РАХУНКОВА ПАЛАТА

18.04.2008

74,4 мільярда гривень

становить загальна вартість проектів транспортної сфери в рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу Євро–2012. Зокрема, для забезпечення необхідної інфраструктури «Укрзалізниці» інвестиції мають становити 14,3 мільярда гривень, на розвиток аеропорту «Бориспіль» потрібно 3 млрд./грн., Одеського аеропорту 755 мільйонів гривень, аеропорту «Київ» — 355 млн./грн., «Донецьк» — 381 млн./грн., «Дніпропетровськ» — 464 млн./грн. Всього, за словами міністра транспорту та зв’язку України Йосипа Вінського, належного упорядкування до футбольного дійства потребують 13 аеропортів.

 

7 591,1 мільйона гривень

надійшло з початку року до загального фонду держбюджету податку на прибуток, що дорівнює 122,7 відсотка бюджетних призначень, визначених Міністерством фінансів України. Згідно з повідомленням Державної податкової адміністрації України, завдяки цьому фактичні надходження до бюджету України зросли на 2,8 мільярда гривень або на 57,7 відсотка порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

 

2,7 мільярда гривень

становив обсяг інвестицій операторів зв’язку в Україні. За повідомленням Держзв’язку, з цієї суми обсягу капітальних інвестицій, спрямованих на розвиток галузі або телекомунікаційних технологій, 97% було надано за рахунок власних коштів операторів, а 3% — іноземних інвесторів і кредитів банків. Окрім цього, 10 мільйонів гривень капітальних інвестицій спрямували державні підприємства. Ця цифра вдвічі перевищила аналогічний минулорічний показник.

 

109 мільйонів доларів

заробила Україна на продажі зброї протягом минулого року, що вп’ятеро менше, ніж за 2006 рік. Дані про скорочення експорту зброї нашою державою навів Стокгольмський інститут досліджень проблем миру, який констатує, що наразі Україна опустилася у світовому рейтингу на шістнадцяту сходинку, розгубивши партнерів по військово–промисловому комплексу не лише у НАТО, а і низці африканських країн. Основними ж покупцями залишаються Китай, Ірак та Азербайджан. Водночас не погоджується з цими даними експерт Центру досліджень армії та конверсії Михайло Самусь, який стверджує, що наша держава на 10–15% навіть збільшила експорт продукції ВПК, а дані, наведені шведським інститутом, називає неточними.

 

12 мільйонів гривень

необхідно витратити, аби завершити створення на Хотриці історико–культурного комплексу «Запорозька Січ». Станом на цей час зведено курені, башти, фортифікаційні споруди, гончарня, кузня і низка інших об’єктів, на що вже витрачено 15,4 мільйона гривень. Нині розпочато роботи з внутрішнього художнього оздоблення об’єктів комплексу.

 

8,3 тисячі долара

становила ціна сотки землі під забудову в шести районах Київської області минулого тижня, що на 2 відсотки більше, аніж попереднього тижня. Так, за даними Земельного союзу України, середня вартість землі найбільше зросла у Києво–Святошинському районі (11 979,13 дол./сотку), Обухівському (11 271,09 дол./сотку), Бориспільському (7 684,83 дол/сотку), Васильківському (6 958,54 дол./сотку), Вишгородському (5 700 дол/сотку), Броварському (6 281, 51 дол/сотку). Загалом з 1 вересня 2006 року індекс вартості землі під забудову в Київській області зріс на 218,25%.

 

3 347 осіб

було страчено у світі протягом минулого року. Так, за даними правозахисної організації «Міжнародна амністія», наразі на виконання вироку смертної кари очікують ще 27 500 засуджених. Лідером за кількістю офіційних страт у 2007 році були Китай (470) та Іран (377). Водночас, стверджують правозахисники, насправді ця цифра є значно більшою, а у таких країнах, як Монголія, В’єтнам і Малайзія, людей засуджують до найвищої міри покарання і страчують взагалі таємно. Окрім цього, в Ірані, Ємені та Саудівській Аравії до смерті засуджують осіб, яким не виповнилося 18 років.

 

60,9 відсотка

громадян України переконані, що українська мова має бути єдиною державною. Натомість 30% схиляються до думки, що російську слід до неї прирівняти. За даними опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та «Юкрейніан соцілоджі сервіс», прихильники державного статусу лише української мови розділяються на дві групи: 42% вважають, що вільного спілкування російською є цілком достатньо, а 19% вважають, що російська може бути офіційною в регіонах компактного проживання росіян. Соціологи вказують, що протягом останнього року кількість прихильників надання державного статусу російській скоротилася на 5% — з 35,3% в грудні 2006 року до 30,3% в грудні 2007 року.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>