Небезпечне «земляцтво»

11.04.2008

Учора ввечері, вже після підписання цього номера «УМ» до друку, мало розпочатися засідання Кабміну, присвячене проблемі поновлення земельних аукціонів. Нагадаємо, йдеться про суперечку з цього приводу Президента та Прем’єра: Віктор Ющенко цього тижня зупинив постанову Кабміну про продаж земель несільськогосподарського призначення на аукціонах, у відповідь Юлія Тимошенко звинуватила Банкову в потуранні «земельній мафії». Перебуваючи з візитом у Єгипті, Президент відповів на запитання кореспондента «УМ» із приводу «земельного» скандалу у владі.

«Мене турбує те, що уряд іде дорогою створення монополій, які через непублічність, некерованість процесу можуть сформувати ще більш тінізований простір в організації земельних відносин, особливо в питанні щодо купівлі–продажу землі», — сказав глава держави. Ющенко фактично звинуватив Тимошенко в тому самому, в чому й вона його: таке рішення «крім корупції, тінізації нічого не додає». «Я ще раз попереджаю уряд, авторів розробки подібного документа (який мали ухвалювати вчора на Кабміні. — Ред.), що цей документ повинен відповідати винятково ринковим засадам, гармонізуватися з територіальними інтересами, інтересами, перш за все, органів місцевого самоврядування», — наголосив Президент. А наразі, вважає В. Ю., позиція уряду сприяє «встановленню незрозумілого малоконтрольованого процесу в земельних стосунках, які сьогодні мають серйозну критику суспільства, ділових кіл».

«Я не хочу, щоб аукціони, які проводяться і будуть проводитися за таким механізмом, нагадували нам ситуацію, що вже склалася, наприклад, у Київській області, коли дві–три особи, навіть представники певних державних структур, здійснюють, по суті, приватне управління колосальними ресурсними потенціалами», — констатував Віктор Ющенко, вочевидь маючи на увазі дії одного з лідерів БЮТ Богдана Губського, відомого «землевласника» Київщини.