Додатковий сезон

21.05.2008
Додатковий сезон

Збірну України продовжують поповнювати новачки. У верхньому ряду другий справа — Мандзюк; у нижньому перший справа — Голайдо. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Український чемпіонат, як і більшість європейських, фінішував минулих вихідних. Але для наших кращих футболістів сезон продовжиться товариськими матчами за національну команду. 24 травня підопічні Олексія Михайличенка зіграють у Роттердамі проти голландців, а 1 червня — проти шведів у Стокгольмі. Наші майбутні суперники проходять останні випробування перед континентальним форумом, що відбудеться на полях Австрії та Швейцарії 7—29 червня. Українці ж, як відомо, стежитимуть за Євро–2008 як сторонні спостерігачі. Проте наша збірна скористалася шансом виступити в ролі екзаменатора для Швеції та Голландії та чи не вперше у своїй історії проведе два поспіль контрольні поєдинки із серйозними суперниками.

«Синьо–жовті» зберуться на базі в Кончі–Заспі вже сьогодні, лише Шевченко з Тимощуком прибудуть у четвер. Напередодні Шева має шанс втретє у кар’єрі вийти на поле у фіналі Ліги чемпіонів: його нинішній клуб «Челсі» в Москві протистоятиме «Манчестер юнайтед».

Готуючись до «товарняків», головний тренер національної збірної провів традиційну прес–конференцію. Спочатку Олексій Михайличенко трохи поскаржився, що час проведення матчів не надто сприятливий (завершення сезону), але потім філософськи зауважив, що «вибирати не доводиться».

— Маємо використати свій шанс, аби випробувати в іграх за збірну якомога більше виконавців, — каже фахівець. — Ті, хто бажає виступати за національну команду, мусять розуміти, що заради неї можна й треба піти на певні жертви, тобто на скорочення відпустки. Завершення чемпіонату України вийшло вкрай напруженим, тому ми намагатимемося «розвантажити» хлопців психологічно. Це потрібно, аби гравці підійшли до контрольних матчів у гарному настрої і змогли вирішити поставлені завдання. Їхня важливість полягає в тому, що після зустрічей у Голландії та Швеції до початку відбору на чемпіонат світу–2010 у нас залишиться лише один товариський матч.

Михайличенко вважає, що поява одразу п’ятьох новачків серед викликаних на збір не має дивувати вболівальників:

— Ці футболісти, хоча й не виступають у провідних клубах, демонструють змістовну гру в чемпіонаті України. І нам хотілося б, аби вони підтвердили свій пристойний рівень у формі збірної на тлі серйозних опонентів. Звісно, ми прагнутимемо перемогти (футбол — це гра на результат), але не будь–якою ціною. Однак, вважаю, матч із голландцями покаже, чого нині варта збірна України.

Дуже обережно тренер торкнувся питання натуралізації серба Марко Девича: «Коли в нього буде український паспорт, тоді й вестимемо мову». Як відомо, атакувальному гравцеві «Металіста» зараз у Харкові оформлюють українське громадянство, і сам кращий бомбардир чемпіонату України бажає приміряти синьо–жовту футболку збірної.

Пояснив Міха й те, чому в збірній узагалі немає харківських футболістів — дворазових бронзових призерів чемпіонатів України:

— Я не збираюся применшувати заслуги «Металіста», але його сила полягає в командних діях. Серед провідних гравців цієї команди я й мої помічники українців не помітили, хоча продивилися всі матчі харків’ян.

Олексій Олександрович розповів, що після суботнього двобою розташування команди залишать три–чотири гравці. Наприклад, Калиниченко повернеться до «Спартака», аби пройти зі своїм клубом повноцінні збори. Адже цей півзахисник майже півроку лікувався й лише нещодавно провів три зустрічі за дубль москвичів. Фахівець вважає, що головне зараз — налагодити взаємодію між різними ланками, не залежно від того, хто виходить у формі збірної:

— Не буду казати, що основна обойма має нараховувати 40 чоловік, але хотілося б завжди мати під рукою хоча б 25 виконавців, можливості яких нам відомі і які б не випадали з командних дій.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Склад збірної України на матчі з Голландією й Швецією

Воротарі: П’ятов («Шахтар»), Кернозенко («Дніпро»), Шовковський («Динамо»), Худжамов («Харків»).

Захисники: Шевчук, Єзерський, Чигринський, Кучер (усі — «Шахтар»), Ярмаш («Ворскла»), Мандзюк, Несмачний (обидва — «Динамо»), Русол («Дніпро»).

Півзахисники: Калиниченко («Спартак», Росія), Голайдо («Таврія»), Гай («Шахтар»), Тимощук («Зеніт», Росія), Левченко («Гронінген», Голландія), С. Кравченко («Ворскла»), Назаренко («Дніпро»). Нападники: Воронін («Ліверпуль», Англія), Шевченко («Челсі», Англія), Гоменюк («Таврія»), Селезньов («Арсенал»), Гладкий («Шахтар»).