Альбіон затопить Москву

10.04.2008
Альбіон затопить Москву

У дуелі тренерів «Ліверпуля» й «Арсенала» Бенітес виявився вищим за Венгера. (Фото Рейтер.)

«Арсенал» і «Ліверпуль» позавчора зійшлися у двобої вже втретє (!) за тиждень. І лише в цьому протистоянні уславлені клуби нарешті спромоглися виявити кращого. Досі й у першому чвертьфінальному матчі Ліги чемпіонів, і в зустрічі в рамках англійської прем’єр–ліги на табло світився підсумковий рахунок 1:1.

Наставники двох команд — француз Арсен Венгер та іспанець Рафаель Бенітес — не випускали своїх лідерів на матч внутрішньої першості, приберігши їх на двобій Суперліги. Адже й «мерсісайдці», й «каноніри» фактично втратили шанси на чемпіонство в Англії, тому ставку зробили на єврокубок.

Вівторковий матч підтвердив певний спад у грі «Арсеналу», якому ще недавно пророкували тріумф у прем’єр–лізі. У складі лондонців знову не знайшлося місця жодному англійцеві, тоді як Бенітес довірив місце в основі Джеррарду, Каррагеру й Краучу.

Причиною того, що «Арсенал» і «Ліверпуль» не стали діяти відверто від захисту, став швидкий гол гостей стадіону «Енфілд Роуд». Після цього «червоним» довелося розкритися й іти вперед, і їхні потуги були винагороджені. Головним невдахою в команді Венгера став швейцарський захисник Філіп Сендерос. У першому таймі він «загубив» при розіграші першого ж кутового біля своїх воріт фіна Самі Хююпя (той сильно й точно пробив у «дев’ятку» головою), а в другому Філіпа пошив у дурні іспанський форвард Фернандо Торрес – 1:2.

Однак в останні хвилини Еммануель Адебайор після чудового проходу майже через усе поле Тео Уолкотта (англієць вийшов на заміну), здавалося, приніс «Арсеналу» нічию з бажаним рахунком — 2:2. У цьому епізоді тоголезець нарешті не заліз у положення «поза грою» й не змарнував свій шанс. Та команда господарів вкотре продемонструвала, що в неї є стрижень, та й 42–тисячні трибуни «Енфілда» не пробачили б «Ліверпулю» капітуляції. Рафа Бенітес вгадав із заміною: Райан Бабель спочатку заробив пенальті, зачепившись на шаленій швидкості за Коло Туре і втративши керування, наче болід «Формули–1». А коли лондонці всією командою пішли вперед, голландець у центрі поля втік від Фабрегаса й пробив Альмунію – 4:2. Андрій Воронін із не надто веселим виразом обличчя спостерігав за тріумфом своїх партнерів із лави запасних.

Так «Ліверпуль» утретє за останні чотири роки пробився до півфіналу Ліги чемпіонів, де його суперником буде ще один лондонський клуб — «Челсі». Підопічні Авраама Гранта зуміли реваншуватися у «Фенербахче» за поразку в Стамбулі. Тож 21 травня в Москві, де відбудеться фінальний матч, гарантовано будуть пристрасні й численні уболівальники як мінімум одного клубу з Англії.

Хай там бразильський керманич гостей Зіко якось вираховував, що його команда має більше шансів на вихід до півфіналу, німець Міхаель Баллак спростував твердження тренера стамбульців влучним ударом головою уже на четвертій хвилині матчу. Однак без ускладнень «сині» не обійшлися. Через травму Петера Чеха ворота захищав італієць Карло Кудічіні, але й він на 26–й хвилині примудрився ушкодитися на рівному місці. Номінально третій голкіпер, португалець Енріке Іларіо, «Челсі»не підвів, хоча «Фенер» нагнітав напругу біля воріт господарів майже до самого фінального свистка. Та всі питання зняв гол із близької відстані капітана господарів Френка Лемпарда, який вивів свою команду до четвірки кращих у Європі вчетверте за п’ять останніх сезонів.

 

ТАБЛО

Ліги чемпіонів. Чвертьфінали (повторні матчі). «Ліверпуль» (Англія) — «Арсенал» (Англія) — 4:2 (Хююпя, 30; Торрес, 29; Джеррард, 85 (пен.); Бабель, 90+2 — Діабі, 13; Адебайор, 84; перша гра — 1:1), «Челсі» (Англія) —«Фенербахче» (Туреччина) — 2:0 (Баллак, 4; Лемпард, 87; 1:2).