«По кепці» — і додому

13.05.2008

Цьогоріч увага до відзначення 225–ї річниці Чорноморського флоту в Се­васто­полі була прикута ще до початку урочистостей. Міністерство закордонних справ виступило проти проведення параду військами іноземної держави в українському місті, зазначивши, що святкування можливі лише на орендованих ЧФ РФ територіях і об’єктах.

Демонстрація сили таки відбулася. Щоправда, без участі військової техніки, як хотіли росіяни. Колони російських та українських моряків спільно з ветеранами пройшли по центру міста до площі Нахімова. Долучилися до них, чого раніше не було, і моряки фрегата «Джон Л. Холл» військово–морських сил США. Захід у бухту корабля НАТО напередодні святкувань таки не супроводжувався масовими антинатівськими пікетами. Натомість екзальтовані бабці зустріли скандуванням «Ро–сі–я!» показовий виступ російського спецназу зі стрільбою холостими набоями.

Однак знову не обійшлося без провокацій з боку гостей. Свій виступ на концерті з нагоди позавчорашнього свята мер Москви Юрій Лужков розпочав із викриття Служби безпеки України, яка одразу по прибутті Лужкова в аеропорт вручила йому попередження про неприпустимість антиукраїнських висловлювань. Але глава російської столиці взявся за старе. «У 1954 році Севастополь не ввійшов до числа тих територій, які Микита Хрущов передав Україні. І ми говоримо про те, що це питання залишилося невирішеним», — заявив він у своєму виступі з трибуни, поставивши під сумнів територіальну цілісність України. Лужков додав, що вирішуватиметься це питання, очевидно, у Міжнародному суді.

Екс–міністр закордонних справ України Борис Тарасюк у відповідь наголосив, що питання приналежності Севастополя знято рішенням ООН ще від 20 липня 1993 року. «Консенсусом Рада Безпеки ООН прийняла рішення про те, що зазіхання на статус Севастополя суперечить двостороннім угодам між Україною і Росією, а також — принципам і цілям Статуту ООН. Він (Лужков. — Авт.) договорився до того, що це питання повинно бути передане у Міжнародний суд. В якому Міжнародному суді вони збираються оскаржувати, якщо Росія не визнає юрисдикції Міжнародного суду ООН? А іншого — немає», — цитує Тарасюка інтернет–сайт «Нашої України — Народної самооборони».

Не забарився з реакцією на висловлювання Лужкова і офіційний Київ. Служ­ба безпеки України заборонила меру Москви в’їзд на територію нашої держави. За словами прес–секретаря Марини Остапенко, заборона пов’язана з тим, що «громадянин РФ Юрій Лужков недоброчинно поставився до попередження СБУ щодо неприпустимості вчинення дій, які спричиняють шкоду національним інтересам України та її територіальної цілісності». Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не виключає заведення спільно з СБУ кримінальної справи стосовно висловлювань Лужкова. Крім того, Служба безпеки України запросила депутата Держдуми Затуліна — ще одного учасника севастопольських святкувань — на співбесіду (статус «персони нон грата» з нього зняли порівняно недавно).

Уже найближчим часом очікується нота Міністерства закордонних справ України з цього приводу. Як зазначив у коментарі «УМ» речник МЗС Василь Кирилич, наразі на Михайлівській площі аналізують сказане росіянами, і за декілька днів Москва отримає офіційну позицію МЗС України. «Безумовно, цей факт є втручанням у внутрішні інтереси України. Сказані (Лужковим) слова не можна розцінювати інакше, як намагання стримати динамічний розвиток добросусідських стосунків. І все ж ми сподіваємося, що заяви Лужкова не є офіційними, та очікуємо на реакцію наших російських колег із цього приводу», — додав Кирилич.

 

ДО РЕЧІ

Під час севастопольських святкувань стався інцидент за участі десятка пікетників з УНА–УНСО, котрі вийшли на вулицю міста «морської слави» з антиросійськими гаслами. «УНА–УНСО поїхало до Севастополя, щоб нагадати: місто, як і весь Крим, є українським, — розповів у коментарі «УМ» Ігор Мазур (Тополя), голова київської організації радикальної партії. — Пікетувати парад нас не пустили, відтак ми виставили пікет біля представництва штабу ЧФ РФ. У якийсь момент до нас підійшли хлопчики з проросійського руху і спробували завадити проведенню акції. В результаті вони позбулися своєї символіки. Міліція нас розвела, затримавши деяких активістів, які, втім, нині вже успішно повернулися до Києва».