Хто зло породив, той його й уб’є?

15.04.2008

Ющенко: інфляція — дітище уряду, яке можна побороти реформами

Інфляція — це зло, яке легше не допустити, ніж побороти. Як зазначив в інтерв’ю каналу ICTV Президент Віктор Ющенко, в інфляції, як правило, є дві причини: або за певний період випущено дуже багато грошей, або дуже мало товару. За словами глави держави, для інфляції в Україні є й зовнішні фактори, але «в Європейському Союзі якщо говорять про інфляцію, то переглядають її з 2,5% до 3,2%, і це вважається колосальним ударом по європейській економіці. А ми зараз говоримо про 9,7%, а в річному виборі — понад 34%. Це шалений удар». І це при тому, що у продовольчому сенсі Україна майже самодостатня країна: майже все те, що ми споживаємо, ми ж і виробляємо.

Тож як причину інфляції глава держави назвав збільшення видатків уряду. «Національний банк своїми монетарними способами робить усе, щоб подавити пропозицію грошей. Але відповідь Нацбанку ніколи не є самодостатньою, тому що він може працювати з епізодами, які виходять із тенденції, але він не може працювати проти тенденції. Чому ж тоді виникає тенденція, з якою Нацбанк один у полі воїн?».

А інститут, який приносить найбільше видатків грошей — це, за словами Ющенка, «уряд у найширшому розумінні — від місцевих адміністрацій, органів самоврядування і закінчуючи Кабміном».

Президент наголосив, що для боротьби з інфляцією потрібне проведення ефективних економічних реформ. І насамперед звернути увагу на аграрний сектор, адже «для нас український хліб — це все одно, що для Росії нафта й газ». «Сьогодні ціна 1 тонни зерна (у світі) більша, ніж 1000 кубометрів газу. Це те, про що ми так довго мріяли», — зауважив Президент, констатувавши, що у зв’язку з такою ситуацією Україна «має унікальний шанс».

 

Тимошенко: інфляція сконає максимум через півроку

«Інфляції через п’ять—шість місяців у країні не буде», — запевнила, у свою чергу, Прем’єр Юлія Тимошенко в інтерв’ю телеканалу «1+1». «Я взяла зобов’язання перед країною, що ту галопуючу інфляцію, яку ми отримали у спадщину від попереднього уряду, ми за 5–6 місяців подолаємо. Це реальний прогноз», — наголосила ЮВТ, пообіцявши після названого нею терміну прозвітувати перед країною за зупинення інфляції.

За словами Тимошенко, від попереднього Кабміну (на чолі з Януковичем) нинішній уряд отримав інфляцію з рекордним у світі показником — 17%, тому миттєво виправити цю ситуацію неможливо. До того ж, як зазначила леді Ю, до підвищення інфляції в Україні «підключилася потужна світова інфляція». Однак тенденція подолання наслідків цього зла Прем’єрці подобається: «Вже в цьому місяці ми бачимо по багатьох продуктах харчування не просто призупинення зростання цін, а навіть деяке позитивне зрушення», — констатувала леді Ю, визнавши, що «з деяких позицій іще є проблема». n