...Те німцям — смерть

12.04.2008

Чвертьфінальні матчі–відповіді другого за значимістю клубного турніру Європи завершилися повним фіаско господарів. Але якщо поразка «Зеніта» не стала для нього критичною, оскільки легке життя в повторній зустрічі з «Байєром» пітерці гарантували собі ще тиждень тому — після розгрому «фармацевтів» у Леверкузені, то інші три команди–господарки розпрощалися з єврокубками.

Повернення Діка Адвоката на лаву запасних «Зеніта» після дискваліфікації вийшло не надто вдалим. Команда голландського тренера програла на стадіоні «Петровський», але з допустимим мінімальним рахунком. Влучним ударом головою співвітчизників–росіян засмутив форвард «Байєра» Дмитро Буликін. Проте надалі гравці «Зеніта» не дали приводів сумніватися у своїй перевазі. У другому таймі вони мали два чудові шанси зрівняти рахунок. Але одного разу гостей врятувала штанга, а потім — воротар Адлер, який упорався з несильним ударом із 11–метрової позначки українця Анатолія Тимощука. Таким чином, леверкузенці бодай трохи вгамували свою спрагу помсти, а пітерці вперше у своїй історії дійшли до півфіналу Кубка УЄФА.

На наступній стадії «Зеніту» протистоятиме мюнхенська «Баварія», яка виборола це право в неймовірному за драматизмом і напругою поєдинку в Гетафе. Граючи в меншості вже з шостої хвилини (постарався сумнозвісний швейцарський рефері Бузака), іспанці зуміли повести в рахунку — знову забив їхній румун Космін Контра. Але за дві хвилини до завершення другого тайму команду Отмара Хітцфельда врятував француз Франк Рібері. 1:1 — так само, як у Мюнхені.

У додатковий час начебто знесилені господарі знайшли можливості двічі пробити Олівера Кана. Але по інший бік барикад виявився свій герой. Італійський нападник Лука Тоні двічі вразив ворота «Гетафе» в завершальні п’ять хвилин (вирішальний м’яч забив головою) і вивів «Баварію» до півфіналу. Від горя іспанські футболісти попадали на газон…

Попри очікування, й у двох інших чвертьфіналах тріумфували гості. «Фіорентині» потрапити до четвірки кращих команд турніру дозволив третій у двох зустрічах із ПСВ гол румуна Адріана Муту. У свою чергу португальський «Спортинг» не спромігся бодай раз вразити ворота «Рейнджерс», а сам пропустив дві контратаки шотландців.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Чвертьфінали (повторні матчі). «Зеніт» (Росія) — «Байєр» (Німеччина) — 0:1 (Буликін, 18; нереалізоване пенальті: Тимощук, 85 («З»); перша гра — 4:1), «Гетафе» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 3:3 (у дод. час; Контра, 44; Каскеро, 91; Брауліо, 93 — Рібері, 89; Тоні, 115, 120; вилучення: Де ла Ред, 6 («Г»); 1:1), «Спортинг» (Португалія) — «Рейнджерс» (Шотландія) — 0:2 (Даршевіль, 60; Уїттакер, 90+2; 0:0), ПСВ (Голландія) — «Фіорентина» (Італія) — 0:2 (Муту, 38, 53; нереалізоване пенальті: Сімонс, 80 (ПСВ); 1:1).