Перші «зоряні війни» України

08.04.2008
Перші «зоряні війни» України

«Слем–данки» на будь-який смак. (фото Basket.com.ua)

Досі в столиці Донбасу були вагомі підстави для того, аби отримати неофіційний статус своєрідного «зоряного міста». Адже в останні роки тут із завидною регулярністю відбуваються міжнародний легкоатлетичний турнір «Зірки жердини» та фестиваль «Зірки світового балету». А відтепер шахтарська столиця удостоїлася честі провести ще й найперше всеукраїнське шоу за участі баскетбольних зірок, які виблискують у вітчизняній суперлізі. Причому «Матч зірок» самі донеччани вважають прелюдією до виступів у недалекому майбутньому в суперлізі своїх улюбленців із БК «Донецьк», який лідирує у вищій лізі.

 

«Зірки»: як це робиться в Донецьку

У випадку з постійною пропискою в місті «Зірок жердини» та «Зірок світового балету» все закономірно. Організовувати й проводити ці спортивно–мистецькі шоу вдається насамперед завдяки незаперечному авторитету знаних місцевих зірок — уславленого рекордсмена Сергія Бубки та народного артиста України Вадима Писарєва. А ось ідея проведення тут баскетбольного матчу спершу сприймалася неоднозначно. Адже, образно кажучи, місцевий клуб поки зірок із високого баскетбольного неба не хапає.

Утім і на відсутність місцевих баскетбольних традицій донеччанам гріх нарікати. Чого тільки вартий внесок у розвиток популярної поміж териконами гри «гулліверів» із «Шахтаря». Бо вони ще за часів Союзу за умов гегемонії столичних клубів брали Кубок СРСР. Тому тимчасова відсутність у місті великого баскетболу сприймається тут як прикре непорозуміння.

Амбіції донеччан позначилися і на підготовці до проведення в місті баскетбольного шоу. Адже далеко не кожна команда суперліги погодилася б узяти на себе організацію спортивного свята, бо це задоволення не з дешевих (ідеться про десятки тисяч євро). Тож, враховуючи солідне навантаження (й не тільки фінансове) на структуру клубу, можна сказати, що «Донецьк» і його президент Сергій Дядечко перевірку на готовність до суперліги пройшли успішно.

Допоміг із проведенням матчу зірок і спортивний клуб Сергія Бубки, який має солідний досвід із «Зірками жердини». Отож завдяки спільним зусиллям перший млинець, що готувався в дещо екстремальних умовах, не став глевким. Бо всі учасники та гості спортивного свята по гарячих слідах, немов змовившись, розхвалювали відмінну організацію та високий рівень проведення «Матчу зірок».

«Слеми» канадця, захист українця, «трюльники» білоруса

Дводенне спортивне свято в Палаці спорту «Дружба» запланували провести за відомим сценарієм подібних шоу, що регулярно проводяться й користуються великим успіхом в НБА. А безпосередньо головній «родзинці» шоу — матчу за участю найсильніших баскетболістів — передували не менш цікаві події. У п’ятницю відбувся матч молодіжних збірних «Північ» та «Південь», до яких увійшли найкращі гравці дублюючих складів команд суперліги. Перемогу святкували молоді спортсмени «Півночі» — 50:43.

А в суботу напередодні головного матчу глядачів потішили проведенням конкурсів «майстрів вузького профілю», які продемонстрували вправність у трьох номінаціях. У змаганні виконавців «слем–данків» переміг канадець Олу Фамітімі з «Хіміка», який за оцінками суддів на два бали випередив вітчизняного «будівельника» Віталія Коваленка. Найкращим захисником став українець Максим Вільховецький із «Дніпра», а перемогу серед «далекобійників» святкував білоруський легіонер «Азовмашу» Єгор Мещеряков. «Раніше я не був снайпером, — зізнався гігант після завершення конкурсу. — Навпаки, у спортшколі тренери говорили, що кидка в мене немає й, мабуть, ніколи не буде. Це мене ще більше заводило, тому останніми роками я над цим особливо працював. Як бачите, не марно...» Крім оцінки власних здібностей, Мещеряков чи не єдиний спробував спрогнозувати підсумок «Матчу зірок» на користь легіонерів — 135:120.

Легіон сильніший, але всього на два очки

Збірні зірок формувалися демократичним шляхом. Зокрема, стартові п’ятірки назвали вболівальники, проголосувавши на сайті ФБУ. До української команди потрапили Олександр Раєвський і Сергій Гладир з «Миколаєва», Артур Дроздов з «Києва», Сергій Ліщук з «Азовмашу» й центровий Володимир Гуртовий із львівської «Політехніки». У «Зірках легіону» з перших хвилин мали виблискувати американці Пух Джетер і Маркус Фейсон (обидва — «Київ»), Фамутімі («Хімік»), Мещеряков та шотландець Роберт Арчибальд («Азовмаш»).

«Ми їдемо на цей поєдинок із гарним настроєм, — розповідав напередодні вихованець донецького баскетболу, а нині — капітан «Зірок України» Артур Дроздов. — Насамперед будемо грати для глядачів, оскільки напередодні важливих ігор «плей–оф» ніхто не хоче отримати травму. Думаю, ми гарно проведемо час». Такої ж думки був і його одноклубник по «Києву», але суперник на майданчику «Дружби» Пух Джетер: «Я був приємно вражений, коли дізнався, що гратиму за команду легіонерів. А щодо самого поєдинку, то, думаю, це буде чудове шоу для глядачів...»

Що ж, баскетбольне шоу й справді вдалося. Було все: стрімкі проходи, приховані передачі, ефектні блоки й «слем–данки», влучання з далекої відстані. Наші повели в рахунку й були попереду майже всю першу чверть матчу. А в цілому суперники виявилися гідними один одного, тому тривалий час гра йшла «очко в очко». Та потім «Зірки легіону» потроху почали доводити, що саме вони в цей день є спритнішими, швидшими та влучнішими. Проте за три хвилини до закінчення матчу українці зрівняли рахунок — 90:90. Але у вирішальні моменти іноземці схилили шальки терезів на свою користь — 99:97.

Найрезультативнішим гравцем поєдинку став українець Володимир Гуртовий, який набрав 30 очок. Однак найціннішим гравцем (MVP) визнали представника команди–переможниці — грека Панайотіса Ліаделіса, в активі якого 18 пунктів.

Звісно, й гравці, й фахівці, й особливо вбо­лівальники отримали купу позитивних емоцій. Причому більшість із них тепер нітрохи не сумнівається в необхідності обов’язкового проведення в наступному році подібного «Матчу зірок». Бо українці вже загорілися бажанням взяти реванш...