юрій Білак.

Катерина Ющенко — не професійна актриса і не ведуча. Каже, що трохи хвилювалася перед озвученням, але коли уявляла, що читає своїм дітям, все пішло, як по маслу. «Я непрофесійно начитувала. Роблю це по–аматорськи. Юрій Білак колись нам робив фотосесію. Дітям важко одночасно дивитися у камери, але він міг щось таке станцювати або заспівати, і всі дивилися на нього. Тоді фотографії виходять чудові», — зізнається пані Катерина. Під час офіційного виступу вона повідомила, що фонд «Україна–3000» допомагатиме людям, які мають проблеми із зором. Фонд виділить 100 тис. грн. для реалізації програми, адресованої незрячим. Гроші підуть на придбання обладнання і навчальних матеріалів для людей із вадами зору. Також фонд шукатиме кошти, щоб закупити обладнання для «Охматдиту» для ранньої діагностики проблем зору.

Організатором виставки виступив Фонд голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка Open Ukraine. Спікер зазначив, що він уперше проводить таку соціальну акцію. До цього займався «винятково зовнішньополітичними речами». «Виставка тактильних фотографій для незрячих людей вперше відкривається не тільки в Україні, а й в Європі. Мій тесть уже 10 років незрячий, але продовжує викладати у Київському політехнічному інституті. Ця фотовиставка є даниною пошани тим людям, які незрячими бачать набагато більше, ніж ми — зрячі», — каже Яценюк.

Арсеній Яценюк озвучив дві картини — «Дзвіниця» і «Ананас». «Можу з цілковитою впевненістю сказати, що якщо нічого не вийде у Верховній Раді, то я точно озвучуватиму і дублюватиму фільми», — запевнив спікер.

«Мені часто кажуть, що я начитав дуже живо і весело, — розповідає Олег Пінчук. — Маю старі фотографії, які... ще б трохи, і можна було б викинути. Я накладав на них таблички зі шрифтом Брайля. Це дуже корисна річ не тільки для незрячих». Маша Єфросиніна озвучувала світлину з примою–балериною. Каже, що з дитинства мріяла танцювати балет, але вчителі відмовили її батьків від уроків танцю. «Передбачили, що я буду високою дівчиною, а такий зріст для балету не годиться. Тому описувати танцівницю було дуже цікаво. Ніби про себе в мріях читала», — зізнається Єфросиніна. Ольга Герасим’юк каже, що погодилася озвучувати фотографію ще тоді, коли Юрія Білака запросила до себе на передачу «Без табу». «Він тоді тільки ділився планами. У студії були також незрячі, яким ця ідея сподобалася. Їхній світ може багато чого нас навчити. На виставці є фото, де чоловік на милицях сходить одеськими сходами. Пам’ятника на горі майже не видно, а на картині він такого ж зросту, як і людина на першому плані. Це дає нам зрозуміти, що немає людей першого і другого плану, всі ми рівні», — констатує Ольга Герасим’юк.