«Незахмарна» квартира

10.04.2008
«Незахмарна» квартира

Петро Шилюк: ми готові до нових проектів.

Днями у Києві відбувся 7–й міжнародний фестиваль «Будівництво та архітектура 2008 (весна)». Понад 15 закордонних представників і сотні вітчизняних компаній брали участь у цьому зібранні. Уже стало традицією, що одним з найпотужніших виставкових стендів був представлений ХК «Київміськбуд». Лідеру будівельної галузі України дійсно є що показати, і є досвід, яким він охоче діляться з колегами.

Останні п’ять років показники компанії постійно зростають, відповідно зростає і довіра інвесторів. Так, наприклад, якщо у 2005 році 69 відсотків будинків «Київміськбуд» звів за кошти населення, то минулого року ця частка становила вже понад 81 відсоток. Минулоріч компанія освоїла робіт більш ніж на 5 млрд. гривень, із введених загалом по державі 10 млн. квадратних метрів 7,2 відсотка належить «Київміськбуду». У плані на цей рік стоїть завдання здати понад 5 тисяч квартир. Звичайно, пересічного споживача цікавить насамперед ціна квадратного метра. У «Київміськбуду» на первинному ринку ціни найменші і, як стверджують фахівці компанії, вони триматимуть їх на доступному рівні. Хоча це робити важко. Як повідомив під час семінару «Київміськбуд» у програмі соціально–економічного розвитку держави» президент холдингу Петро Шилюк, нині на будівельників покладене велике навантаження — близько 36 відсотків. «Звичайно, ці кошти треба столиці, але в кінцевому результаті вони лягають на плечі інвесторів, збільшуючи ціни на житло. Пайову участь будівельників треба значно зменшити, або ліпше взагалі відмінити, водночас треба переглянути й інженерне навантаження. Його має фінансувати місцевий бюджет. І не останнє місце в цьому ланцюзі займає землевідведення під будівництво. Вартість землі в загальній ціні квадратного метра становить понад 30 відсотків. Усі ці складові роблять захмарними ціни на житло», — констатував Петро Шилюк.

Далі у своєму виступі він перейшов до актуаль­ного нині, підтриманого указом Президента України про­екту«Доступного житла» і реконструкції п’ятиповерхівок, так званих «хрущовок».

«Ми вже маємо досвід зведення доступного житла, у Полтаві ще з минулого року зданий відповідний будинок. Я на всеукраїнському зібранні Будівельної палати, де був присутній і глава держави, сказав, що наш холдинг готовий стати якщо не державним оператором з реалізації програми «Доступне житло», то базовою компанією, і вважаю, що на це маємо повне право. Довіра інвесторів, наш досвід — найліпше підтвердження наших намірів. Проте остаточна реалізація програми можлива лише після прийняття відповідного закону Верховною Радою. Щодо «хрущовок», то тут теж потрібна законодавча підтримка. Сьогодні повністю відсутня вертикаль з реконструкції старого житла, відселення або виплати компенсації мешканцям. Будівельники готові вже розпочати роботу в цьому напрямі, але влада має дати на це законодавче і фінансове підтвердження», — повідомив президент холдингу «Київміськбуд».

Віталій ЮРКІВ